Ένα λεπτό χορού την ημέρα: μια πράξη ποιητικής αντίστασης φτάνει στην Αθήνα στις 26 Μαΐου

Ένα λεπτό χορού την ημέρα, μια πράξη ποιητικής αντίστασης φτάνει στην Αθήνα στις 26 Μαΐου Facebook Twitter
© Nadia Vadori-Gauthier
0

Το Flux Laboratory διερευνά τη θεματική της Συνάντησης και του Ταξιδιού, προσκαλώντας τη χορογράφο και ερευνήτρια Nadia Vadori-Gauthier σ’ ένα ταξίδι που θα διασχίσει τη Γενεύη, το Μιλάνο και την Αθήνα. Σε κάθε πόλη η Nadia Vadori-Gauthier ερμηνεύει το Une minute de danse par jour, ένα λεπτό του χορού της...

Τον Ιανουάριο του 2015, μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo στο Παρίσι, η χορογράφος Nadia Vadori-Gauthier αποφάσισε να ξεκινήσει μια πράξη ποιητικής αντίστασης, με τίτλο Une minute de danse par jour προκειμένου να ανταποκριθεί με ευαισθησία σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη και να μην υποκύψει στον φόβο ή την έκπληξη που προκλήθηκε από το σοκ των γεγονότων.

Καλλιτέχνης της περφόρμανς, κάτοχος διδακτορικού στην Αισθητική και τις Επιστήμες της Τέχνης από το Πανεπιστήμιο Paris 8, εκπαιδεύτρια του Body-Mind Centering® και χορογράφος.

Εκπαιδευμένη στο χορό, τις παραστατικές και τις εικαστικές τέχνες, ειδικευμένη σε διάφορες πρακτικές κίνησης, βασίζει την καλλιτεχνική και θεωρητική της έρευνα στη προσωπική σωματική της εμπειρία. Μετά από οκτώ χρόνια χορογραφικής εμπειρείας, διευθύνει τις έρευνες στο Le Corps collectif μιας ομάδας performance, αμφισβητώντας τα όρια μεταξύ τέχνης και ζωής, το ορατό και το αόρατο, την κίνηση και τη φόρμα σε σχέση με το κοινό, καθώς και με τα φυσικά  και αστικά περιβάλλοντα.

Ένα λεπτό χορού την ημέρα, μια πράξη ποιητικής αντίστασης φτάνει στην Αθήνα στις 26 Μαΐου Facebook Twitter
© Nadia Vadori-Gauthier

H έρευνά της εντάσσεται σε μια ηθική και οικολογική προοπτική που θέτει τη σχέση και την απήχηση στην καρδιά των διαδικασιών της. Η πρακτική της περιλαμβάνει το να εργάζεται με την αίσθηση, το συναίσθημα και το ασυνείδητο, καθώς και με μια δονούμενη-ενεργειακή διάσταση που την απασχολεί στο να επενδύει σε διαφοροποιημένες καταστάσεις αντίληψης και συναίσθησης.

Από το 2015, ηγείται μιας καθημερινής πράξης ποιητικής αντίστασης: Ένα λεπτό χορού την ημέρα. Το ντοκιμαντέρ Une joie secrète σε σκηνοθεσία του Jérôme Cassou για το έργο αυτό, παρουσιάστηκε στον κινηματογράφο τον Σεπτέμβριο του 2019. Τον Ιανουάριο του 2018, επιμελήθηκε την έκδοση Danser Résister, που εκδόθηκε από την Textuel.

Το Ένα λεπτό χορού την ημέρα είναι μια καθημερινή πράξη ποιητικής αντίστασης, στην οποία εμπλέκονται ο χορός και το βίντεο. Τοποθετεί το σώμα σε σχέση με το εξωτερικό πλαίσιο, τις εκάστοτε συνθήκες, το περιβάλλον. Το Ένα λεπτό χορού την ημέρα περιλαμβάνει χορό, κάθε μέρα, διάρκειας ενός λεπτού, σε διάφορους χώρους της καθημερινότητας, εξωτερικούς ή εσωτερικούς μαζί με τους ανθρώπους που συναντά η δημιουργός.

Ένα λεπτό χορού την ημέρα, μια πράξη ποιητικής αντίστασης φτάνει στην Αθήνα στις 26 Μαΐου Facebook Twitter
© Nadia Vadori-Gauthier

Στην Αθήνα, η Nadia Vadori-Gauthier θα εξερευνήσει την καθημερινότητα, προσεγγίζοντας σημεία του κέντρου της πόλης που «ενσωματώνουν» το DNA της και συγκεντρώνουν θραύσματα της ιστορίας, της παράδοσης, του πολιτισμού, της οικονομίας, αλλά και τα μεταβατικά στοιχεία που εμφανίζονται στον δημόσιο χώρο.

Το ταξίδι της έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις συναντήσεις των ανθρώπων, τη μετάδοση γνώσεων και το μοίρασμα.

Γενεύη: 17 έως 19 Μαΐου 2021

Μιλάνο: 20 έως 22  Μαΐου  2021

Αθήνα: 26 έως 29 Μαΐου 2021

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.uneminutededanseparjour.com/en/

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Πολιτισμός / «Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Στο Αυστριακό Περίπτερο της Μπιενάλε της Βενετίας, η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ στήνει ένα υγρό, γυμνό και άβολο θέαμα με τζετ σκι, ανθρώπινες καμπάνες και περφόρμερ μέσα σε φιλτραρισμένα ούρα.
THE LIFO TEAM
Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Σε συζήτηση στις Κάννες, η Κέιτ Μπλάνσετ μίλησε για την Παλαιστίνη, τους πολέμους και την ευθύνη της πολιτικής, λέγοντας ότι είναι θλιβερό να γίνονται τα φεστιβάλ οι μόνοι χώροι όπου επιτέπεται να μένουν ζωντανές αυτές οι συζητήσεις.
THE LIFO TEAM
Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Πολιτισμός / Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Με τον γενικότερο τίτλο «Δεν ταξίδεψα ποτέ στην Αυστραλία» ο σκηνοθέτης και μουσικός οργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις. Προβολές, installations, μια συναυλία και μια έκθεση φωτογραφίας, στη Στέγη, από τις 5 ως τις 7 Ιουνίου.
THE LIFO TEAM
Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Πολιτισμός / Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Στην πρεμιέρα του Fjord, η Σάρον Στόουν εμφανίστηκε με τουαλέτα Miss Sohee και θεαματική κάπα, παίζοντας στα όρια του νέου κανονισμού των Καννών για τα υπερβολικά σέξι ρούχα.
THE LIFO TEAM
Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Πολιτισμός / Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Η Christie’s πούλησε στη Νέα Υόρκη έργα αξίας 1,1 δισ. δολαρίων μέσα σε μία νύχτα, σε μια δημοπρασία που έσπασε ρεκόρ για Μπρανκούζι, Πόλοκ και Ρόθκο. Η εικόνα που έμεινε, όμως, ήταν η Νικόλ Κίντμαν μπροστά στη χρυσή «Δαναΐδα».
THE LIFO TEAM
Η Τρέισι Έμιν έκανε επέμβαση στα μάτια: «Θα δω καθαρά για πρώτη φορά στη ζωή μου»

Πολιτισμός / Η Tracey Emin θέλει να δει ξανά τα έργα της — κυριολεκτικά

Για πάνω από έναν χρόνο, η Tracey Emin έβλεπε τον κόσμο θολό και «σε αποχρώσεις σέπια». Μετά την επέμβαση στα μάτια, λέει πως το πρώτο που θέλει είναι να πάει στην Tate Modern και να δει καθαρά τη μεγάλη της έκθεση.
THE LIFO TEAM
Ο Γουίλεμ Νταφόε στην Αθήνα: μια πρεμιέρα,ένα κουλούρι και μια συνάντηση με τον Μάριο Μπανούσι

Πολιτισμός / Ο Γουίλεμ Νταφόε στην Αθήνα: μια πρεμιέρα,ένα κουλούρι και μια συνάντηση με τον Μάριο Μπανούσι

Ο Γουίλεμ Νταφόε βρίσκεται στην Αθήνα για την πανελλήνια πρεμιέρα του «Πάρτυ Γενεθλίων». Ο Μάριο Μπανούσι ανέβασε φωτογραφίες μαζί του στην πόλη, λίγους μήνες πριν παραλάβει στη Βενετία τον Αργυρό Λέοντα της Biennale Teatro.
THE LIFO TEAM
Η γαλλική ταινία όπου ένας ιός μετατρέπει τους gay άνδρες σε straight

Πολιτισμός / Η γαλλική ταινία όπου ένας ιός μετατρέπει τους gay άνδρες σε straight

Στο Jim Queen, ένας ιός μετατρέπει τους gay άνδρες σε straight και ένας queer influencer ψάχνει τη θεραπεία στο Παρίσι. Η γαλλική ταινία κινουμένων σχεδίων για ενήλικες έκανε πρεμιέρα στις Κάννες, μετατρέποντας την ετεροφυλοφιλία σε camp ταινία τρόμου για τη gay σκηνή.
THE LIFO TEAM