Αυτές τις μέρες διεξάγεται το φεστιβάλ των Καννών με περισσότερα μέτρα ασφαλείας, λιγότερους καλεσμένους κι ανταποκριτές και αρκετές ταινίες έτοιμες από πέρυσι που περίμεναν υπομονετικά τη διεξαγωγή του μέχρι φέτος. Μία εξ’αυτών είναι και η πολυαναμενόμενη Benedetta του Πόλ Βερχόφεν (Turkish Delight, Βασικό Ένστικτο, Elle) στην οποία μαζί με τις Βιρζινί Εφιρά και Σάρλοτ Ράμπλινγκ εμφανίζεται και η δική μας Δάφνη Πατακιά σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

Με αιρετική διάθεση, τυπική (για τον σκηνοθέτη) ειρωνεία, άφθονο γυμνό και υπερχειλίζουσα σεξουαλικότητα, η Benedetta συνιστά ένα βλάσφημο, λεσβιακό ερωτικό δράμα που εκτυλίσσεται τον 17ο αιώνα σε ένα μοναστήρι της Τοσκάνης με καλόγριες και κινείται με τα φρένα σπασμένα προς δυσθεώρητα camp ύψη.

 

«Κατά διαστήματα αναρωτιόμουν αν κάποια στιγμή θα φτάσει την κορύφωση του και μετά θα αρχίσει η κατηφόρα, αλλά κάθε σκηνή που ακολουθεί κάνει την προηγούμενη να ωχριά σε σύγκριση», διατείνεται ο Λεονάρντο Γκόι του Mubi. «Πίσω από την κάμερα βρίσκεται ένας σκηνοθέτης φαρσέρ και σάτυρος, που με την ηδονή εφήβου παραθέτει τη μία σκανδαλιά μετά την άλλη, φροντίζοντας να γελάει σε σημεία και ο ίδιος με τα όσα εξεζητημένα επικαλείται», γράφει ο Λουκάς Κατσίκας του cinemagazine. «Κύριος στόχος της ταινίας είναι να διεγείρει, πληρώντας έτσι το βασικό στοιχείο της πορνογραφίας», επισημαίνει ο Πίτερ Ντεμπρίζ του Variety.

 

Η ταινία αναμένεται να προκαλέσει χαλασμό και στις ελληνικές αίθουσες όταν προβληθεί το φθινόπωρο, κορωνοϊού επιτρέποντος.