Ένα νέο γλυπτό στο Μπρούκλιν τιμά τη Ruth Bader Ginsburg

Ένα νέο γλυπτό στο Μπρούκλιν τιμά τη Ruth Bader Ginsburg Facebook Twitter
Το χάλκινο γλυπτό την παρουσιάζει με το χαρακτηριστικό κολάρο της και τα τετράγωνα γυαλιά.
0

Η Ruth Bader Ginsburg θα γιόρταζε τα 88ά γενέθλιά της στις 15 Μαρτίου 2021. Για να τιμηθεί η μνήμη της τον μήνα της ιστορίας των γυναικών στις ΗΠΑ, τον Μάρτιο, που είναι αφιερωμένος στη ζωή και το έργο της, αποκαλύφθηκε ένα χάλκινο γλυπτό που την παρουσιάζει με το χαρακτηριστικό κολάρο της και τα τετράγωνα γυαλιά.

Ο Πρόεδρος του Μπρούκλιν ανακήρυξε την 15η Μαρτίου «Ημέρα της δικαστή Γκίνσμπουργκ» και την αποκάλεσε σύμβολο στους αγώνες κατά των αποκλεισμών.

Το άγαλμα τοποθετήθηκε στο City Point, μια οικιστική και εμπορική περιοχή στο κέντρο του Μπρούκλιν. Το κοινό μπορεί να δει το έργο και μέσα από τον ιστότοπο του City Point.

Η εγκατάσταση του έργου σηματοδοτεί ένα βήμα προς τη διόρθωση μιας εθνικής ανισορροπίας: δηλαδή, ο συντριπτικός αριθμός δημόσιων αγαλμάτων ιστορικών μορφών απεικονίζουν λευκούς άντρες. Όπως αναφέρεται στον κατάλογο καλλιτεχνικών αποθεμάτων 2011 του Μουσείου Αμερικανικού Μουσείου Τέχνης Smithsonian, μόλις το 8 τοις εκατό των 5.193 δημόσιων υπαίθριων γλυπτών που διακοσμούσαν τότε τον δημόσιο χώρο της χώρας, απεικόνιζαν γυναίκες.

Ένα νέο γλυπτό στο Μπρούκλιν τιμά τη Ruth Bader Ginsburg Facebook Twitter
Το άγαλμα τοποθετήθηκε στο City Point, μια οικιστική και εμπορική περιοχή στο κέντρο του Μπρούκλιν.

Οι Gillie και Marc, το δίδυμο από την Αυστραλία που υπογράφουν το έργο είναι μέλη του Statues for Equality, το οποίο στοχεύει να τραβήξει την προσοχή στην έλλειψη γλυπτών γυναικών στη Νέα Υόρκη. Όπως δήλωσαν, η δικαστής γνώριζε και είχε «εγκρίνει» το γλυπτό πριν από το θάνατό της.

Μέχρι πρόσφατα, μόνο 5 από τα 150 αγάλματα ιστορικών μορφών της Νέας Υόρκης απεικόνιζαν γυναίκες. Αλλά η αλλαγή έρχεται, αν και σταδιακά: Η εκστρατεία για τις δημόσιες τέχνες She Built NYC πρόκειται να εγκαταστήσει πέντε μνημεία που θα τιμήσουν άτομα όπως η τραγουδίστρια της τζαζ Billie Holiday και οι ακτιβιστές τρανσέξουαλ Marsha P. Johnson και Sylvia Rivera.

Η Γκίνσμπουργκ γεννήθηκε σε μια εργατική οικογένεια του Μπρούκλιν το 1933. Μετά την αποφοίτησή της από τη Νομική Σχολή της Κολούμπια, προσπάθησε να βρει ένα δικηγορικό γραφείο για να προσληφθεί. «Ήμουν Εβραία, γυναίκα και μητέρα», θυμήθηκε το 1993.

Αήττητη, η Γκίνσμπουργκ ίδρυσε το Πρόγραμμα Δικαιωμάτων των Γυναικών και έγινε διάσημη ως σκληρή υπερασπίστρια της ισότητας των φύλων. Υπηρέτησε σχεδόν τρεις δεκαετίες στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλάζοντας ριζικά το τοπίο των αμερικανικών πολιτικών δικαιωμάτων. Οπλισμένη με υψηλή νοημοσύνη και αγάπη για την αναλυτική λογική, αγωνίστηκε με πάθος για όλους τους Αμερικανούς ώστε να έχουν ίση εκπροσώπηση απέναντι στο νόμο και ενέπνευσε, τις γυναίκες ειδικότερα, να πιστέψουν στον εαυτό τους να πολεμήσουν για την αλλαγή.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας ζητά μποϊκοτάζ στον Τσαϊκόφσκι μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος

Πολιτισμός / Ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας ζητά «μποϊκοτάζ στον Τσαϊκόφσκι» μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος

«Το μποϊκοτάζ του ρωσικού πολιτισμού είναι σημαντικό βήμα. Δεν μιλάμε για ακύρωση του Τσαϊκόφσκι, αλλά για παύση των παραστάσεων των έργων του μέχρι η Ρωσία να σταματήσει την αιματηρή εισβολή της».
NEWSROOM
Γλυπτά του Παρθενώνα: Αρνητική η Βρετανίδα υπ. Πολιτισμού - «Όταν αρχίσεις να δίνεις πίσω, πού τελειώνει αυτό;»

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: Αρνητική η Βρετανίδα υπ. Πολιτισμού - «Όταν αρχίσεις να δίνεις πίσω, πού τελειώνει αυτό;»

«Είναι πολύ δύσκολο να ξέρει κανείς σε ποιον να επιστρέψει αυτά τα πράγματα. Μιλάμε για πολύ αρχαία αντικείμενα υπό πολλές έννοιες και υπάρχουν ορισμένα παραδείγματα στα οποία δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι ακριβώς είναι οι ιδιοκτήτες», τόνισε
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ