Το Κόβεντρι κάνει την πολιτιστική του «αντεπίθεση» στο Λονδίνο ανακοινώνοντας ένα μεγάλο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει ανάμεσα σε πλήθος εκδηλώσεων και την ανακοίνωση του νικητή του International Booker, που θα γίνει τον Ιούνιο και για πρώτη φορά εκτός Λονδίνου.

 

Βρετανική πόλη του πολιτισμού για το 2021, το Κόβεντρι, 9η μεγαλύτερη πόλη στην Αγγλία και η 11η μεγαλύτερη στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνδυάζει τον τωρινό βιομηχανικό της χαρακτήρα με τα απομεινάρια της μεσαιωνικής της ιστορίας. Αποτελεί δείγμα του αστικού σχεδιασμού της δεκαετίας του '50, η ανάγκη για τον οποίο δημιουργήθηκε από τις αρχές της πόλης και τις καταστροφές από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις θα διοργανωθεί ένας παγκόσμιος διαγωνισμός ηχητικών συστημάτων ως μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν από την αρχή της πανδημίας. 

 

Το ετήσιο πρόγραμμα, το οποίο καθυστέρησε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, θα ξεκινήσει στις 15 Μαΐου. Η πόλη φιλοδοξεί να παρουσιάσει ένα μοντέλο για το πώς μπορούν να διοργανωθούν πολιτιστικές δραστηριότητες και ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις καθώς οι περιορισμοί αρχίζουν να χαλαρώνουν.

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Coventry Moves», η πόλη θα φιλοξενήσει ένα «καλοκαίρι εκπλήξεων», συμπεριλαμβανομένης μιας συνεργασίας με τη αδελφή πόλη Kingston στην Τζαμάικα, με ήχους reggae σε ακροατήρια, ζωντανά και ψηφιακά. Στις εκδηλώσεις εντάσσεται και το Coventry Big Booker Read, φέρνοντας τους αναγνώστες μαζί για να διαβάσουν το βιβλίο που κερδίζει το Booker, ενώ θα φιλοξενηθεί και η βραχεία λίστα συγγραφέων για το βραβείο Booker 2021 μέσα στη χρονιά.  

 

Ένα άλλο γεγονός είναι το The Walk, η πορεία μιας μαριονέτας ύψους 3,5 μέτρων ενός νεαρού πρόσφυγα που θα φτάσει στην πόλη στις 27 Οκτωβρίου μετά από ένα ταξίδι που θα ξεκινήσει στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας τον Ιούλιο.

 

Το Coventry Welcomes, εκδηλώσεις σε εβδομαδιαία βάση, θα περιλαμβάνουν μουσική, χορό, θέατρο, φαγητό, λογοτεχνία, ποίηση και εργαστήρια για την Εθνική Εβδομάδα Προσφύγων, ενώ η θεατρική εταιρεία Theatre Company of Sanctuary θα ξεκινήσει μια υπαίθρια παραγωγή που θα δημιουργηθεί με ανθρώπους που αναζητούσαν καταφύγιο στην πόλη.

 

Το Show Windows θα περιλαμβάνει καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες που θα δημιουργήσουν έργα τέχνης για βιτρίνες σε όλη την πόλη, το In Paint We Trust θα φέρει ένα φεστιβάλ street art στους δρόμους της πόλης και αργότερα μέσα στο έτος οι καλλιτέχνες θα ξανασκεφτούν να δημιουργήσουν έργα για ένα παράθυρο στον καθεδρικό ναό του Κόβεντρι, το οποίος έσπασε κατά τη διάρκεια μιας διάρρηξης πέρυσι.

 

«Αυτό ήταν το πιο δύσκολο περιβάλλον για τη δημιουργία ενός προγράμματος φεστιβάλ» δήλωσε η Chenine Bhathena, η δημιουργική διευθύντρια του Coventry UK City of Culture Trust, εννοώντας την περίοδο της πανδημίας.

 

Η πόλη του Κόβεντρι θα είναι στην πρώτη γραμμή για την ανάκαμψη και την ανανέωση της πόλης και θα δείξει τον σημαντικό ρόλο που προσφέρει η τέχνη και ο πολιτισμός στις κοινότητές μας και στις οικονομίες μας που αγωνίζονται».

 

Το BBC ανακοίνωσε επίσης τη δέσμευσή του να αναδείξει το Κόβεντρι μέσω ειδικών εκδηλώσεων και προγραμματισμού καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.

 

Ο γενικός διευθυντής του BBC, Tim Davie, είπε: «Το Κόβεντρι είναι ένας θαυμάσιος συνδυασμός πολιτισμών, με πολλές διαφορετικές κοινότητες και την ισχυρή κληρονομιά τους. Θα αντλήσουμε από αυτήν την πλούσια ιστορία για να συνδεθούμε με το κοινό μέσω της χαράς και του εορτασμού της μουσικής, των τεχνών, της ποίησης, της ταινίας, της κωμωδίας και πολλών άλλων».

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr