Ένα λεπτό χορού την ημέρα: μια πράξη ποιητικής αντίστασης φτάνει στην Αθήνα στις 26 Μαΐου

Ένα λεπτό χορού την ημέρα, μια πράξη ποιητικής αντίστασης φτάνει στην Αθήνα στις 26 Μαΐου Facebook Twitter
© Nadia Vadori-Gauthier
0

Το Flux Laboratory διερευνά τη θεματική της Συνάντησης και του Ταξιδιού, προσκαλώντας τη χορογράφο και ερευνήτρια Nadia Vadori-Gauthier σ’ ένα ταξίδι που θα διασχίσει τη Γενεύη, το Μιλάνο και την Αθήνα. Σε κάθε πόλη η Nadia Vadori-Gauthier ερμηνεύει το Une minute de danse par jour, ένα λεπτό του χορού της...

Τον Ιανουάριο του 2015, μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo στο Παρίσι, η χορογράφος Nadia Vadori-Gauthier αποφάσισε να ξεκινήσει μια πράξη ποιητικής αντίστασης, με τίτλο Une minute de danse par jour προκειμένου να ανταποκριθεί με ευαισθησία σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη και να μην υποκύψει στον φόβο ή την έκπληξη που προκλήθηκε από το σοκ των γεγονότων.

Καλλιτέχνης της περφόρμανς, κάτοχος διδακτορικού στην Αισθητική και τις Επιστήμες της Τέχνης από το Πανεπιστήμιο Paris 8, εκπαιδεύτρια του Body-Mind Centering® και χορογράφος.

Εκπαιδευμένη στο χορό, τις παραστατικές και τις εικαστικές τέχνες, ειδικευμένη σε διάφορες πρακτικές κίνησης, βασίζει την καλλιτεχνική και θεωρητική της έρευνα στη προσωπική σωματική της εμπειρία. Μετά από οκτώ χρόνια χορογραφικής εμπειρείας, διευθύνει τις έρευνες στο Le Corps collectif μιας ομάδας performance, αμφισβητώντας τα όρια μεταξύ τέχνης και ζωής, το ορατό και το αόρατο, την κίνηση και τη φόρμα σε σχέση με το κοινό, καθώς και με τα φυσικά  και αστικά περιβάλλοντα.

Ένα λεπτό χορού την ημέρα, μια πράξη ποιητικής αντίστασης φτάνει στην Αθήνα στις 26 Μαΐου Facebook Twitter
© Nadia Vadori-Gauthier

H έρευνά της εντάσσεται σε μια ηθική και οικολογική προοπτική που θέτει τη σχέση και την απήχηση στην καρδιά των διαδικασιών της. Η πρακτική της περιλαμβάνει το να εργάζεται με την αίσθηση, το συναίσθημα και το ασυνείδητο, καθώς και με μια δονούμενη-ενεργειακή διάσταση που την απασχολεί στο να επενδύει σε διαφοροποιημένες καταστάσεις αντίληψης και συναίσθησης.

Από το 2015, ηγείται μιας καθημερινής πράξης ποιητικής αντίστασης: Ένα λεπτό χορού την ημέρα. Το ντοκιμαντέρ Une joie secrète σε σκηνοθεσία του Jérôme Cassou για το έργο αυτό, παρουσιάστηκε στον κινηματογράφο τον Σεπτέμβριο του 2019. Τον Ιανουάριο του 2018, επιμελήθηκε την έκδοση Danser Résister, που εκδόθηκε από την Textuel.

Το Ένα λεπτό χορού την ημέρα είναι μια καθημερινή πράξη ποιητικής αντίστασης, στην οποία εμπλέκονται ο χορός και το βίντεο. Τοποθετεί το σώμα σε σχέση με το εξωτερικό πλαίσιο, τις εκάστοτε συνθήκες, το περιβάλλον. Το Ένα λεπτό χορού την ημέρα περιλαμβάνει χορό, κάθε μέρα, διάρκειας ενός λεπτού, σε διάφορους χώρους της καθημερινότητας, εξωτερικούς ή εσωτερικούς μαζί με τους ανθρώπους που συναντά η δημιουργός.

Ένα λεπτό χορού την ημέρα, μια πράξη ποιητικής αντίστασης φτάνει στην Αθήνα στις 26 Μαΐου Facebook Twitter
© Nadia Vadori-Gauthier

Στην Αθήνα, η Nadia Vadori-Gauthier θα εξερευνήσει την καθημερινότητα, προσεγγίζοντας σημεία του κέντρου της πόλης που «ενσωματώνουν» το DNA της και συγκεντρώνουν θραύσματα της ιστορίας, της παράδοσης, του πολιτισμού, της οικονομίας, αλλά και τα μεταβατικά στοιχεία που εμφανίζονται στον δημόσιο χώρο.

Το ταξίδι της έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις συναντήσεις των ανθρώπων, τη μετάδοση γνώσεων και το μοίρασμα.

Γενεύη: 17 έως 19 Μαΐου 2021

Μιλάνο: 20 έως 22  Μαΐου  2021

Αθήνα: 26 έως 29 Μαΐου 2021

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.uneminutededanseparjour.com/en/

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο αγόρια σε ένα δάσος με γύπες: η νεότητα της Βενεζουέλας σε ένα φωτογραφικό βιβλίο

Πολιτισμός / Δύο αγόρια σε ένα δάσος με γύπες: η νεότητα της Βενεζουέλας σε ένα φωτογραφικό βιβλίο

Στο Venezuelan Youth, η Silvana Trevale φωτογραφίζει παιδιά και εφήβους στη Βενεζουέλα μακριά από τα συνηθισμένα κλισέ της κρίσης: μέσα στην ομορφιά, την αγωνία, την πρόωρη ενηλικίωση και την επιθυμία μιας γενιάς να μη χαθεί.
THE LIFO TEAM
Soufiane Ababri: ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει την queer επιθυμία από το κρεβάτι

Πολιτισμός / Soufiane Ababri: ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει την queer επιθυμία από το κρεβάτι

Με αφορμή τη συμμετοχή του στο House of Nisaba του Moderna Museet, ο Soufiane Ababri επιστρέφει στο προσκήνιο με μια ζωγραφική φτιαγμένη από κρεβάτια, χρωματιστά μολύβια, queer σώματα, ανδρική ευαλωτότητα και μετα-αποικιακή μνήμη.
THE LIFO TEAM
Όταν το πρόσωπό σου γίνεται sex tape: η Meena Kandasamy γράφει για τη νέα διαπόμπευση των γυναικών

Πολιτισμός / Όταν το πρόσωπό σου γίνεται sex tape: η Meena Kandasamy γράφει για τη νέα διαπόμπευση των γυναικών

Στο νέο μυθιστόρημα της Meena Kandasamy, μια γυναίκα βλέπει το πρόσωπό της να κυκλοφορεί σε ένα ψεύτικο sex tape. Το Fieldwork as a Sex Object μιλά για deepfakes, online διαπόμπευση και τη μισογυνική βία της ψηφιακής εποχής.
THE LIFO TEAM
Ο Γουίλεμ Νταφόε φέρνει στην Αθήνα έναν Ίψεν για την εποχή της δυσπιστίας

Πολιτισμός / Ο Γουίλεμ Νταφόε φέρνει στην Αθήνα έναν Ίψεν για την εποχή της δυσπιστίας

Ο Γουίλεμ Νταφόε συμμετέχει στις 24 Ιουνίου, στο SNF Nostos 2026, σε σκηνική ανάγνωση του «Εχθρού του Λαού» του Ίψεν, ενός έργου για την αλήθεια που γίνεται απειλή όταν συγκρούεται με την εξουσία, το χρήμα και την κοινή γνώμη.
THE LIFO TEAM
Όταν η Σοφία Λόρεν ζούσε ανάμεσα στους πίνακες του Φράνσις Μπέικον

Πολιτισμός / Όταν η Σοφία Λόρεν ζούσε ανάμεσα στους πίνακες του Φράνσις Μπέικον

Με αφορμή την επανακυκλοφορία σπάνιων εικόνων από τη φωτογράφηση της Vogue στη Villa Ponti, ξανανοίγει η ιστορία της εντυπωσιακής συλλογής έργων του Φράνσις Μπέικον που είχαν η Σοφία Λόρεν και ο Κάρλο Πόντι: ένα σπίτι όπου το ιταλικό glamour, η οικογένεια, η αγορά τέχνης και τα παραμορφωμένα σώματα του Μπέικον έζησαν για λίγο μαζί.
THE LIFO TEAM
Οι Βερσαλλίες ξανάφτιαξαν το υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ από ένα κομμάτι ύφασμα

Πολιτισμός / Οι Βερσαλλίες ξανάφτιαξαν το υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ από ένα κομμάτι ύφασμα

Ύστερα από 40 χρόνια ερευνών, καθυστερήσεων και ανατροπών, το ιδιωτικό υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ άνοιξε ξανά στο Παλάτι των Βερσαλλιών, ανακατασκευασμένο σχεδόν από το μηδέν.
THE LIFO TEAM
Ποιος είναι ο Panayotis Pascot, ο Γάλλος κωμικός με το ελληνικό όνομα που γεμίζει θέατρα;

Πολιτισμός / Ποιος είναι ο Panayotis Pascot, ο Γάλλος κωμικός με το ελληνικό όνομα που γεμίζει θέατρα;

Στα 27 του, ο Panayotis Pascot γεμίζει θέατρα στη Γαλλία, έχει γράψει best seller για την κατάθλιψη, την οικογένεια και την ομοφυλοφιλία του, και ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του one-man show στην Όπερα Γκαρνιέ.
THE LIFO TEAM
Ο σκηνοθέτης του Cinema Paradiso τιμάται στην Ταορμίνα για τον «βασιλιά του κασμίρ»

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του Cinema Paradiso τιμάται στην Ταορμίνα για τον «βασιλιά του κασμίρ»

Από το Cinema Paradiso στον «βασιλιά του κασμίρ»: ο Τζουζέπε Τορνατόρε τιμάται στην Ταορμίνα για την ταινία του πάνω στον Μπρουνέλο Κουτσινέλι και τον ιταλικό μύθο της πολυτέλειας με ανθρώπινο πρόσωπο.
THE LIFO TEAM