Ένας πλωτός κήπος διαπλέει τη θάλασσα του Μαρμαρά και τα Πριγκηπονήσια

Ένας πλωτός κήπος διαπλέει τη θάλασσα του Μαρμαρά και τα Πριγκηπονήσια Facebook Twitter
Φωτο: Ossidiana / Riccardo de Vecchi
0

Η 5η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης μόλις ξεκίνησε και ένας πλωτός κήπος ταξιδεύει μέσα στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Πρόκειται για την καλλιτεχνική εγκατάσταση της Alessandra Covini και του Giovanni Bellotti που διατηρούν το στούντιο αρχιτεκτονικής και ντιζάιν Ossidiana και κατασκεύασαν ένα γλυπτό κομμάτι, μια εγκατάσταση που αναπλάθει ένα κήπο και θα κάνει κρουαζιέρες στις ακτές της Θάλασσας του Μαρμαρά και του Βοσπόρου συνδέοντας τα Πριγκηπονήσια της Κωνσταντινούπολης με τις ασιατικές και ευρωπαϊκές ακτές της πόλης.

Το έργο εμπνέεται από τα ημερολόγια του ταξιδιωτικού συγγραφέα Bruce Chatwin, και σύμφωνα με τις διερευνήσεις του Studio Ossidiana σε ζητήματα μορφής και υλικών, ο κήπος είναι εμπνευσμένος από το «μοναδικό μεσογειακό μικροκλίμα, τα εξελισσόμενα μεταναστευτικά μοτίβα των πουλιών, την εξάντληση των ψαριών, τις παρεμβολές μεταξύ αυθόρμητα καλλιεργημένων, εγγενών και μη ιθαγενών ειδών, τη μεταφύτευση των κοραλλιών, τις συζητήσεις για την απαγόρευση των αμαξών και τη διατήρηση των πεύκων και των θάμνων μάκι των Πριγκιπονήσων μέσα σε ένα εξελισσόμενο φυσικό και κοινωνικό κλίμα».

Με βάση τις παραδόσεις και τις αρχιτεκτονικές και σχεδιαστικές αφηγήσεις που συνδέονται με το νερό, από τον Όμηρο έως τον Άλντο Ρόσι, αυτό το μεσογειακό τεχνητό τοπίο στεγάζει τρεις εγκαταστάσεις. Μια χωμάτινη πλατφόρμα, αντιπροσωπευτική των εδαφών των νησιών, μια ταράτσα φτιαγμένη από κοχύλια και βράχους που συγκεντρώθηκαν στη Büyükada, το μεγαλύτερο από τα Πριγκιπονήσια και ένα πλέγμα από τροφοδότες πουλιών, για να ξεκουράζονται τα αποδημητικά πτηνά και οι γλάροι.

Με τίτλο Empathy Revisited, η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβριο του 2021. Μόλις τελειώσει, τα στοιχεία φύτευσης και αρχιτεκτονικής του έργου θα δωρισθούν και θα εγκατασταθούν μόνιμα στο Büyükada, στα Πριγκιπονήσια.

Ένας πλωτός κήπος διαπλέει τη θάλασσα του Μαρμαρά και τα Πριγκηπονήσια Facebook Twitter
Φωτο: Ossidiana / Riccardo de Vecchi
Ένας πλωτός κήπος διαπλέει τη θάλασσα του Μαρμαρά και τα Πριγκηπονήσια Facebook Twitter
Φωτο: Ossidiana / Riccardo de Vecchi
Ένας πλωτός κήπος διαπλέει τη θάλασσα του Μαρμαρά και τα Πριγκηπονήσια Facebook Twitter
Φωτο: Ossidiana / Riccardo de Vecchi
Ένας πλωτός κήπος διαπλέει τη θάλασσα του Μαρμαρά και τα Πριγκηπονήσια Facebook Twitter
Φωτο: Ossidiana / Riccardo de Vecchi
Ένας πλωτός κήπος διαπλέει τη θάλασσα του Μαρμαρά και τα Πριγκηπονήσια Facebook Twitter
Φωτο: Ossidiana / Riccardo de Vecchi
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί όλοι ξαναμιλούν για τον Μαρσέλ Ντυσάν

Πολιτισμός / Γιατί όλοι ξαναμιλούν για τον Μαρσέλ Ντυσάν

Η μεγάλη αναδρομική του Μαρσέλ Ντυσάν που ανοίγει στις 12 Απριλίου στο MoMA δεν φέρνει απλώς ξανά στο προσκήνιο έναν από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Φέρνει μαζί της και το παλιό ερώτημα που δεν σταμάτησε ποτέ να τον ακολουθεί: τι ακριβώς είναι τέχνη και ποιος το αποφασίζει;
THE LIFO TEAM
Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς μετατρέπει μια φιάλη κρασιού σε περφόρμανς

Πολιτισμός / Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς μετατρέπει μια φιάλη κρασιού σε περφόρμανς

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν σχεδίασε απλώς τις συλλεκτικές φιάλες της σοδειάς 2023 της Ornellaia. Για τη μοναδική 9λιτρη φιάλη έδωσε μια οδηγία-έργο: να πιεις το κρασί αργά, με κλειστά μάτια, ακούγοντας το θέμα του Νίνο Ρότα από το La Dolce Vita.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ χρησιμοποιεί AI στο νέο ντοκιμαντέρ του για τον Τζον Λένον

Πολιτισμός / Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ χρησιμοποιεί AI στο νέο ντοκιμαντέρ του για τον Τζον Λένον

Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στο νέο του ντοκιμαντέρ για τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Όνο, κυρίως για να δημιουργήσει σουρεαλιστικές εικόνες εκεί όπου δεν υπάρχει οπτικό αρχειακό υλικό.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ λέει ότι το Interstellar έγινε καλύτερη ταινία στα χέρια του Κρίστοφερ Νόλαν

Πολιτισμός / Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ λέει ότι το Interstellar έγινε καλύτερη ταινία στα χέρια του Κρίστοφερ Νόλαν

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αποκάλυψε ότι δούλεψε περίπου έναν χρόνο πάνω στο Interstellar πριν αποχωρήσει από το πρότζεκτ, το οποίο ανέλαβε στη συνέχεια ο Κρίστοφερ Νόλαν.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Αφρίκα Μπαμπάατα, από τις πιο καθοριστικές και πιο αμφιλεγόμενες μορφές της πρώιμης hip-hop

Πολιτισμός / Πέθανε ο Άφρικα Μπαμπάατα, από τις πιο καθοριστικές και αμφιλεγόμενες μορφές της πρώιμης hip-hop

Ο DJ και παραγωγός από το Μπρονξ, που ταυτίστηκε με το Planet Rock, πέθανε στα 68 του από καρκίνο. Η υστεροφημία του, ωστόσο, είχε ήδη σκιαστεί από καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.
THE LIFO TEAM
Iδού το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2026- με Αλμοδόβαρ, Φαραντί και Παβλικόφσκι

Πολιτισμός / Iδού το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2026, με Αλμοδόβαρ, Φαραντί και Παβλικόφσκι

Η φετινή ανακοίνωση του 79ου Φεστιβάλ Καννών δείχνει σαφή στροφή προς το διεθνές σινεμά δημιουργών, με 21 ταινίες στο διαγωνιστικό και αισθητά μικρότερη παρουσία αμερικανικών στούντιο. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν ακόμη νέες ταινίες των Παβέλ Παβλικόφσκι, Ριουσούκε Χαμαγκούτσι, Κριστιάν Μουντζίου και Αϊρα Σακς.
THE LIFO TEAM
Ένα νέο βιβλίο για τον Άλμπερτ Σπέερ φωτίζει πώς χτίστηκε ο μύθος του «καλού ναζί»

Πολιτισμός / Ένα νέο βιβλίο για τον Άλμπερτ Σπέερ φωτίζει πώς χτίστηκε ο μύθος του «καλού ναζί»

Το You Are the Führer’s Unrequited Love του Ζαν-Νοέλ Ορενγκό επιστρέφει στην περίπτωση του Άλμπερτ Σπέερ για να δείξει πώς ένας από τους πιο γνωστούς ανθρώπους του ναζιστικού καθεστώτος κατάφερε μετά τον πόλεμο να χτίσει την εικόνα του «μετανοημένου» ναζί
THE LIFO TEAM
Τι βλέπει ένας φωτογράφος όταν κοιτάζει τόσο κοντά την εξουσία;

Πολιτισμός / Τι βλέπει ένας φωτογράφος όταν κοιτάζει τόσο κοντά την εξουσία;

Με αφορμή το νέο του βιβλίο Index, ο Κρίστοφερ Άντερσον μιλά για τη δουλειά του από την Αϊτή και το Αφγανιστάν μέχρι τον Τραμπ και τον Τζέφρι Έπσταϊν, θυμίζοντας ότι η φωτογραφία δεν είναι μόνο θέμα πρόσβασης, αλλά και τρόπος να διαβάζεις τι κρύβεται πίσω από την εικόνα της ισχύος.
THE LIFO TEAM
Ο Walter Pfeiffer και η τέχνη του να πιάνεις την ομορφιά τη στιγμή που περνά

Πολιτισμός / Ο Walter Pfeiffer και η τέχνη του να πιάνεις την ομορφιά τη στιγμή που περνά

Η Pinacoteca Agnelli στο Τορίνο παρουσιάζει στις 30 Απριλίου το «Walter Pfeiffer: In Good Company», μια μεγάλη αναδρομή σε έναν από τους πιο τρυφερούς και ερωτικά φορτισμένους φωτογράφους της ευρωπαϊκής εικόνας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Τι δουλειά έχει ο Ποπάι σε μια γκαλερί της Νέας Υόρκης;

Πολιτισμός / Τι δουλειά έχει ο Ποπάι σε μια γκαλερί της Νέας Υόρκης;

Η έκθεση «Martin Wong: Popeye», που ανοίγει στις 18 Απριλίου στη Νέα Υόρκη, ξαναφέρνει στο προσκήνιο μια από τις πιο παράξενες εμμονές του Αμερικανού ζωγράφου: τον Ποπάι όχι ως αθώα ποπ φιγούρα, αλλά ως σώμα, σύμβολο και queer φαντασίωση.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Γιατί ο Ματίς είναι ξανά παντού αυτή την άνοιξη

Πολιτισμός / Γιατί ο Ματίς είναι ξανά παντού αυτή την άνοιξη

Από τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο μέχρι το Παρίσι, ο Ματίς επιστρέφει φέτος την άνοιξη με μια ασυνήθιστη πυκνότητα εκθέσεων. Και μαζί τους επιστρέφει και το ερώτημα γιατί ο κόσμος ξαναγυρίζει τώρα σε έναν ζωγράφο της αρμονίας.
THE LIFO TEAM