Κωνσταντίνος Τζούμας: Η Πρωτοχρονιά μου με την Πόλα στη Νέα Υόρκη

Κωνσταντίνος Τζούμας: Η Πρωτοχρονιά μου με την Πόλα στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
0

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1975 κατρακυλάμε από μεσημεριανά γεύματα σε απογευματινά τσάγια, από δείπνα σε ολονύχτια πάρτι και κυριακάτικα μπραντς. Έχω μπαφιάσει από «φανταστικά που ήταν χθες το βράδυ» και «σούπερ πάρτι, ε;», λες και επεξεργάζομαι το διδακτορικό μου στην dolce vita. Έχω αδειάσει, μπουχτισμένος από το υψηλό γούστο, αποστασιοποιημένη σοφιστικασιόν και ανεξερεύνητα πρόσωπα με ακινησία αγκυλωμένης μάσκας.


Ο Άντζελο έχει οργανώσει σπέσιαλ εορταστικό πακέτο για μαγική νυχτερινή βόλτα στη μητροπολιτική Πρωτοχρονιά με πρόποση σαμπάνιας entre nous, μετά σε ένα λοφτ για μεξικάνικο δείπνο με μυστικιστικές αρτίστες και beautiful people σε έξαρση κοκαϊνομανίας, μετά βραζιλιάνικη ντίσκο, για φινάλε κάπου «glamorous for breakfast» και ίσως μια βόλτα στο Σέντραλ Παρκ, ξημέρωματα, με χιόνι.


Δεν θέλω να κάνω τίποτα, δεν θέλω να γιορτάσω κάτι που δεν καταλαβαίνω. Να ξεσαλώσουμε για μία ακόμα βραδιά που είμαστε ζωντανοί και συνεχίζουμε και κάθε χρόνο θα γιορτάζουμε την παραμονή και θα το ρίχνουμε έξω. Λες και κάθε βράδυ κάνουμε και τίποτε άλλο. Θέλω να μείνω σπίτι, μόνος, όπως ο σαξοφωνίστας από απέναντι, που, ασχέτως του τι συμβαίνει στην πόλη, παίζει τον δικό του σκοπό.

Ωραία, θα κάνω παρέα στην Πόλα. Ακουγόταν τόσο διαλυμένη, θα 'χε κλατάρει... Θα είμαι τρυφερός μαζί της, ένας άγγελος, δεν θα 'χω αντίρρηση να κοιμηθεί σαν παιδί στην αγκαλιά μου, όμορφη και μόνη, η Γαλλογιαπωνέζα κούκλα που αφαίρεσε τη μήτρα της για να απαλλαγεί από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και να απολαμβάνει το σεξ χωρίς έγνοιες, τώρα φρικαρισμένη, στα πρόθυρα της κατάρρευσης, στα αεροδρόμιο Κέννεντυ, Πρωτοχρονιά του '75.


Το τηλέφωνο χτυπάει κάθε τόσο, απ' την Άννα με τον Αλέξη, «Δεν θα 'ρθεις; Γιατί; Σε λίγο φεύγουμε, χρόνια πολλά», απ' τη Βίλμα με τη Μονίκ, «Γιατί δεν έρχεσαι, είμαστε στους Μεξικάνους, χρόνια πολλά», απ' τον Γιώργο με τη Μαιρούλα, «Έχεις τις κλειστές σου ή γαμάς ινκόγκνιτο; Χα, χα, πάμε για βραζιλιάνικα κόλπα», και απ' τον Άντζελο, «Μα, τι σε έχει πιάσει; Προτιμάς να μείνεις μόνος; Πρωτοχρονιά; Καινούργιος χρόνος! Πάμε απ' το Plaza». «Φίλησέ με» του πετάω. Γελάμε.


Μ' αρέσει να είμαι ο τηλεφωνητής υπηρεσίας, σε επαφή με τις μετακινήσεις της παρέας, αυτήν τη νύχτα που η πόλη στην πλατεία Τάιμς εκπέμπει εκρηκτικές φωτοβολίδες, υγρές αγκαλιές και ρουφηχτά φιλιά, με τις ανάσες τους ν' αχνίζουν. Το τηλέφωνο όσο κυλάει η νύχτα έχει σιγήσει. Έχει πάει τρεισήμισι όταν ξαναχτυπάει, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν θέλω να απαντήσω.
Καλεί συνέχεια, σαν να μου στέλνει κάποιο μήνυμα. Το σηκώνω. «... Είπα να πάω σε κάτι φίλους στη Φλόριντα, αλλά δεν βρήκα το κουράγιο... Είμαι στο αεροδρόμιο και δεν ξέρω τι να κάνω... μπορείς να κάνεις κάτι πριν καταρρεύσω;» ακούω μέσα σε λυγμούς.


«Πόλα, αγάπη μου, θέλεις να 'ρθεις εδώ;»

«... μπορώ; Όου, αυτό είναι... είσαι υπέροχος, σ' ευχαριστώ, ω, είσαι...»

«Έλα τώρα».

Ωραία, θα κάνω παρέα στην Πόλα. Ακουγόταν τόσο διαλυμένη, θα 'χε κλατάρει... Θα είμαι τρυφερός μαζί της, ένας άγγελος, δεν θα 'χω αντίρρηση να κοιμηθεί σαν παιδί στην αγκαλιά μου, όμορφη και μόνη, η Γαλλογιαπωνέζα κούκλα που αφαίρεσε τη μήτρα της για να απαλλαγεί από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και να απολαμβάνει το σεξ χωρίς έγνοιες, τώρα φρικαρισμένη, στα πρόθυρα της κατάρρευσης, στα αεροδρόμιο Κέννεντυ, Πρωτοχρονιά του '75.


Κάτι συμβαίνει... απέραντη σιωπή... το σύμπαν σαν ν' αφουγκράζεται... Κάτι ίσως πάει ν' αλλάξει, μπορεί για καλύτερα... σίγουρα; Αχνοφέγγει μια προσδοκία αποκάλυψης... Χτυπάει το κουδούνι. Ανοίγω την πόρτα, σκύβω από πάνω, τη βλέπω που ανεβαίνει τα σκαλιά, έρχεται...

«Πόλα, χρόνια πολλά, χρόνια πολλά, Πόλα...» αυτοσχεδιάζω τραγουδώντας.

Κωνσταντίνος Τζούμας, ηθοποιός

 
Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM
«Η εργασία έχει πάψει να είναι μόνο τρόπος επιβίωσης και έχει γίνει κομμάτι του τρόπου που επιλέγω να ζω»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ο κόκοράς μας τραγουδάει, λες και κάνει soundcheck σε φεστιβάλ»

Η Κατερίνα Ζέρβα δημιούργησε, μαζί με φίλους της, το Evergreen Project, μια ιδιαίτερη κοινότητα στη Φθιώτιδα, όπου «οι ανατολές είναι ζωγραφιά» και όλα συνυπάρχουν «σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ