ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το σπάνιο σκαρίφημα μιας βάρκας 500 ετών

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το σπάνιο σκαρίφημα μιας βάρκας 500 ετών Facebook Twitter
Φωτ.: Guernsey Museums
0

Το σκαρίφημα μιας βάρκας άνω των 500 ετών βρέθηκε στο νησί Γκέρνσεϊ, στο Κανάλι μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας - μια ανακάλυψη που οι αρχαιολόγοι θεωρούν ως «ιδιαίτερο» εύρημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείου του Γκένσεϊ, το σχέδιο μιας βάρκας πάνω σε σχιστόλιθο βρέθηκε κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής στο Castle Cornet νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Το αρχαιολογικό εύρημα, που υπολογίζεται ότι χρονολογείται από το 1500 μΧ., έχει μήκος 12 εκατοστά.  

Ο αρχαιολόγος των Πολιτειών του Γκέρνσεϊ, Δρ Φιλ ντε Τζέρσεϊ, ανέφερε ότι το εύρημα ήταν ασυνήθιστο. «Είναι ξεχωριστό για εμάς», είπε. «Κάποιος πριν από περίπου 500 χρόνια, ίσως λίγο παραπάνω, έχει γρατσουνίσει το περίγραμμα μιας βάρκας και υποθέτω ότι κάθισε εδώ στο κάστρο, βαριόταν ή ίσως απλώς έκανε ένα διάλειμμα από ό,τι έκανε και απλώς γρατσούνισε κάτι που έβλεπε. Είναι πολύ κάτι πολύ ανθρώπινο να κάνει κάποιος».

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το σπάνιο σκαρίφημα μιας βάρκας 500 ετών Facebook Twitter
Φωτ.: Guernsey Museums
 

Ο Φιλ Ντε Τζέρσεϊ μάλιστα χαρακτήρισε το πρόσφατο αρχαιολογικό εύρημα ως «ένα στα χίλια» καθώς τέτοιου είδους σκίτσα πάνω σε σχιστόλιθο συνήθως είχαν μόνο χρηστική αξία. «Συνήθως σε κομμάτια σχιστόλιθου οι άνθρωποι σημείωναν τις μετρήσεις τους, απλώς ως ένα βολικό τρόπο για να καταγράψει κάποιος έναν αριθμό», εξήγησε ο αρχαιολόγος. 

Με πληροφορίες από BBC 

Πολιτισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Ιστορία μιας πόλης / Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Πού μπορούμε να δούμε το Ανάκτορο των Γιγάντων σε μια βόλτα μας στο κέντρο της πόλης και τι συμβολίζουν τα γλυπτά που υπάρχουν στο πρόπυλο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον αρχαιολόγο Γιάννη Θεοχάρη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Ιστορία μιας πόλης / Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Στις 2 Αυγούστου του 338 π.Χ. ο Φίλιππος Β’ οδηγεί τους Μακεδόνες σε μία μάχη η έκβαση της οποίας θα αλλάξει τον κόσμο. Τι σήμανε για τη Μακεδονία, την Αθήνα και τον ελλαδικό χώρο η Μάχη της Χαιρώνειας; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Ιωσήφ, συνεπιμελητή της έκθεσης που έχει ως θέμα την ιστορική μάχη και τρέχει αυτό το διάστημα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Πολιτισμός / Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στο ΚΠΙΣΝ

Η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, σπουδαιότερο διήγημά του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.
NEWSROOM
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM