Νέα Ζηλανδία: Η Άρντερν θέλει να εξαλείψει τα κρούσματα κορωνοϊού από τη χώρα - «Κυνηγάμε» τα τελευταία κρούσματα

Νέα Ζηλανδία: Η Άρντερν θέλει να εξαλείψει τα κρούσματα κορωνοϊού από τη χώρα - «Κυνηγάμε» τα τελευταία κρούσματα Facebook Twitter
ΕPA
0

Η Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι η Νέα Ζηλανδία σταμάτησε τη μετάδοση του κορωνοϊου στην κοινότητα, καθώς η χώρα χαλαρώνει από την Τρίτη τα μέτρα που είχε λάβει. 

Με μονοψήφια νέα κρούσματα εδώ και αρκετές ημέρες –την Κυριακή ανακοινώθηκε μόλις ένα– η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν εξέφρασε αισιοδοξία ότι ο ιός προς το παρόν εξαλείφθηκε. Όμως προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.


Ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας, Άσλεϊ Μπλούμφιλντ, δήλωσε ότι ο χαμηλός αριθμός νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες «μας δίνει τη σιγουριά ότι έχουμε πετύχει τον στόχο της εξάλειψης», όμως προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν νέα κρούσματα αλλά «ότι ξέρουμε από πού προέρχονται οι νέες περιπτώσεις».

«Ανοίγουμε την οικονομία, όχι την κοινωνική ζωή»

Η Νέα Ζηλανδία ήταν από τις χώρες που έλαβαν από νωρίς μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Έως τώρα έχουν καταγραφεί 1.122 κρούσματα και 19 θάνατοι. Από την Τρίτη αρχίζει η διαδικασία χαλάρωσης κάποιων μέτρων περιορισμού. Όμως η Άρντερν τόνισε ότι θα πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί οι πολίτες.

«Ανοίγουμε την οικονομία, αλλά όχι την κοινωνική ζωή των ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός και κάλεσε τους πολίτες να περιοριστούν σε επαφές με τον στενό οικογενειακό τους κύκλο, τηρώντας πάντα τις αποστάσεις. Έχουμε κερδίσει την πρώτη μάχη, αλλά πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για να το διατηρήσουμε αυτό, υπογράμμισε.

Από την Τρίτη ανοίγουν κάποιες επιχειρήσεις και 400.000 άνθρωποι θα επιστρέψουν στη δουλειά τους. Επίσης, ανοίγουν μπαρ και εστιατόρια, για take away υπηρεσίες, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να πάνε για ψάρεμα ή σέρφινγκ. Σε λειτουργία τίθεται ξανά τόσο το Κοινοβούλιο όσο και τα δικαστήρια, ενώ κάποιοι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία.

Όμως παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση των μεγάλων συναθροίσεων και τα εμπορικά κέντρα δεν θα ανοίξουν. «Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν θα επιτρέψουμε στον ιό να ξεφύγει ξανά και να προκαλέσει νέο κύμα κρουσμάτων και θανάτων. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να κυνηγήσουμε τις τελευταίες, λίγες περιπτώσεις» υπογράμμισε η Τζασίντα Άρντερν.

Με πληροφορίες από ΒΒC, Reuters, Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόωρες εκλογές στην Ολλανδία: Ο Βίλντερς έριξε την κυβέρνηση

Διεθνή / Πρόωρες εκλογές στην Ολλανδία: Ο Βίλντερς έριξε την κυβέρνηση

Δεκαοκτώ μήνες μετά την αιφνιδιαστική του νίκη στις εκλογές, που προκάλεσε σοκ στην Ευρώπη και τον κόσμο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Κόμμα για την Ελευθερία του Βίλντερς παραμένει το δημοφιλέστερο
LIFO NEWSROOM
Οι ισραηλινές επιθέσεις σε σχολεία στη Γάζα «αποτελούν στρατηγική», λέει ο Guardian

Διεθνή / Οι ισραηλινές επιθέσεις σε σχολεία στη Γάζα «αποτελούν στρατηγική», λέει ο Guardian

Αποκαλύψεις του Guardian δείχνουν πως σειρά ισραηλινών επιθέσεων σε σχολεία-καταφύγια στη Γάζα ήταν μέρος στρατιωτικής στρατηγικής - Πάνω από 120 νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά. Διεθνής ανησυχία και καταδίκες
LIFO NEWSROOM
Τούρκος σεισμολόγος: Είναι από τα μέρη που μπορούν να δώσουν σεισμούς 8 Ρίχτερ

Διεθνή / Τούρκος σεισμολόγος: Είναι από τα μέρη που μπορούν να δώσουν σεισμούς 8 Ρίχτερ

Από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, ένα 14χρονο υπέστη σοβαρότατη κρίση πανικού και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Μάκρης, όπου οι γιατροί δεν κατάφεραν να το κρατήσουν στη ζωή
LIFO NEWSROOM