Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 72ου Φεστιβάλ Βερολίνου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 72ου Φεστιβάλ Βερολίνου Facebook Twitter
Aπό τις ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος ξεχωρίζει το «Both Sides of the Blade», η νέα δουλειά της Κλερ Ντενί στην οποία πρωταγωνιστούν η συνήθης ύποπτη Ζιλιέτ Μπινός και ο Βενσάν Λιντόν.
0

Οι ιθύνοντες του βερολινέζικου φεστιβάλ δεν ακολούθησαν το παράδειγμα των αμερικανών του Σάντανς κι αποφάσισαν το επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ να διεξαχθεί κανονικά, παρουσία θεατών και δημοσιογράφων, από 10 έως 16 Φεβρουαρίου κι από 17 έως 20 Φεβρουαρίου σε επαναληπτικές προβολές.

Ταινία έναρξης του φεστιβάλ είναι το «Peter Von Kant» του Φρανσουά Οζόν, ένας φόρος τιμής του γάλλου σκηνοθέτη στον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ,  μια διασκευή των «Πικρών Δακρύων της Πέτρας Φον Καντ» στην οποία συμμετέχει και η Χάνα Σιγκούλα. Aπό τις ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος ξεχωρίζει το «Both Sides of the Blade», η νέα δουλειά της Κλερ Ντενί μετά το αγγλόφωνο «High Life», στην οποία πρωταγωνιστούν η συνήθης ύποπτη Ζιλιέτ Μπινός και ο Βενσάν Λιντόν. Eπιστρέφουν, επίσης, με νέες ταινίες ο Πάολο Ταβιάνι, ο προβοκάτορας Ούλριχ Σάιντλ, ο αγαπημένος του φεστιβάλ Χονγκ Σανγκ Σου και η Ούρσουλα Μέιερ.

Το διαγωνιστικό τμήμα Encounters έχει κι ελληνικό ενδιαφέρον. Από τη μία συμμετέχει «η Πόλη και η Πόλη» των Σύλλα Τζουμέρκα και Χρήστου Πασσαλή και από την άλλη θα προβληθεί και η νέα ταινία του τακτικού επισκέπτη του φεστιβάλ Θεσσαλονίκη Πίτερ Στρικλαντ, στο καστ της οποίας θα βρεις και τους Μάκη Παπαδημητρίου και Αριάν Λαμπέντ. Στο ίδιο τμήμα συμμετέχει και η νέα ταινία του Μπετράντ Μπονελό.

Από τις ειδικές προβολές του φεστιβάλ ξεχωρίζει η επιστροφή του Ντάριο Αρζέντο με τίτλο «Dark Glasses». Ο Ιταλός σκηνοθέτης είχε να κάνει ταινία από το 2012, όταν είχε παραδώσει το φιάσκο του «Dracula 3D». Ας ελπίσουμε η δεκαετής απουσία του να τον βοήθησε να βρει το δημιουργικό του mojo. Δεν περιμένουμε μια δημιουργία στο ύψος της «Suspiria» ή του «Profondo Rosso», στο σημείο που έχουμε φτάσει, θα παίρναμε κάτι σαν το «Sleepless» και θα λέγαμε κι ευχαριστώ.

Σε ειδική προβολή θα προβληθεί επίσης και το «Τhis Much Ι Κnow is True», ένα ντοκιμαντέρ του Άντριου Ντόμινικ για τους δύο τελευταίους δίσκους των Νικ Κέιβ και Γουόρεν Έλις και για την πολυετή συνεργασία τους.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αριστούργημα της Κλόι Ζάο, μια κακόβουλη Α.Ι. και πολλά παιδικά από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Το αριστούργημα της Κλόι Ζάο, μια κακόβουλη Α.Ι. και πολλά παιδικά από αύριο στους κινηματογράφους

Το συνταρακτικό «Hamnet» κυκλοφορεί επιτέλους στις αίθουσες, πλάι σε ένα θρίλερ του Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ και αρκετούς τίτλους που διεκδικούν την προσοχή του οικογενειακού κοινού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΚΥΘΝΟΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ

Πολιτισμός / Τι έδειξαν οι ανασκαφές για την αρχαία πόλη της Κύθνου

Οι εργασίες φέτος επικεντρώθηκαν και πάλι στην Ακρόπολη, αφενός στην ανασκαφή του οικιστικού συγκροτήματος του Νοτίου Πλατώματος και αφετέρου στην ευρύτερη περιοχή του ιερού της Δήμητρας και Κόρης
THE LIFO TEAM
Ρόδος: Ανάδειξη της ρωμαϊκής οδού Cardo και του Τετραπύλου στον αρχαιολογικό χώρο της «Περβόλας»

Πολιτισμός / Ρόδος: Ανάδειξη της ρωμαϊκής οδού Cardo και του Τετραπύλου στον αρχαιολογικό χώρο της «Περβόλας»

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ, διαμορφώνει και αναδεικνύει τον ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά μη αναδεδειγμένο, μέχρι σήμερα, αρχαιολογικό χώρο της «Περβόλας»
THE LIFO TEAM
Κομήτης Ferto: Oι Εurofans δείχνουν ενθουσιασμένοι με το τραγούδι-δυναμίτης του Akyla

Πολιτισμός / Κομήτης Ferto: Oι Εurofans δείχνουν ενθουσιασμένοι με το τραγούδι-δυναμίτης του Akyla

Σχόλια στο εξωτερικό το συγκρίνουν με την ενέργεια του Käärijä (Φινλανδία 2023), όχι γιατί μοιάζει μουσικά, αλλά γιατί έχει αυτόν τον "τρελό" και κολλητικό ρυθμό που σε κάνει να θέλεις να χορέψεις αμέσως.
THE LIFO TEAM