Ένα νέο μουσείο στα ανεξάρτητα -πλέον- Μπαρμπέιντος ως υπενθύμιση της σκλαβιάς των μαύρων

barbados museum Facebook Twitter
Το σχέδιο για το νέο μουσείο που συμβολίζει τον κύκλο της ζωής και του θανάτου | © Adjaye Associates
0

Στις 30 Νοεμβρίου 2021 τα Μπαρμπέιντος ανακηρύχθηκαν επισήμως Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η βασίλισσα Ελισάβετ απομακρύνθηκε από αρχηγός κράτους, διακόπτοντας αυτοκρατορικούς δεσμούς περίπου 400 χρόνια μετά την ημέρα που κατέπλευσαν αγγλικά πλοία στα νησιά.

Ενώ η χώρα διακόπτει τους δεσμούς της με τη Βρετανία, ο βραβευμένος αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Ατζάγιε σχεδιάζει το Μουσείο Δουλείας που θα περιλαμβάνει ένα ερευνητικό ινστιτούτο για τα αρχεία των Μπαρμπέιντος - μια τεκμηρίωση 400 ετών για το βρετανικό διατλαντικό δουλεμπόριο.

Το σημαντικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς ανακοίνωσε η πρόεδρος του κράτους Σάρα Μέισον. Η τοποθεσία του μουσείου στο νησί της Καραϊβικής θα βρίσκεται δίπλα σε ένα ταφικό σημείο όπου ανακαλύφθηκαν τα πτώματα 570 Δυτικοαφρικανών θυμάτων της βρετανικής υπερατλαντικής σκλαβιάς, ως υπενθύμιση του διαρκούς τραύματος και των ιστοριών της υποδούλωσης και είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος γνωστός τόπος ταφής σκλάβων στα Μπαρμπέιντος.

Οι εργασίες στην περιοχή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 30 Νοεμβρίου 2022, για να σηματοδοτήσουν την πρώτη επέτειο από τη μετάβαση των Μπαρμπέιντος σε κοινοβουλευτική δημοκρατία. Το σχέδιο βασίζεται σε σχέδια που δημιούργησε ο διάσημος Βρετανο-Γκανός αρχιτέκτονας και θα βρίσκεται δίπλα στο Newton Enslaved Burial Ground Memorial, μια πρώην φυτεία ζάχαρης κοντά στην πρωτεύουσα του νησιού Μπρίτζταουν, όπου κάποτε εργάζονταν οι Αφρικανοί σκλάβοι.

Είναι σημαντικό ότι θα είναι επίσης το νέο σπίτι των Αρχείων των Μπαρμπέιντος, ενός σημαντικού ιστορικού αρχείου που χρονολογείται πριν από 400 χρόνια και θα περιλαμβάνει δεκάδες εκατομμύρια σελίδες εγγράφων σχετικά με το διατλαντικό δουλεμπόριο—καθιστώντας το έναν από τους μεγαλύτερους καταλόγους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στον κόσμο. Τα υλικά περιλαμβάνουν νηολόγια πλοίων, λογιστικά βιβλία πώλησης σκλάβων, άδειες γάμου και έγγραφα χειροτεχνίας μεταξύ πολλών άλλων εγγράφων και αρχείων.

Το σχέδιο του Ατζάγιε είναι «εγγενώς αφρικανικό», είπε η Πρωθυπουργός της χώρας, δηλώνοντας: «Ο κύκλος από τη γέννηση μέχρι το θάνατο, η γέννηση και η επιστροφή στη γη θα είναι έκδηλη μέσω της αρχιτεκτονικής».

Κατά τον Ατζάγιε ο σχεδιασμός του μουσείου προκύπτει από την τεχνική και τη φιλοσοφία των παραδοσιακών αφρικανικών τάφων, των τόπων προσευχής και των πυραμίδων. Οι αρχιτέκτονας φαντάζεται ένα χώρο που ταυτόχρονα τιμά τους νεκρούς, επικουρεί τους ζωντανούς και εκδηλώνει ένα νέο μέλλον για τον μαύρο πολιτισμό της αφρικανικής ηπείρου.

 
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανδρέας Μαλλουρής: An Evening Botanist

Πολιτισμός / An Evening Botanist: Θεραπεία, επιθυμία και απόλαυση σε μια έκθεση

Στην έκθεση An Evening Botanist ο Ανδρέας Μαλλουρής εξετάζει πώς διαφορετικές πρακτικές που συνδέονται με τη θεραπεία, τη σωματική επιθυμία και την απόλαυση, ενεργοποιούν υλικότητες και μέσω αυτών, το κοινωνικό σώμα. Η έκθεση αναπτύσσεται στο όριο ανάμεσα στο χειρουργικό και το ερωτικό, μεταφέροντας κλινικές διαδικασίες σε ένα γλυπτικό λεξιλόγιο.
LIFO NEWSROOM
Ελληνικός …Ντίκενς, Μάικλ Κέιν και μια ταινία-σοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ελληνικός …Ντίκενς, Μάικλ Κέιν και μια ταινία-σοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» που αφήνει τους θεατές συγκλονισμένους, η τελευταία παράσταση του Μάικλ Κέιν και της Γκλέντα Τζάκσον, μια ελληνική διασκευή της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» και μια ιρλανδική ιστορία ενηλικίωσης, υποψήφια για βραβείο LUX, στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Σταύρος Ξαρχάκος: Η δήλωσή του υπέρ του Γιώργου Χατζιδάκι αναφορικά με την περιοδεία αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι

Πολιτισμός / Σταύρος Ξαρχάκος: «Η συζήτηση για τις συναυλίες πρέπει να τελειώνει εδώ - Τα υπόλοιπα είναι απλώς κουτσομπολιό»

Η δήλωση του Σταύρου Ξαρχάκου υπέρ του Γιώργου Χατζιδάκι, ο οποίος αντιδρά νομικά στην περιοδεία-αφιέρωμα στον πατέρα του, χωρίς την άδειά του
LIFO NEWSROOM
11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου – τα βραβεία

Πολιτισμός / 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου – τα βραβεία

Με 77 ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, 32 ταινίες μικρού μήκους και μεγάλη προσέλευση κοινού ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην Καλαμάτα το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (21-30/11).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το CoMuseum του Μουσείου Μπενάκη γιορτάζει τα 15 χρόνια του με ελπίδα για το μέλλον

Πολιτισμός / Το CoMuseum του Μουσείου Μπενάκη γιορτάζει τα 15 χρόνια του με ελπίδα για το μέλλον

Με τον τίτλο «Μουσεία και Ελπίδα», το πετυχημένο διεθνές συνέδριο θα διερευνήσει τον ρόλο των μουσείων στη διαμόρφωση ενός πιο συμπεριληπτικού, δημοκρατικού και με περισσότερη ενσυναίσθηση κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Σκάρλετ Γιόχανσον δέχεται πιέσεις ώστε να αποκλείσει αναφορές στο Ολοκαύτωμα από την ταινία της

Πολιτισμός / Σκάρλετ Γιόχανσον: Δέχεται πιέσεις ώστε να αποκλείσει αναφορές στο Ολοκαύτωμα από την ταινία της

Η Γιόχανσον ανέφερε ότι κατά τη φάση της προπαραγωγής ένας από τους χρηματοδότες της ταινίας απείλησε να αποσυρθεί, εκτός αν αφαιρούνταν τα στοιχεία της πλοκής που σχετίζονταν με το Ολοκαύτωμα
LIFO NEWSROOM
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Πολιτισμός / Μάνος Χατζιδάκις: «Η πλευρά Θεοδωράκη καλεί την οργανώτρια εταιρεία να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να λήξει η διαμάχη»

Η πλευρά Θεοδωράκη πήρε θέση για τις νομικές ενέργειες από πλευράς Γιώργου Χατζιδάκι, γιου του Μάνου Χατζιδάκι, σε βάρος της εταιρείας παραγωγής
LIFO NEWSROOM