Δόντια από ψάρι ηλικίας 780.000 ετών αποκαλύπτουν τα πρώτα σημάδια μαγειρέματος

Δόντια από ψάρι ηλικίας 780.000 ετών αποκαλύπτουν τα πρώτα σημάδια μαγειρέματος Facebook Twitter
Φωτ.: Tel Aviv University
0

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τη φωτιά για να μαγειρέψουν φαγητό εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν από ό,τι θεωρούσαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με ερευνητές από το Ισραήλ.

Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία στα λείψανα ενός τεράστιου ψαριού ηλικίας 780.000 ετών, που μοιάζει με κυπρίνο και που ανακαλύφθηκε στο βόρειο Ισραήλ.

Οι επιστήμονες σημείωσαν πως η «η μετάβαση από την κατανάλωση ωμής τροφής στην κατανάλωση μαγειρεμένου φαγητού είχε δραματικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη ανάπτυξη και συμπεριφορά».

Οι προηγούμενες μαρτυρίες για μαγειρεμένο φαγητό χρονολογούνται περίπου από το 170.000 π.Χ.

Τα υπολείμματα του ψαριού μεγέθους 2 μέτρων βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Gesher Benot Yaaqob, που εκτείνεται στον ποταμό Ιορδάνη περίπου 14 χιλιόμετρα βόρεια της Νεκράς Θάλασσας.

Οι ερευνητές μελέτησαν κρυστάλλους από το σμάλτο των δοντιών του ψαριού, οι οποίοι βρέθηκαν σε μεγάλες ποσότητες στο σημείο.

Δόντια από ψάρι ηλικίας 780.000 ετών αποκαλύπτουν τα πρώτα σημάδια μαγειρέματος Facebook Twitter
Φωτ.: Tel Aviv University

Ο τρόπος με τον οποίο οι κρύσταλλοι είχαν διασταλεί ήταν μία ένδειξη ότι δεν είχαν εκτεθεί σε άμεση φωτιά, αλλά είχαν ψηθεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

«Η απόκτηση των δεξιοτήτων που απαιτούνται για το μαγείρεμα του φαγητού σηματοδοτεί μια σημαντική εξελικτική πρόοδο, καθώς παρείχε ένα πρόσθετο μέσο για τη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πηγών τροφίμων», δήλωσε η καθηγήτρια Naama Goren-Inbar από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, επικεφαλής της ανασκαφής.

«Είναι μάλιστα πιθανό η μαγειρική να μην περιοριζόταν στα ψάρια, αλλά να περιλάμβανε και διάφορα είδη ζώων και φυτών» όπως σημείωσε.

Οι επιστήμονες προσδιόρισαν ότι τα ψάρια κάποτε κατοικούσαν στην αρχαία λίμνη Χούλα, που υπήρχε στην περιοχή μέχρι που αποστραγγίστηκε τη δεκαετία του 1950, σε μία προσπάθεια να εξαλειφθούν τα κουνούπια.

Άλλα αρχαιολογικά στοιχεία που βρέθηκαν στην τοποθεσία, δείχνουν ότι κατοικούνταν από ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών για δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η τοποθεσία τέτοιων περιοχών γλυκού νερού προσφέρει μια σαφή ένδειξη για τη διαδρομή, που ακολούθησε ο πρώτος άνθρωπος την περίοδο της μετανάστευσης από την Αφρική προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Τα τελευταία ευρήματα προέκυψαν από μια κοινή μελέτη στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες από ισραηλινά, βρετανικά και γερμανικά ιδρύματα.

Με πληροφoρίες του BBC

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ