Αμαζονία: Ιερέας φτιάχνει και μοιράζει μάσκες σε φαβέλες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό

Αμαζονία: Ιερέας φτιάχνει και μοιράζει μάσκες σε φαβέλες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό Facebook Twitter
Βραζιλία: Ιερέας φτιάχνει και μοιράζει μάσκες σε φαβέλες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό (Reuters)
0

Η Λατινική Αμερική είναι πλέον το επίκεντρο της πανδημίας με τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στην Βραζιλία να απειλεί κυρίως τους μη προνομιούχους.

Ο Πρόεδρος Μπολσονάρου επικρίνεται για τις αντιλήψεις και τις τακτικές του ενώ την ίδια ώρα οι κάτοικοι στις φαβέλες μετρούν θύματα.

Όμως, καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε ραγδαία στα φτωχότερα μέρη της μεγαλύτερης πόλης της Αμαζονίας, ένας ντόπιος ιερέας άρχισε να φτιάχνει μάσκες στην εκκλησία του και να τις διανέμει στην ενορία του.

Ο πατέρας Alfredo Avelar φτιάχνει και διανέμει μάσκες πόρτα - πόρτα στο Educandos, μια πολυσύχναστη φαβέλα στην πόλη Manaus της Βραζιλίας, όπου 16.000 άνθρωποι ζουν σε ξύλινα σπίτια σκαρφαλωμένα στην πλαγιά ενός λόφου πάνω από ένα ποτάμι γεμάτο σκουπίδια και αποχετεύσεις.

«Η κατάσταση είναι ιδιάζουσα. Υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν στα σπίτια τους λόγω έλλειψης νοσοκομειακών κρεβατιών », είπε ο 33χρονος ιερέας στην ενορία της Παναγίας της Διαρκούς Βοήθειας, όπου λειτουργεί.

Το νοσοκομειακό σύστημα στο Manaus έχει εξαντληθεί από κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ οι αυξανόμενοι θάνατοι ανάγκασαν το νεκροταφείο της πόλης να δημιουργήσει μαζικούς τάφους.

Πάνω από το 50% των κατοίκων της πόλης ζουν με ανεπαρκή στέγαση, σύμφωνα με το στατιστικό πρακτορείο IBGE της Βραζιλίας.

Τα περισσότερα σπίτια στο Educandos, που χτίστηκαν ένα μίλι από το κέντρο του Manaus σε έναν μολυσμένο παραπόταμο του Rio Negro, δεν διαθέτουν ούτε καν βασική αποχέτευση.

Ο ιερέας και οι βοηθοί του στην εκκλησία περνούν στα στενά σοκάκια, μοιράζοντας μάσκες ή σε αρκετές περιπτώσεις σπρώχνοντάς τες μέσα από τα σχεδόν ανύπαρκτα παράθυρα για τους ηλικιωμένους.

Μερικές από τις μάσκες του μπλε και του λευκού υφάσματος φέρουν μια σφραγίδα με την εικόνα της Παναγίας.

«Αποφάσισα να μείνω σπίτι γιατί φοβόμουν μην μολύνω τα παιδιά μου», λέει Juliane Silva, φορώντας τη μάσκα από την εκκλησία.

Ήδη η Βραζιλία χθες κατέγραψε αριθμούς ρεκόρ στον ημερήσιο απολογισμό τόσο των θανάτων, όσο και των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σε 24 ώρες έχασαν τη ζωή τους 1.179 άνθρωποι και καταγράφηκαν 17.408 νέες περιπτώσεις του ιού. Είναι η πρώτη φορά που ο ημερήσιος απολογισμός ξεπερνά τους 1.000 νεκρούς, ενώ το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ είχε καταγραφεί στις 12 Μαΐου, με 881 θανάτους.

Πλέον, η Βραζιλία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο από άποψη κρουσμάτων κορωνοϊού, με 271.628 συνολικά, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, η πληρότητα στις ΜΕΘ στις πολιτείες του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Σάο Πάολο είναι στο 85%.

Με πληροφορίες του Reuters

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησαν τα λαμπρά εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου - Live η τελετή δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Ξεκίνησαν τα λαμπρά εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου - Live η τελετή δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πάνω από 100.000 εκθέματα, ανάμεσά τους ο θησαυρός του Τουταγχαμών, φιλοξενούνται στο μεγαλύτερο μουσείο παγκοσμίως αφιερωμένο αποκλειστικά σε έναν πολιτισμό
LIFO NEWSROOM
Εβραίοι κληρονόμοι μηνύουν Ίδρυμα Γουλανδρή και Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Πολιτισμός / Εβραίοι κληρονόμοι μηνύουν Ίδρυμα Γουλανδρή και Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Ο πίνακας εκτίθεται σήμερα στο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα - Οι κληρονόμοι ζητούν την επιστροφή του πίνακα και αποζημίωση αντίστοιχη με τη σημερινή αγοραία αξία του έργου
LIFO NEWSROOM
Λούβρο: Κανένα ίχνος από τα κλεμμένα κοσμήματα – Πέντε νέες συλλήψεις για τη ληστεία του αιώνα

Πολιτισμός / Λούβρο: Κανένα ίχνος από τα κλεμμένα κοσμήματα – Πέντε νέες συλλήψεις για τη ληστεία του αιώνα

Παρά τις νέες συλλήψεις, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα κοσμήματα πιθανότατα έχουν ήδη αποσυναρμολογηθεί, ώστε να διατεθούν παράνομα στην αγορά πολύτιμων λίθων
LIFO NEWSROOM
Roisin Murphy

Πολιτισμός / Η μουσικός Róisín Murphy αφαιρέθηκε από φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη μετά από τρανσφοβική ανάρτηση

Στην ανάρτησή της, η Murphy δημοσίευσε ένα γράφημα που, όπως ισχυρίστηκε, δείχνει «μεγάλη πτώση» στον αριθμό των νέων που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς ή μη δυαδικά άτομα
LIFO NEWSROOM