Το αντίγραφο του πρώτου φόλιο του Σαίξπηρ εκτιμάται ότι θα πιάσει 2,5 εκ. δολάρια σε δημοπρασία

Το αντίγραφο του πρώτου φόλιο του Σαίξπηρ εκτιμάται ότι θα πιάσει 2,5 εκ. δολάρια σε δημοπρασία Facebook Twitter
Το First Folio περιλαμβάνει 36 έργα και το έχουν επιμεληθεί οι έμπιστοι συναδέλφοι του Σαίξπηρ John Heminges και Henry Condell. Φωτο: Sotheby's
0

Ένα σπάνιο αντίγραφο του πρώτου φόλιο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που συχνά αναφέρεται ως το σημαντικότερο βιβλίο της αγγλικής λογοτεχνίας, θα δημοπρατηθεί τον επόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη.

Το βιβλίο, το οποίο τυπώθηκε πριν από σχεδόν 400 χρόνια, είναι ένα από τα λιγότερα από 20 αντίτυπα που έχουν απομείνει σε ιδιωτικά χέρια και εκτιμάται ότι θα αποφέρει έως και 2,5 εκατ. δολάρια σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's.

Με την επιμέλεια των έμπιστων συνεργατών του Σαίξπηρ, Τζον Χέμινγκς και Χένρι Κόντελ, το φόλιο΄περιλαμβάνει 36 έργα, τα μισά από τα οποία δεν είχαν τυπωθεί ποτέ πριν.

Δεν σώζονται σύγχρονα χειρόγραφα των κειμένων του Σαίξπηρ και έτσι χωρίς το πρώτο φόλιο είναι πιθανό 18 έργα, μεταξύ των οποίων ο Μάκβεθ, η Τρικυμία και η Δωδέκατη Νύχτα, να είχαν χαθεί από την ιστορία.

Ο διαχωρισμός των έργων από τους Χέμινγκς και Κόντελ σε κατηγορίες όπως "κωμωδίες", "τραγωδίες" και "ιστορίες" διαμορφώνει ακόμη και σήμερα τις σύγχρονες ερμηνείες.

Πιστεύεται ότι η έκδοση είναι το μοναδικό αντίτυπο που έχει πρώιμη σκωτσέζικη προέλευση, αφού αποκτήθηκε για πρώτη φορά από την οικογένεια Γκόρντον στις αρχές του 17ου αιώνα. Στη συνέχεια πέρασε από γενιά σε γενιά στον εκτροφέα αλόγων ιπποδρομιών William Stuart Stirling-Crawfurd, του οποίου η υπογραφή φαίνεται κολλημένη στις σελίδες του φύλλου.

Στη συνέχεια το χειρόγραφο ανήκε στον πολιτικό ακτιβιστή και ιστορικό R W Seton-Watson, ο οποίος, κατά τη διάρκεια και μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, υπερασπίστηκε την πτώση της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και προώθησε την ανάδυση της Τσεχοσλοβακίας και της Γιουγκοσλαβίας. Τη δεκαετία του 1960 το φόλιο διέσχισε τον Ατλαντικό και βρέθηκε στη συλλογή του Abel E Berland, στελέχους κτηματομεσιτικών επιχειρήσεων και βιβλιόφιλου από το Σικάγο.

Το φόλιο περιλαμβάνει σημειώσεις, μουτζούρες, κηλίδες μελανιού και επισημάνσεις από τους ιδιοκτήτες του στο πέρασμα των αιώνων. Υπάρχουν θραύσματα προσευχών, στίχοι και μυστηριώδεις γραμμές από έναν "John Frasere" - που ζητάει ηράκλεια δύναμη "για να χτυπήσω αυτόν που άφησε την αγάπη μου να μου την κλέψουν ".

Από το φόλιο λείπει η περίφημη πρώτη σελίδα με την εικόνα του Σαίξπηρ, η οποία μπορεί να αφαιρέθηκε ή να εκλάπη με την πάροδο των ετών για να πλαισιωθεί ως πορτρέτο.

"Η εμφάνιση ενός Πρωτου Φόλιο του Σαίξπηρ στην αγορά είναι πάντα ένα σημαντικό γεγονός, με τόσο λίγα αντίτυπα να παραμένουν σε ιδιωτικά χέρια", δήλωσε ο Richard Austin, παγκόσμιος επικεφαλής βιβλίων και χειρογράφων του Sotheby's.

"Τυπωμένα πριν από σχεδόν 400 χρόνια, τα φόλιο είναι ένα σημαντικό αρχείο που διατήρησε για πάντα τη θρυλική παραγωγή του Σαίξπηρ, διασφαλίζοντας ότι πολλά από τα διάσημα έργα του δεν θα χαθούν στην ιστορία. Αυτό το αντίτυπο είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό για τα ίχνη των προηγούμενων ιδιοκτητών στις σελίδες του, πολλοί από τους οποίους έχουν αφήσει το ανεξίτηλο αποτύπωμά τους σε όλο το βιβλίο, υπενθυμίζοντάς μας ότι πρόκειται επίσης για ένα ζωντανό κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας που αποτυπώνει τους τρόπους με τους οποίους γενιές θαυμαστών του Σαίξπηρ έχουν εμπνευστεί από τον βάρδο".

Το αντίτυπο θα εκτίθεται στις γκαλερί του Sotheby's στο Λονδίνο έως τις 15 Ιουνίου, προτού βγει σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη στις 21 Ιουλίου.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια τελετή αλλιώτικη: Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε μέσα στο μουσείο της Ολυμπίας

Πολιτισμός / Μια τελετή αλλιώτικη: Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε μέσα στο μουσείο της Ολυμπίας

Παρά την αναγκαστική μεταφορά στο μουσείο, η τελετή διατήρησε τα καθιερωμένα τελετουργικά, δηλαδή τις χορογραφημένες κινήσεις των «ιερειών» και των κουρών, καθώς και απαγγελίες στην ελληνική γλώσσα
LIFO NEWSROOM
Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το Balloon Venus Lespugue του Jeff Koons

Πολιτισμός / Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το Balloon Venus Lespugue του Jeff Koons

Εξερευνώντας τη σημασία της μορφής της Αφροδίτης από την Παλαιολιθική περίοδο μέχρι σήμερα, το έργο θα φιλοξενηθεί από τις 19 Μαρτίου ως τις 31 Αυγούστου 2026 στο Μέγαρο Σταθάτου μαζί με δέκα αντίγραφα ειδωλίων «Αφροδίτης» της Ανώτερης παλαιολιθικής περιόδου
LIFO NEWSROOM
Τζένιφερ Λόρενς, Οικονομίδης και μεταφυσικό ρομάντζο από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τζένιφερ Λόρενς, Οικονομίδης και μεταφυσικό ρομάντζο από αύριο στους κινηματογράφους

Η tour de force ερμηνεία της Τζένιφερ Λόρενς στη νέα ταινία της Λιν Ράμσεϊ, η «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη, και μια ιδιαίτερη ρομαντική κομεντί ξεχωρίζουν από την κινηματογραφική σοδειά αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μάνος Χατζιδάκις: Ο γιος του προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την παγκόσμια περιοδεία – Τι απαντά η εταιρεία παραγωγής

Πολιτισμός / Μάνος Χατζιδάκις: Ο γιος του προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την παγκόσμια περιοδεία – Τι απαντά η εταιρεία παραγωγής

Ο Γιώργος Χατζιδάκις αναφέρει ότι το αίτημα για την περιοδεία είχε απορριφθεί «ρητά», καθώς «δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές και στο καλλιτεχνικό ήθος» του Μάνου Χατζιδάκι
LIFO NEWSROOM
Θεολογική Σχολή Χάλκης: Η παπική επίσκεψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της επαναλειτουργίας

Πολιτισμός / Θεολογική Σχολή Χάλκης: Η παπική επίσκεψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της επαναλειτουργίας

Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, ο Πάπας Λέων επισκέπτεται την Τουρκία για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 1.700 χρόνια από τη Σύνοδο της Νίκαιας, σε μια επίσκεψη που αναζωπυρώνει τις ελπίδες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
LIFO NEWSROOM