ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

«Διάκος, ο ηρωομάρτυς»: Η ταινία για τον Αθανάσιο Διάκο που έφτιαξαν 450 εθελοντές

«Διάκος ο Ηρωομάρτυς»: Η ταινία για τον Αθανάσιο Διάκο που έφτιαξαν 450 εθελοντές Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ
0

Τετρακόσιοι πενήντα εθελοντές κάθε ηλικίας, από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένοι, συμμετείχαν στη δημιουργία της κινηματογραφικής ταινίας «Διάκος ο Ηρωομάρτυς» για τον Αθανάσιο Διάκο.

Σήμερα, 25η Μαρτίου ξεκινούν οι προβολές της ταινίας. Θέμα της ταινίας η ζωή του Αθανασίου Διάκου από την ημέρα της βάπτισής του στην κολυμβήθρα της Εκκλησίας μέχρι το βάπτισμα του μαρτυρίου στις 24 Απριλίου 1821 στη Λαμία.

Η ταινία «Διάκος ο Ηρωομάρτυς» είναι η τρίτη παραγωγή της «Φιλότιμο films», της ομάδας που ονομάστηκε έτσι, χάρη στο φιλότιμο των μελών της.

«Διάκος ο Ηρωομάρτυς»: Η ταινία για τον Αθανάσιο Διάκο που έφτιαξαν 450 εθελοντές Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ

Πρόκειται για ανθρώπους που είναι μέλη ή φίλοι της Κινηματογραφικής Ομάδας του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος «Ο Άγιος Φώτιος».

Τετρακόσιοι πενήντα εθελοντές κάθε ηλικίας, από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένοι, συμμετείχαν στη δημιουργία της ταινίας, ο καθένας από το δικό του μετερίζι και με βάση τις γνώσεις του και τη διάθεσή του για προσφορά.

Ενορχηστρωτής αυτής της προσπάθειας και εμπνευστής τους είναι ο αρχιμανδρίτης Παύλος Ντούρος, ο οποίος πρωτοασχολήθηκε με την τέχνη από τα φοιτητικά του χρόνια, προτού ακόμη γίνει ιερέας.

«Διάκος ο Ηρωομάρτυς»: Η ταινία για τον Αθανάσιο Διάκο που έφτιαξαν 450 εθελοντές Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ

Διάκος: Ο αρχιμανδρίτης - σκηνοθέτης και σεναριογράφος

«Όσο σπούδαζα φιλολογία στο ΑΠΘ (όπου στη συνέχεια έβγαλα και τη Σχολή Θεολογίας), κάναμε μαθήματα θεατρολογίας και παρακολουθούσαμε συχνά θεατρικές παραστάσεις στο ΚΘΒΕ.

Στη συνέχεια επέστρεψα στο χωριό μου, τη Ράχη Πιερίας, όπου σκηνοθετούσα και έπαιζα στο ερασιτεχνικό θέατρο του πολύ δραστήριου πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής», δηλώνει ο πατέρας Παύλος στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη συνέχεια χειροτονήθηκε ιερέας και τοποθετήθηκε από τον τότε Μητροπολίτη Κίτρους στον Άγιο Φώτιο, όπου ανήκει το Πνευματικό Κέντρο της τοπικής Μητρόπολης. «Εκεί αναπτύξαμε παρόμοια δράση με θεατρικά εργαστήρια και έτσι άρχισε σιγά σιγά να καλλιεργείται η ιδέα μέσα μας, κυρίως βλέποντας τα κινηματογραφικά έργα να περιέχουν πράγματα που -για τα δικά μας δεδομένα και αντιλήψεις ξέφευγαν. Ελπίζαμε κάποια στιγμή να βγουν ταινίες που να έχουν μέσα Χριστό και Ελλάδα», σημειώνει.

Τα μέλη του Πνευματικού Κέντρου έκαναν με δικά τους μέσα την πρώτη τους κινηματογραφική παραγωγή το 2013, παρουσιάζοντας ένα ντοκιμαντέρ για τα Ιεροσόλυμα, καθώς οι ίδιοι, σε επισκέψεις τους μαγνητοσκοπούσαν περιοχές και ακολουθίες. Έναν χρόνο μετά, ήρθε και η πρώτη ταινία μυθοπλασίας.

«Διάκος ο Ηρωομάρτυς»: Η ταινία για τον Αθανάσιο Διάκο που έφτιαξαν 450 εθελοντές Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ

«Το 2014 ολοκληρώσαμε την ταινία “Παραμύθι χωρίς όνομα”, που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες για τις δύο επόμενες χρονιές», θυμάται ο πατέρας Παύλος.

Οι θετικές κριτικές και εντυπώσεις που εισέπρατταν, τους οδήγησαν να κάνουν ένα ακόμη βήμα, πολύ μεγαλύτερο αυτή τη φορά. Μία ιστορική ταινία μυθοπλασίας, που διατρέχει όλο το φάσμα της ζωής του Αθανασίου Διάκου. «Το φρικτό του μαρτύριο, συγκλόνισε το πανελλήνιο και έγινε λάβαρο για την επανάσταση. Ο ανασκολοπισμός του -όπως και ο απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’, ήταν αυτά που πυροδοτούσαν τις καρδιές των Ελλήνων στον αγώνα του ’21 και που με τίποτα δεν ξεχνούσαν», τονίζει.

Το 2017 λοιπόν, άρχισε να γράφει ο πατέρας Παύλος και η ομάδα του το σενάριο της ταινίας, σε αρκετά αργούς ρυθμούς, καθώς -όπως υπογραμμίζει, κύριο έργο και προτεραιότητά του αποτελούσαν τα ιερατικά του καθήκοντα. «Η περίοδος του lockdown λόγω της πανδημίας, μας βοήθησε να ολοκληρώσουμε τη συγγραφή του σεναρίου και το καλοκαίρι του 2021 ξεκινήσαμε τα γυρίσματα», αναφέρει.

Στο 1821 επέστρεψαν χωριά της Πιερίας και των γύρω νομών

Επί πέντε μήνες διήρκησαν τα γυρίσματα σε διάφορες περιοχές της Πιερίας. Από τον Άγιο Βασίλειο Καρίτσας, μέχρι το Δίον, την Παλαιά Βροντού και τον Όλυμπο, αλλά και σε γύρω νομούς, όπως στον Κοκκινοπηλό Ελασσόνας στη Λάρισα, αλλά και στη Σιάτιστα Κοζάνης, τη γραφική κωμόπολη με έντονα τα στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

«Διάκος ο Ηρωομάρτυς»: Η ταινία για τον Αθανάσιο Διάκο που έφτιαξαν 450 εθελοντές Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ

Στα γυρίσματα εποχής, πλέον, εκτός από τα εκατοντάδες μέλη και φίλους του Πνευματικού Κέντρου από την Πιερία, τα Γιαννιτσά, τη Θεσσαλονίκη και αλλού -τους περισσότερους από εκατό ερασιτέχνες ηθοποιούς, βασικοί ρόλοι, όπως του εικονολήπτη, του διευθυντή φωτογραφίας και του ηχολήπτη, ανατέθηκαν σε επαγγελματίες, που με μία ενδεικτική αμοιβή βοήθησαν στην προσπάθεια. Μάλιστα, την εκτέλεση παραγωγής ανέλαβε η MASSIVE PRODUCTIONS. «Το μοντάζ της ταινίας ξεκίνησε το Μάρτιο του 2022 και ολοκληρώθηκε λίγο καιρό πριν την πρώτη προβολή της, που έγινε φέτος στις 22 Ιανουαρίου στην Κατερίνη», λέει.

Από τότε έγιναν πολλές προβολές στην Κατερίνη, πολλές εκ των οποίων ήταν sold out και κάποιες απευθυνόταν σε μαθητές. Από σήμερα, ξεκινούν οι επετειακές προβολές και οι πρώτες εκτός του νομού Πιερίας. «Το μήνυμα της ταινίας είναι επίκαιρο όσο ποτέ, γιατί δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό στις μέρες μας, ζούμε μία έκπτωση της αγάπης για την πατρίδα και της αγάπης προς το έθνος.

Εμείς με τον τρόπο μας και με την κινηματογραφική αυτή προσπάθεια, θελήσαμε να το αναδείξουμε και να προβάλουμε αυτό το στοιχείο με σκοπό να το περάσουμε σε όλους, μικρούς και μεγάλους», επισημαίνει.

Οι προβολές θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη αυτό το Σαββατοκύριακο (25 και 26 Μαρτίου), όπως και το αμέσως επόμενο (1 και 2 Απριλίου) στον Κινηματογράφο Βακούρα (Ιωάννου Μιχαήλ 8) στις 17:00. Τις ίδιες μέρες και ώρες, θα γίνουν αντίστοιχες προβολές και στην Αθήνα, στον Κινηματογράφο Έλλη (Ακαδημίας 64). Περισσότερες πληροφορίες αναφέρονται στην ιστοσελίδα www.diakos.gr

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Πολιτισμός
0

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανεμοστρόβιλοι, προσεληνώσεις και η διαχρονική γοητεία της Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ανεμοστρόβιλοι, προσεληνώσεις και η διαχρονική γοητεία της Όντρεϊ Χέπμπορν

Μια δυνατή εβδομάδα στις αίθουσες με τη Σκάρλετ Γιόχανσον ως κομεντιέν παλιάς κοπής, τον Νίκολας Κέιτζ ως εκπρόσωπο του Κακού και δύο ελκυστικές επανεκδόσεις να ξεχωρίζουν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Υπουργείο Πολιτισμού: Η ανακοίνωση για την οικία του Άγγελου Τερζάκη στο Ναύπλιο

Πολιτισμός / Υπουργείο Πολιτισμού: Δεν πωλούνται τουριστικά είδη στην οικία του Άγγελου Τερζάκη στο Ναύπλιο

Τι εξηγεί το υπουργείο Πολιτισμού για την απαλλοτρίωση και αποκατάσταση της οικίας του Άγγελου Τερζάκη που αποκτήθηκε από το ελληνικό δημόσιο το 2020 έναντι τιμήματος 490.000 ευρώ
LIFO NEWSROOM