Άτγουντ, Παμούκ, Φράνζεν και Κουτσί ζητούν να αποφυλακιστούν τρεις Ιρανοί συγγραφείς

 Άτγουντ, Παμούκ, Φράνζεν και Κούτσι ζητούν να αποφυλακιστούν τρεις Ιρανοί συγγραφείς Facebook Twitter
Οι Ιρανοί συγγραφείς Ρεζά Χαντάν Μαχαμπαντί, Κεϊβάν Μπαγιάν και Μπακτάς Αμπτίν | PEN AMERICA
0

Την αποφυλάκιση των Ιρανών συγγραφέων Μπακτάς Αμπτίν, Κεϊβάν Μπαγιάν και Ρεζά Χαντάν Μαχαμπαντί ζητούν Αμερικανοί συγγραφείς και καλλιτέχνες της PEN America, με επιστολή που απευθύνουν στον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, ζητώντας του να απελευθερώσει τους συγγραφείς, για να τους αθωώσει από όλες οι κατηγορίες «στη νομική δίωξη που τους ασκήθηκε άδικα» και «να σταματήσει η κρατική τιμωρία σε όλους τους συγγραφείς που ασκούν το δικαίωμά τους να εκφράζονται ελεύθερα».

Την επιστολή υπογράφουν οι βραβευμένοι με Νόμπελ Τζ.Μ. Κουτσί και Ορχάν Παμούκ, ο Τζόναθαν Φράνζεν, η Μάργκαρετ Άτγουντ, η Τζόις Κάρολ Όουτς, οι θεατρικοί συγγραφείς Τομ Στόπαρντ και Άριελ Ντόρφμαν και ηθοποιοί όπως η Μέριλ Στριπ και ο Άλεκ Μπάλντουιν.

«Είναι καιρός το ιρανικό κράτος να σεβαστεί το ελεύθερο δικαίωμα έκφρασης των Ιρανών συγγραφέων, ποιητών και στοχαστών και να αναγνωρίσει τις πλούσιες παραδόσεις της διαφορετικής λογοτεχνικής κοινότητας του Ιράν», αναφέρει η επιστολή. «Σας καλούμε, πρόεδρε Ραϊσί, να τερματίσετε την άδικη φυλάκιση των Μπακτάς Αμπτίν, Κεϊβάν Μπαγιάν και Ρεζά Χαντάν Μαχαμπαντί και να απελευθερώσετε όλους όσοι φυλακίστηκαν στο Ιράν επειδή ασκούσαν το δικαίωμα της ελευθερίας να γράφουν».

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 οι τρεις συγγραφείς εκτίουν την ποινή τους στη φυλακή Evin στην Τεχεράνη. Έκτοτε, ο Αμπτίν και ο Χαντάν Μαχαμπάντι έχουν προσβληθεί και οι δύο από κορωνοϊό. Ο Αμπτίν είναι ποιητής, σεναριογράφος και κινηματογραφιστής. Ο Μπαγιάν είναι μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος και ο Χαντάν Μαχαμπάντι είναι συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας.

Σύμφωνα με την PEN America οι κατηγορίες εναντίον τους που αφορούν ζητήματα εθνικής ασφάλειας και προπαγάνδας είναι ψεύτικες. Το 2015 έγινε έφοδος στα σπίτια των τριών και κατασχέθηκαν τα γραπτά τους. Δικάστηκαν το 2019 και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για «προπαγάνδα» και «σύμπραξη κατά της εθνικής ασφάλειας».

Στους τρεις φυλακισμένους συγγραφείς θα δοθεί το βραβείο PEN/Barbey Freedom to Writing αυτόν τον Οκτώβριο. «Συνέβαλαν γόνιμα στην πλούσια λογοτεχνική ιστορία του Ιράν, γράφοντας βιβλία, ποίηση και διηγήματα και επεξεργάστηκαν εγκυκλοπαίδειες ιρανικής μυθοπλασίας και προφορικές ιστορίες μεγάλων συγγραφέων», αναφέρει η επιστολή.

«Παρά τους κινδύνους, οι Αμπτίν, Μπαγιάν και Χαντάν Μαχαμπάντι συνέχισαν την κληρονομιά των προηγούμενων Ιρανών ποιητών, διανοουμένων και αντιφρονούντων οργανώνοντας μνημόσυνα, λογοτεχνικές εκδηλώσεις, ενημερωτικά δελτία και άλλες δημοσιεύσεις – δραστηριότητες που, για τη δικαιοσύνη, είναι σοβαρά εγκλήματα».

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλέξης Ακριθάκης, Χωρίς τίτλο, 1970, 45 Χ 71 εκ., λάδι σε καμβά © The Estate of Alexis Akrithakis

Πολιτισμός / Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Αλέξη Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη

Μετά από 30 χρόνια θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό σημαντικά έργα από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, αναδεικνύοντας το εύρος μιας από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιδιοσυγκρασιακές μορφές της νεοελληνικής τέχνης.
THE LIFO TEAM
Τζέιμς Κάμερον, Σίντνεϊ Σουίνι και Αμάντα Σέιφριντ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τζέιμς Κάμερον, Σίντνεϊ Σουίνι και Αμάντα Σέιφριντ από αύριο στους κινηματογράφους

Η επιστροφή του Αμερικανού σκηνοθέτη στον πλανήτη της Πανδώρας και το ερμηνευτικό μπρα ντε φερ των δυο πρωταγωνιστριών σε ένα απολαυστικό throwback στα ‘90s ξεχωρίζουν από τις ταινίες της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Banksy Βηθλεέμ Ξενοδοχείο

Πολιτισμός / Walled Off Hotel: Το ξενοδοχείο του Banksy στη Βηθλεέμ επαναλειτουργεί με μήνυμα ειρήνης

Το ξενοδοχείο, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το τείχος στη Δυτική Όχθη, είχε μείνει κλειστό μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και τον πολέμο που ακολούθησε στη Γάζα
THE LIFO TEAM