Απειλούνται τα ρωσικά θέατρα με λογοκρισία; Ένας μονόλογος και η σιγή ιχθύος

Απειλούνται τα ρωσικά θέατρα με λογοκρισία; Facebook Twitter
0

«Καθάρματα!» φωνάζει η γιαγιά Νουρία σε ένα νεκροταφείο. Λέει τη βρισιά με απόγνωση. Στην απελπισία της θέτει το ερώτημα: πολεμήσατε, πολεμήσατε και τι απέμεινε για εσάς;

Ποιους πραγματικά αποκαλεί η γριά «καθάρματα», τους στρατιώτες ή αυτούς που στέλνουν τους στρατιώτες στον πόλεμο, παραμένει ασαφές. Αυτό που είναι σαφές, ωστόσο, είναι η θλίψη για τον χαμό του συζύγου της, βετεράνου του σοβιετοαφγανικού πολέμου, ο οποίος είναι θαμμένος στο νεκροταφείο. Τώρα ένα ακόμα μέλος της οικογένειας πηγαίνει ξανά στον πόλεμο, αυτή τη φορά ο εγγονός. Η Νουρία φοβάται ότι κι αυτός μπορεί να μην επιστρέψει ζωντανός.

Η σκηνή στο νεκροταφείο είναι από το έργο "Πρώτο ψωμί", γραμμένο από έναν νεαρό Ρώσο θεατρικό συγγραφέα και ανέβηκε από έναν νεαρό Πολωνό σκηνοθέτη στο διάσημο θέατρο της Μόσχας Sovremennik, που σημαίνει "σύγχρονο".

Το ίδιο το θέατρο ήταν η πιο διάσημη πειραματική σκηνή της Ρωσίας από τότε που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960. Η πρεμιέρα του αμφιλεγόμενου έργου έγινε τον Ιούλιο. Μετά από αυτό ο θίασος ήθελε να πάει σε καλοκαιρινές, ήσυχες διακοπές αλλά αντί για ξεκούραση, την πρεμιέρα ακολούθησαν μάλλον ανήσυχες μέρες.

Οι βετεράνοι εξέφρασαν παράπονα 

Τα μέλη μιας ένωσης με την επωνυμία «Αξιωματικοί της Ρωσίας» θεώρησαν το έργο ως προσβολή για τους βετεράνους του πολέμου. Και χαρακτήρισαν την αγάπη του εγγονού της Νουρία για έναν άλλο άντρα «προπαγάνδα για την ομοφυλοφιλία

Στη Ρωσία όλα αυτά θεωρούνται ποινικά αδικήματα. Οι «αξιωματικοί» και μια άλλη ένωση βετεράνων παραπονέθηκε κατ' ευθείαν στο δημοτικό συμβούλιο της Μόσχας και στον δήμαρχο για το έργο και έγραψαν επιστολή στην κρατική επιτροπή ελέγχου και στην εισαγγελία. Η ένωση βετεράνων ζήτησε την απομάκρυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Το θέατρο αναγκάστηκε να αντιδράσει και διέγραψε τα συγκεκριμένα αποσπάσματα από τον μονόλογο της γιαγιάς.

Το συμβουλευτικό συμβούλιο του ρωσικού υπουργείου Πολιτισμού ζήτησε να συγκληθεί μια επιπλέον επιτροπή για να ελέγξει όλα τα θέατρα της Μόσχας για συμμόρφωση με τη λεγόμενη «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας».

Πόση λογοκρισία υπάρχει πραγματικά στις σκηνές της Ρωσίας;

Σε μια πόλη όπως η Μόσχα με πάνω από 250 θέατρα, αυτό είναι ένα άκρως πολιτικό ερώτημα. Επειδή τα θέατρα δεν είναι μόνο εξαιρετικά δημοφιλή, θεωρούνται επίσης ανοιχτοί χώροι για σημαντικές κοινωνικές συζητήσεις.

Ο Αλεξάντερ Ροντιόνοφ, διευθυντής του Θεάτρου της Μόσχας Doc, δήλωσε στην DW πως σκοπός τέτοιων συγκρούσεων είναι να «προωθήσουν την αυτολογοκρισία στην πρακτική του θεάτρου» και πως οι συγκρούσεις είναι συνήθως πιο έντονες και απειλητικές στα λόγια παρά στις πράξεις.

Η κριτικός θεάτρου Μαρίνα Νταβίντοβα από την άλλη πλευρά φοβάται ότι τέτοια περιστατικά θα συμβαίνουν συχνότερα στο μέλλον. «Το γεγονός ότι η ρωσική δικαιοσύνη ασχολείται τώρα με ένα έργο, στο οποίο δεν υπάρχει ούτε ένα σημάδι αξιόποινης πράξης, δείχνει ότι η κοινωνία ριζοσπαστικοποιείται», λέει σε συνέντευξή της στην DW.

Ο πρώην διευθυντής της Όπερας του Νοβοσιμπίρσκ, Μπόρις Μέτσντρις πιστεύει ότι θα υπάρξουν περισσότερες λεγόμενες ομάδες πολιτών στο μέλλον, «των οποίων τα συναισθήματα θα μπορούσαν ξαφνικά να πληγωθούν». Για να μην κλιμακώνεται η κατάσταση κάθε φορά, θα ήθελε το κράτος να διαδραματίσει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο και να βρίσκονται λύσεις εκτός δικαστηρίου.

Στο θέατρο Sovremennik επικρατεί σιγή ιχθύος. Ο θίασος βρίσκεται σε καλοκαιρινές διακοπές, αλλά το "Πρώτο ψωμί" δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα της επόμενης σεζόν.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κρίστοφερ Νόλαν λέει ότι η Οδύσσεια δεν θα είναι μεγαλύτερη από το Oppenheimer

Πολιτισμός / Ο Κρίστοφερ Νόλαν λέει ότι η Οδύσσεια δεν θα είναι μεγαλύτερη από το Oppenheimer

Ο Κρίστοφερ Νόλαν επιβεβαίωσε ότι η νέα του ταινία, βασισμένη στο έπος του Ομήρου, θα έχει διάρκεια μικρότερη από τις τρεις ώρες του Oppenheimer. Ο σκηνοθέτης μίλησε για την «τεράστια πίεση» της διασκευής, ενώ η Οδύσσεια γυρίστηκε εξ ολοκλήρου με κάμερες IMAX, με τον Ματ Ντέιμον στον ρόλο του Οδυσσέα.
THE LIFO TEAM
Είναι αυτό το νέο έργο του Banksy; Το μυστηριώδες γλυπτό που εμφανίστηκε στο Λονδίνο

Πολιτισμός / Είναι αυτό το νέο έργο του Banksy; Το μυστηριώδες γλυπτό που εμφανίστηκε στο Λονδίνο

Ένα γλυπτό στο Waterloo Place, με μια φιγούρα που προχωρά τυφλωμένη από μια τεράστια σημαία, εμφανίστηκε με το όνομα “Banksy” στη βάση του. Ο καλλιτέχνης δεν έχει επιβεβαιώσει την πατρότητα, αλλά η εικόνα ήδη διαβάζεται ως σχόλιο για την εξουσία, τον εθνικισμό και την τυφλή πίστη στα σύμβολα
THE LIFO TEAM
Ο Πίτερ Τζάκσον, η Κέιτ Μπλάνσετ και η Τίλντα Σουίντον σε τρεις μεγάλες συζητήσεις στις Κάννες

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ, η Τίλντα Σουίντον και ο Πίτερ Τζάκσον σε τρεις μεγάλες συζητήσεις στις Κάννες

Το Φεστιβάλ των Καννών ανακοίνωσε τα φετινά του «Rendez-vous», φέρνοντας στη σκηνή τρεις πολύ διαφορετικές μορφές του σύγχρονου σινεμά: τον Πίτερ Τζάκσον, την Κέιτ Μπλάνσετ και την Τίλντα Σουίντον.
THE LIFO TEAM
Το σώμα πριν από το φόρεμα: Πέντε καλλιτέχνιδες απαντούν στο θέμα του φετινού Met Gala

Πολιτισμός / Το σώμα πριν από το φόρεμα: Πέντε καλλιτέχνιδες απαντούν στο θέμα του φετινού Met Gala

Με αφορμή το Costume Art, τη νέα έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης που συνδέεται με το φετινό Met Gala, η Vogue παρουσίασε πέντε έργα σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών που κοιτούν το σώμα πέρα από τη μόδα: ως εικόνα, γλυπτό, μνήμη, μητρότητα και μεταμόρφωση.
THE LIFO TEAM
Ο Θουρμπαράν στη National Gallery: Ο ζωγράφος που έκανε την ύλη να πιστεύει

Πολιτισμός / Ο Θουρμπαράν στη National Gallery: Ο ζωγράφος που έκανε την ύλη να πιστεύει στο πνεύμα

Με αφορμή τη μεγάλη έκθεση της National Gallery στο Λονδίνο, ο Φρανθίσκο ντε Θουρμπαράν επιστρέφει όχι απλώς ως ζωγράφος αγίων και μαρτυρίων, αλλά ως ο καλλιτέχνης που έκανε το φως, το ύφασμα, το νερό και ένα δεμένο αρνί να κουβαλούν το βάρος της πίστης, της σιωπής και του σώματος.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Το αρχαιότερο αγγλικό ποίημα βρέθηκε ξεχασμένο σε βιβλιοθήκη της Ρώμης

Πολιτισμός / Το αρχαιότερο αγγλικό ποίημα βρέθηκε ξεχασμένο σε βιβλιοθήκη της Ρώμης

Μελετητές του Trinity College Dublin εντόπισαν στην Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη της Ρώμης ένα άγνωστο χειρόγραφο του Caedmon's Hymn, του ποιήματος του 7ου αιώνα που θεωρείται το αρχαιότερο σωζόμενο ποίημα στην αγγλική γλώσσα.
THE LIFO TEAM
Η Billie Eilish και ο James Cameron φέρνουν την περιοδεία Hit Me Hard and Soft σε 3D στις αίθουσες

Πολιτισμός / Η Μπίλι Άιλις και ο Τζέιμς Κάμερον μεταφέρουν την περιοδεία «Hit Me Hard and Soft» σε 3D στις κινηματογραφικές αίθουσες

Η Μπίλι Άιλις συνεργάζεται με τον Τζέιμς Κάμερον για το Billie Eilish: Hit Me Hard and Soft - The Tour (Live in 3D), μια κινηματογραφική μεταφορά της περιοδείας της που συνδυάζει συναυλιακό υλικό, στιγμές από τα παρασκήνια και την εμπειρία του 3D.
THE LIFO TEAM
ΚΑΒΑΦΗΣ ΓΛΥΠΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΑΘΗΝΑ

Πολιτισμός / Το Ίδρυμα Ωνάση παρέδωσε στον Δήμο Αθηναίων γλυπτό με τον Κ.Π. Καβάφη

Η πρόταση του γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνου αποτυπώνει τον Καβάφη καθιστό - Πρόκειται για ένα γλυπτό σε φυσικό μέγεθος, από χαλκό με πατίνα υψηλής αντοχής για εξωτερικό χώρο, που επιτρέπει στον επισκέπτη να καθίσει δίπλα στον ποιητή
THE LIFO TEAM
Η queer κωμωδία που παίρνει τον πανικό για τις τρανς τουαλέτες και τον γυρίζει ανάποδα

Πολιτισμός / “She’s the He”: Η queer κωμωδία που παίρνει τον πανικό για τις τρανς τουαλέτες και τον γυρίζει ανάποδα

Το She’s the He μετατρέπει το ηθικό πανικό για τις τρανς τουαλέτες σε κωμωδία για τη φιλία, το coming out και τη χαρά της τρανς ορατότητας, έπειτα από μια δύσκολη διαδρομή προς τις αίθουσες σε μια ολοένα πιο εχθρική πολιτική συγκυρία στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
Ο Διάβολος Φοράει Prada 2 γύρισε στο Runway και οι πρώτες αντιδράσεις είναι απρόσμενα θετικές

Πολιτισμός / Ο Διάβολος Φοράει Prada 2 επέστρεψε και οι πρώτες αντιδράσεις είναι απρόσμενα θετικές

Λίγο πριν από την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες, οι πρώτες αντιδράσεις για το The Devil Wears Prada 2 μιλούν για ένα σίκουελ που επιστρέφει στη Μιράντα, την Άντι, την Έμιλι και τον κόσμο του Runway, αλλά με το βλέμμα στη σημερινή κρίση των μίντια.
THE LIFO TEAM