ΟΗΕ - ΠΟΥ: «Ιστορική» πρωτοβουλία για εμβόλιο, θεραπεία και τεστ

ΟΗΕ - ΠΟΥ: «Ιστορική» πρωτοβουλία για εμβόλιο, θεραπεία και τεστ Facebook Twitter
EPA
0

O OHE ξεκίνησε σήμερα μια «ιστορική» παγκόσμια πρωτοβουλία με τη συμμετοχή πολλών χωρών, μεταξύ τους η Γαλλία και η Γερμανία, για να επιταχύνει την παραγωγή εμβολίων, θεραπειών και τεστ κατά του νέου κορωνοϊού και να διασφαλίσει ίση πρόσβαση σε αυτά.

Στην πρωτοβουλία αυτή, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, συμμετέχουν διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ αυτών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ιδιωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κοινή απειλή, την οποία μπορούμε να νικήσουμε με μια κοινή προσέγγιση» τόνισε ο διευθυντής του ΠΟΥ. «Είναι μια ιστορική συνεργασία με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της ισότιμης διανομής εμβολίων, διαγνωστικών τεστ και θεραπειών εναντίον της νόσου Covid-19», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Κοινή μας δέσμευση είναι να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα μέσα που στοχεύουν στο να θριαμβεύσουμε επί της Covid-19», υπογράμμισε. Στην τηλεδιάσκεψη παρενέβη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και Ισπανίας Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ, όπως και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ούτε η Κίνα, όπου ανακοινώθηκαν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στα τέλη Δεκεμβρίου, ούτε οι ΗΠΑ, που αποτελούν σήμερα το επίκεντρο της πανδημίας με πάνω από 50.000 θανάτους και 900.000 κρούσματα, εκπροσωπήθηκαν. Έως σήμερα, η πανδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο σε 190.000 και πλέον ανθρώπους παγκοσμίως την ώρα που 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί.

Ο Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση για ένα εμβόλιο «προσβάσιμο σε όλους, περιλαμβανομένων των πιο ευάλωτων χωρών. Αυτό θα επιτρέψει επίσης να ξαναβρούμε, το συντομότερο, μια φυσιολογική ζωή». Το να νικήσουμε την πανδημία του νέου κορωνοϊού απαιτεί «τη μαζικότερη στην ιστορία προσπάθεια στη δημόσια υγεία» τόνισε, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο κόσμος έχει ανάγκη να αναπτύξει, να παράγει και να διασφαλίσει την ισότιμη διανομή» των εμβολίων και θεραπειών, όταν θα είναι διαθέσιμα, «όχι ένα εμβόλιο ή θεραπείες για μία χώρα ή μια περιοχή ή τον μισό πλανήτη, αλλά ένα εμβόλιο και μια θεραπεία που θα είναι προσιτή, ασφαλής, αποτελεσματική, που θα μπορούμε να διαχειριστούμε εύκολα και να είναι διαθέσιμη με οικουμενικό τρόπο, για όλους, παντού» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ανησυχία υπάρχει ιδίως για τις φτωχότερες χώρες που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να ανταγωνιστούν τις πλουσιότερες στην κούρσα για την απόκτηση αποθεμάτων εμβολίων, φαρμάκων ή διαγνωστικών κιτ. Με αυτήν την ανισότητα στην πρόσβαση έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι και σε προηγούμενες επιδημίες και «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι αυτό θα ξανασυμβεί» ενώπιον της παρούσας κρίσης, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Η Αφρική είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις καταστροφικές επιπτώσεις του ιού και έχει ανάγκη από κάθε δυνατή στήριξη και βοήθεια», σημείωσε ο ασκών χρέη προέδρου της Αφρικανικής Ένωσης, ο Νοτιοαφρικανός Σίριλ Ραμαφόζα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM
Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Διεθνή / Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Η δικαστής Κάριν Ίμεργκουτ, διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, μπλόκαρε δύο φορές τα σχέδιά του για στρατιωτική επέμβαση στο Πόρτλαντ. Ποια είναι η γυναίκα που βρέθηκε απέναντι σε δύο προέδρους και γιατί η ιστορία της συγκλονίζει ξανά την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM