1 ευρώ πρόστιμο καταδικάστηκε να πληρώσει ο πρώην σύντροφος της Μαντόνα για τη selfie με τον Λεπέν

1 ευρώ πρόστιμο καταδικάστηκε να πληρώσει ο πρώην σύντροφος της Μαντόνα για τη selfie με τον Λεπέν Facebook Twitter
1

H γαλλική Δικαιοσύνη διέταξε σήμερα τον 29χρονο χορευτή Brahim Zaibat να αποσύρει από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μία selfie όπου απεικονίζεται ο πρώην ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Εθνικού Μετώπου Ζαν Μαρί Λεπέν, ενώ κοιμάται στο κάθισμα του αεροπλάνου και αναρτήθηκε την παραμονή των εκλογών τον περασμένο χρόνο.


Την 12η Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν από τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, ο Γάλλος χορευτής του break dance ανήρτησε στο Διαδίκτυο μία φωτογραφία όπου διακρίνεται ο ίδιος μαζί με τον ιστορικό ηγέτη της γαλλικής ακροδεξιάς ενώ είχε αποκοιμηθεί, με το στόμα του μισάνοικτο. Την φωτογραφία συνόδευε το σχόλιο: «Βγάλτε τους νοκ άουτ αύριο πηγαίνοντας όλοι σας να ψηφίσετε. Για να διαφυλάξουμε την αδελφική μας Γαλλία!!!».


Τον πρώτο γύρο των εκλογών, την 6η Δεκεμβρίου, είχε σηματοδοτήσει το ποσοστό ρεκόρ που είχε συγκεντρώσει το Εθνικό Μέτωπο σε εθνικό επίπεδο, με επικεφαλής την κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν, τη Μαρίν. Εντούτοις το Εθνικό Μέτωπο δεν κατάφερε να κερδίσει σε καμία περιφέρεια στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης.


Μετά τη δημοσίευση αυτού του φωτογραφικού στιγμιότυπου, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ηλικίας 87 ετών, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατηγορώντας τον 29χρονο για παραβίαση της προσωπικής του ζωής, ζητώντας εκτός από την απόσυρση της επίμαχης φωτογραφίας που είχε τραβηχτεί πριν από δύο χρόνια, το ποσό των 50.000 ευρώ.


Το Πρωτοδικείο του Παρισιού υπογραμμίζει στην απόφασή του ότι η selfie, στην οποία διακρίνεται ο αυτουργός της «εμφανώς χαρούμενος με το σκηνικό που φωτογραφίζει» συνιστά «μια επίθεση στο αποκλειστικό δικαίωμα που έχει ο Λεπέν αναφορικά με την εικόνα του».


Για τον δικαστή, η φωτογραφία αυτή «τραβήχτηκε και δημοσιεύτηκε χωρίς την άδεια του ενάγοντα και χωρίς να δικαιολογείται με την πολιτική επικαιρότητα με την οποία δεν συνδέεται παρά μόνο τεχνητά».


Ωστόσο εξηγώντας ότι η φωτογραφία, που αιφνιδίασε τον Λεπέν «σε μία προσωπική του στιγμή» δεν «τον υποβιβάζει ούτε είναι κακόβουλη» σε αντίθεση με όσα διατείνεται ο ενάγων κι επομένως το Δικαστήριο καταδίκασε τον χορευτή να καταβάλει ως πρόστιμο το συμβολικό ποσό του 1 ευρώ.


Επέβαλε εντούτοις στον Ζaibat να αποσύρει την φωτογραφία εντός 48 ωρών και του απαγόρευσε να τη δημοσιεύσει εκ νέου.


Ο γόνος αλγερινού πατέρα και Γαλλίδα μητέρας, γνωστός ευρέως από τη σχέση του με τη Μαντόνα και άσκησε έφεση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του, Βενσάν Τολεντανό.

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί όλοι ξαναμιλούν για τον Μαρσέλ Ντυσάν

Πολιτισμός / Γιατί όλοι ξαναμιλούν για τον Μαρσέλ Ντυσάν

Η μεγάλη αναδρομική του Μαρσέλ Ντυσάν που ανοίγει στις 12 Απριλίου στο MoMA δεν φέρνει απλώς ξανά στο προσκήνιο έναν από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Φέρνει μαζί της και το παλιό ερώτημα που δεν σταμάτησε ποτέ να τον ακολουθεί: τι ακριβώς είναι τέχνη και ποιος το αποφασίζει;
THE LIFO TEAM
Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς μετατρέπει μια φιάλη κρασιού σε περφόρμανς

Πολιτισμός / Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς μετατρέπει μια φιάλη κρασιού σε περφόρμανς

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν σχεδίασε απλώς τις συλλεκτικές φιάλες της σοδειάς 2023 της Ornellaia. Για τη μοναδική 9λιτρη φιάλη έδωσε μια οδηγία-έργο: να πιεις το κρασί αργά, με κλειστά μάτια, ακούγοντας το θέμα του Νίνο Ρότα από το La Dolce Vita.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ χρησιμοποιεί AI στο νέο ντοκιμαντέρ του για τον Τζον Λένον

Πολιτισμός / Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ χρησιμοποιεί AI στο νέο ντοκιμαντέρ του για τον Τζον Λένον

Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στο νέο του ντοκιμαντέρ για τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Όνο, κυρίως για να δημιουργήσει σουρεαλιστικές εικόνες εκεί όπου δεν υπάρχει οπτικό αρχειακό υλικό.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ λέει ότι το Interstellar έγινε καλύτερη ταινία στα χέρια του Κρίστοφερ Νόλαν

Πολιτισμός / Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ λέει ότι το Interstellar έγινε καλύτερη ταινία στα χέρια του Κρίστοφερ Νόλαν

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αποκάλυψε ότι δούλεψε περίπου έναν χρόνο πάνω στο Interstellar πριν αποχωρήσει από το πρότζεκτ, το οποίο ανέλαβε στη συνέχεια ο Κρίστοφερ Νόλαν.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Αφρίκα Μπαμπάατα, από τις πιο καθοριστικές και πιο αμφιλεγόμενες μορφές της πρώιμης hip-hop

Πολιτισμός / Πέθανε ο Άφρικα Μπαμπάατα, από τις πιο καθοριστικές και αμφιλεγόμενες μορφές της πρώιμης hip-hop

Ο DJ και παραγωγός από το Μπρονξ, που ταυτίστηκε με το Planet Rock, πέθανε στα 68 του από καρκίνο. Η υστεροφημία του, ωστόσο, είχε ήδη σκιαστεί από καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.
THE LIFO TEAM
Iδού το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2026- με Αλμοδόβαρ, Φαραντί και Παβλικόφσκι

Πολιτισμός / Iδού το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2026, με Αλμοδόβαρ, Φαραντί και Παβλικόφσκι

Η φετινή ανακοίνωση του 79ου Φεστιβάλ Καννών δείχνει σαφή στροφή προς το διεθνές σινεμά δημιουργών, με 21 ταινίες στο διαγωνιστικό και αισθητά μικρότερη παρουσία αμερικανικών στούντιο. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν ακόμη νέες ταινίες των Παβέλ Παβλικόφσκι, Ριουσούκε Χαμαγκούτσι, Κριστιάν Μουντζίου και Αϊρα Σακς.
THE LIFO TEAM
Ένα νέο βιβλίο για τον Άλμπερτ Σπέερ φωτίζει πώς χτίστηκε ο μύθος του «καλού ναζί»

Πολιτισμός / Ένα νέο βιβλίο για τον Άλμπερτ Σπέερ φωτίζει πώς χτίστηκε ο μύθος του «καλού ναζί»

Το You Are the Führer’s Unrequited Love του Ζαν-Νοέλ Ορενγκό επιστρέφει στην περίπτωση του Άλμπερτ Σπέερ για να δείξει πώς ένας από τους πιο γνωστούς ανθρώπους του ναζιστικού καθεστώτος κατάφερε μετά τον πόλεμο να χτίσει την εικόνα του «μετανοημένου» ναζί
THE LIFO TEAM
Τι βλέπει ένας φωτογράφος όταν κοιτάζει τόσο κοντά την εξουσία;

Πολιτισμός / Τι βλέπει ένας φωτογράφος όταν κοιτάζει τόσο κοντά την εξουσία;

Με αφορμή το νέο του βιβλίο Index, ο Κρίστοφερ Άντερσον μιλά για τη δουλειά του από την Αϊτή και το Αφγανιστάν μέχρι τον Τραμπ και τον Τζέφρι Έπσταϊν, θυμίζοντας ότι η φωτογραφία δεν είναι μόνο θέμα πρόσβασης, αλλά και τρόπος να διαβάζεις τι κρύβεται πίσω από την εικόνα της ισχύος.
THE LIFO TEAM
Ο Walter Pfeiffer και η τέχνη του να πιάνεις την ομορφιά τη στιγμή που περνά

Πολιτισμός / Ο Walter Pfeiffer και η τέχνη του να πιάνεις την ομορφιά τη στιγμή που περνά

Η Pinacoteca Agnelli στο Τορίνο παρουσιάζει στις 30 Απριλίου το «Walter Pfeiffer: In Good Company», μια μεγάλη αναδρομή σε έναν από τους πιο τρυφερούς και ερωτικά φορτισμένους φωτογράφους της ευρωπαϊκής εικόνας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Τι δουλειά έχει ο Ποπάι σε μια γκαλερί της Νέας Υόρκης;

Πολιτισμός / Τι δουλειά έχει ο Ποπάι σε μια γκαλερί της Νέας Υόρκης;

Η έκθεση «Martin Wong: Popeye», που ανοίγει στις 18 Απριλίου στη Νέα Υόρκη, ξαναφέρνει στο προσκήνιο μια από τις πιο παράξενες εμμονές του Αμερικανού ζωγράφου: τον Ποπάι όχι ως αθώα ποπ φιγούρα, αλλά ως σώμα, σύμβολο και queer φαντασίωση.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Γιατί ο Ματίς είναι ξανά παντού αυτή την άνοιξη

Πολιτισμός / Γιατί ο Ματίς είναι ξανά παντού αυτή την άνοιξη

Από τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο μέχρι το Παρίσι, ο Ματίς επιστρέφει φέτος την άνοιξη με μια ασυνήθιστη πυκνότητα εκθέσεων. Και μαζί τους επιστρέφει και το ερώτημα γιατί ο κόσμος ξαναγυρίζει τώρα σε έναν ζωγράφο της αρμονίας.
THE LIFO TEAM