Ανακαλύφθηκαν στη Μοσούλη βραχογραφίες ηλικίας 2.700 ετών

Ανακαλύφθηκαν στη Μοσούλη βραχογραφίες ηλικίας 2.700 ετών Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Αρχαιολόγοι στο βόρειο Ιράκ ανακάλυψαν βραχογραφίες ηλικία 2.700 ετών με πολεμικές σκηνές και δέντρα από την Ασσυριακή αυτοκρατορία.

Σύμφωνα με αρχαιολόγο που συμμετείχε στις ανασκαφές, οι βραχογραφίες σε μαρμάρινες πλάκες ανακαλύφθηκαν στη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, όπου οι ειδικοί εργάζονται για την αποκατάσταση του χώρου της αρχαίας Πύλης Mashki.

Η πόλη καταστράφηκε με μπουλντόζες από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους το 2016.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε μεγάλα τμήματα του Ιράκ και της Συρίας το 2014 και διεξήγαγε μια εκστρατεία συστηματικής καταστροφής μουσείων και ανεκτίμητων αρχαιολογικών χώρων σε μία απόπειρα να σβήσει την ιστορία.

Ο Fadhil Mohammed, επικεφαλής των εργασιών αποκατάστασης, είπε ότι η ομάδα εξεπλάγη όταν ανακάλυψε οκτώ τοιχογραφίες με επιγραφές, διακοσμητικά σχέδια και γραφές.

Ανακαλύφθηκαν στη Μοσούλη βραχογραφίες ηλικίας 2.700 ετών Facebook Twitter
Φωτ.: smithsonianmag/Getty Image

Η Πύλη Mashki ήταν μια από τις μεγαλύτερες πύλες της Νινευή, μιας αρχαίας ασσυριακής πόλης στην ιστορική περιοχή της Μεσοποταμίας.

Οι βραχογραφίες που ανακαλύφθηκαν απεικονίζουν μεταξύ άλλων φοίνικες αλλά και έναν μαχητή που ετοιμάζεται να ρίξει ένα βέλος.

«Οι γραφές δείχνουν ότι αυτές οι τοιχογραφίες κατασκευάστηκαν ή έγιναν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Σενναχερίμ», πρόσθεσε ο Mohammed, αναφερόμενος στον βασιλιά της Νεο-Ασσυριακής αυτοκρατορίας που κυβέρνησε από το 705 έως το 681 π.Χ.

Ανακαλύφθηκαν στη Μοσούλη βραχογραφίες ηλικίας 2.700 ετών Facebook Twitter
Φωτ.: smithsonianmag/Getty Image

Η επικράτεια του σημερινού Ιράκ ήταν η περιοχή όπου «γεννήθηκαν» μερικές από τις πρώτες πόλεις στον κόσμο. Χιλιάδες αρχαιολογικοί χώροι είναι διάσπαρτοι σε όλη τη χώρα, όπου κάποτε ζούσαν Σουμέριοι, Βαβυλώνιοι και Ασσύριοι.

Ανακαλύφθηκαν στη Μοσούλη βραχογραφίες ηλικίας 2.700 ετών Facebook Twitter
Φωτ.: smithsonianmag/Getty Image

Με πληροφορίες του Guardian/Aljazeera/Smithsonianmag

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον κήπο της Τζούντι Ντεντς κάθε δέντρο θυμίζει κάποιον που έφυγε

Πολιτισμός / Στον κήπο της Τζούντι Ντεντς κάθε δέντρο θυμίζει κάποιον που έφυγε

Η Τζούντι Ντεντς μίλησε για τον κήπο του σπιτιού της στο νέο επεισόδιο του podcast Roots, αλλά αυτό που περιέγραψε δεν ήταν απλώς ένας κήπος. Ηταν ένας τόπος μνήμης, όπου τα δέντρα έχουν ονόματα, οι μυρωδιές κρατούν ζωντανό το παρελθόν και η φύση γίνεται παρηγοριά ακόμα κι όταν η όραση σχεδόν χάνεται.
THE LIFO TEAM
Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Πολιτισμός / Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Το We Are Making a Film About Mark Fisher επιστρέφει στη σκέψη του Μαρκ Φίσερ όχι σαν ακαδημαϊκό μνημόσυνο αλλά σαν ζωντανό πολιτισμικό ερώτημα. Γιατί ένας θεωρητικός που έγραψε για χαμένα μέλλοντα και εξάντληση μοιάζει σήμερα πιο παρών από ποτέ;
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Ξεκίνησε το διεθνές συνέδριο με θέμα την ελληνική χειροτεχνία

Η Λίνα Μενδώνη κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου δήλωσε: «Η αναβίωση της ελληνικής χειροτεχνίας δεν αφορά μόνον στη διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αφορά στη διάσωση και τη μετάδοση στις νεότερες γενιές ενός τεράστιου πολιτιστικού κεφαλαίου»
THE LIFO TEAM
Ο Ντε Νίρο λέει ότι η Αριάνα Γκράντε είναι η πιο αστεία συμπρωταγωνίστριά του

Πολιτισμός / Ο Ντε Νίρο λέει ότι η Αριάνα Γκράντε είναι η πιο αστεία συμπρωταγωνίστριά του

Η Αριάνα Γκράντε πρωταγωνιστεί στο νέο «Meet the Parents» δίπλα στον Μπεν Στίλερ και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Ο Ντε Νίρο είπε ότι είναι ίσως η πιο αστεία συμπρωταγωνίστρια με την οποία έχει δουλέψει ποτέ.
THE LIFO TEAM
Ολίβια Ροντρίγκο ανοίγει τη νέα της εποχή με το «Drop Dead» στις Βερσαλλίες

Πολιτισμός / Η Ολίβια Ροντρίγκο κυκλοφόρησε το «Drop Dead» με φόντο τις Βερσαλλίες

Η Ολίβια Ροντρίγκο επέστρεψε με το «Drop Dead», το πρώτο τραγούδι από το τρίτο άλμπουμ της, που θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουνίου. Το βίντεο, σε σκηνοθεσία της Πέτρα Κόλινς, γυρίστηκε στο Παλάτι των Βερσαλλιών.
THE LIFO TEAM
Σιωπή, αμαρτία και θέαμα: τι ακριβώς κάνει τώρα ο Μαουρίτσιο Κατελάν

Πολιτισμός / Σιωπή, αμαρτία και θέαμα: τι ακριβώς κάνει τώρα ο Μαουρίτσιο Κατελάν

Ο φετινός Απρίλιος του Μαουρίτσιο Κατελάν είχε απ’ όλα: ένα βουβό γκαλά στο Σικάγο, μια γραμμή εξομολόγησης και τον πεσμένο Πάπα του σε νέα έκδοση 666 αντιτύπων. Το αποτέλεσμα δεν ήταν απλώς μια ακόμη πρόκληση, αλλά μια νέα υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο ο Ιταλός καλλιτέχνης μετατρέπει την τέχνη σε δημόσιο τελετουργικό.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Οι Massive Attack επέστρεψαν με τον Tom Waits και έναν ύμνο για σκοτεινούς καιρούς

Πολιτισμός / Οι Massive Attack επέστρεψαν με τον Τομ Γουέιτς και έναν ύμνο για σκοτεινούς καιρούς

Το Boots on the Ground, η πρώτη νέα κυκλοφορία των Massive Attack από το 2020 και η πρώτη πρωτότυπη ηχογράφηση του Τομ Γουέιτς από το 2011, βγήκε στις 16 Απριλίου μαζί με ένα επτάλεπτο φιλμ από εικόνες διαδηλώσεων και επιχειρήσεων της ICE στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Πολιτισμός / Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Η έκθεση Paula Rego: Story Line που άνοιξε στη Victoria Miro στο Λονδίνο δεν επιστρέφει απλώς στα σχέδια μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας. Ανοίγει ξανά έναν ολόκληρο κόσμο από γυναίκες, παραμύθια, βία, επιθυμία και σκοτεινή τρυφερότητα, την ώρα που ο γιος της προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το αλλόκοτο σύμπαν που άφησε πίσω της.
THE LIFO TEAM