ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Ο Χάρι, η Μέγκαν, το κοινό και τα media: Το χρονικό ενός παραμυθιού που στράβωσε

Ο Χάρι, η Μέγκαν, το κοινό και τα media: Το χρονικό ενός παραμυθιού που στράβωσε Facebook Twitter
Στολισμένο το Λονδίνο λίγο πριν τον γάμο του Πρίγκηπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ τον Μάιο του 2018.
0

Ο Πρίγκηπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ συναντήθηκαν σε «τυφλό ραντεβού» και ξεκίνησαν να βγαίνουν μαζί τον Ιούλιο του 2016. Συγχρόνως ξεκίνησε από τα βρετανικά ταμπλόιντ η αδιάκριτη κάλυψη της προσωπικής ζωής της δεσποινίδος Μαρκλ, «μιας διαζευγμένης ηθοποιού – κόρης λευκού πατέρα και μαύρης μητέρας».

Οι πρώτες περιγραφές παρουσίαζαν τη νέα σύντροφο του Χάρι ως «πικάντικη ζωντοχήρα» και άφηναν έντονες υπόνοιες ότι έβγαινε παράλληλα και με έναν πρώην φίλο της όταν ξεκίνησε τη σχέση της με τον πρίγκηπα.

Δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι να νιώσει υποχρεωμένος ο Χάρι να προβεί σε επίσημη δήλωση στις 8 Νοεμβρίου του 2016, η οποία εξυπηρετούσε διπλό σκοπό: την επισημοποίηση της σχέσης τους και το άδειασμα των βρετανικών ειδησεογραφικών μέσων για την μεταχείριση της συντρόφου του.

Η Daily Mail δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με τις υποτιθέμενες φιλοδοξίες της Μέγκαν, στο οποίο κυριαρχούσαν σαφείς ρατσιστικοί τόνοι: «Αυτό θα πει κοινωνική ανέλιξη! Μέσα σε 150 χρόνια η οικογένεια της Μέγκαν Μαρκλ έφτασε από την σκλαβιά σε βαμβακοφυτείες να διεκδικεί θέση στη βρετανική μοναρχία...».

Εκείνη η ανακοίνωση ήταν που έθεσε τον τόνο για την σχέση του ζεύγους με τα ταμπλόιντ: Ο Χάρι, ο οποίος πάντα κατηγορούσε τους παπαράτσι για το αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1997 στο Παρίσι που κόστισε τη ζωή στη μητέρα του, είχε χαράξει την (βασιλική) διαχωριστική γραμμή.

«Δεν πρόκειται για παιχνίδι», έλεγε η δήλωση, «πρόκειται για τη ζωή δύο ανθρώπων».

Ο Χάρι, η Μέγκαν, το κοινό και τα media: Το χρονικό ενός παραμυθιού που στράβωσε Facebook Twitter
Οπαδοί του θεσμού της μοναρχίας συγκεντρωμένοι σε πάρκο του Λονδίνου για να παρακολουθήσουν την ζωντανή μετάδοση του βασιλικού γάμου τον Μάιο του 2018.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Μέγκαν Μαρκλ, στην αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο Vanity Fair, τόνιζε με τη σειρά της ότι επρόκειτο για σχέση με σοβαρές προοπτικές: «Είμαστε δύο άνθρωποι πραγματικά ερωτευμένοι και ευτυχισμένοι».

Δύο μήνες αργότερα ο Χάρι ανακοίνωσε τον αρραβώνα τους. «Πιστεύω ότι και οι δύο μας νιώσαμε έκπληξη σχετικά με το πόσο βαθιά προχώρησε η σχέση μας μετά από μερικούς μήνες γνωριμίας μόνο», δήλωνε στην κοινή τους συνέντευξη στο BBC.

 

Μια εβδομάδα αργότερα, η Daily Mail δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με τις υποτιθέμενες φιλοδοξίες της Μέγκαν, στο οποίο κυριαρχούσαν σαφείς ρατσιστικοί τόνοι: «Αυτό θα πει κοινωνική ανέλιξη! Μέσα σε 150 χρόνια η οικογένεια της Μέγκαν Μαρκλ έφτασε από την σκλαβιά σε βαμβακοφυτείες να διεκδικεί θέση στη βρετανική μοναρχία...».

Ο γάμος του ζεύγους στο Κάστρο του Ουίνδσορ τον Μάιο του 2018 υπήρξε πάντως τεράστιο γεγονός με τηλεθέαση που ξεπέρασε τα δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με το BBC, και χαιρετίστηκε ως η αυγή μιας νέας εποχής για την βρετανική βασιλική οικογένεια.

Τον Φεβρουάριο που μας πέρασε η Mail on Sunday δημοσίευσε αποσπάσματα από μια χειρόγραφη επιστολή που είχε στείλει η Μέγκαν στον πατέρα της (ο οποίος δεν είχε παραστεί στον γάμο), στην οποία του έλεγε ότι της «ράγισε την καρδιά σε ένα εκατομμύριο κομμάτια».

Μήνες αργότερα, τον περασμένο Οκτώβριο, αποκαλύφθηκε ότι η Δούκισσα του Σάσεξ – όπως ήταν πλέον ο επίσημος τίτλος της Μέγκαν Μαρκλ – είχε υποβάλλει αγωγή κατά της εφημερίδας για την δημοσίευση της επιστολής.

Ο Χάρι, η Μέγκαν, το κοινό και τα media: Το χρονικό ενός παραμυθιού που στράβωσε Facebook Twitter
Σύμφωνα με το BBC, η ανακαίνιση του Frogmore Cottage κόστισε στους φορολογούμενους 2,4 εκατομμύρια λίρες.

Παράλληλα, ο Χάρι – ο οποίος είχε ήδη κινηθεί νομικά και ο ίδιος εναντίον δύο βρετανικών ταμπλόιντ με την κατηγορία ότι είχαν «χακάρει» το τηλέφωνό του – δήλωσε ότι η Μέγκαν είχε καταστεί θύμα μιας «ανελέητης καμπάνιας» εκ μέρους του τύπου και ότι ο ίδιος δεν άντεχε να στέκεται πλέον ως «σιωπηλός μάρτυρας του ιδιωτικού μαρτυρίου της».

Εν μέσω όλης αυτής της διαρκούς διαμάχης με τα ταμπλόιντ, το νέο βασιλικό ζεύγος είχε ανακοινώσει τον επικείμενο ερχομό του πρώτου τους παιδιού, ούτε αυτό το χαρμόσυνο νέο όμως ήταν αρκετό για να υποχωρήσει το κύμα επικριτικών δημοσιευμάτων. Ο Άρτσι Χάρισον Μαουντμπάτεν-Γουίνδσορ γεννήθηκε στις 6 Μαΐου του 2018 και παρουσιάστηκε στον κόσμο δύο ολόκληρες μέρες αργότερα, γεγονός που ενίσχυσε τις τριβές του ζεύγους με τον βρετανικό τύπο.

Με αφορμή την απόφασή τους να μετακομίσουν από το Παλάτι του Κένσινγκτον όπου διαμένει ο αδελφός του, Γουίλιαμ με την σύζυγο και τα παιδιά του, στο Frogmore Cottage του Γουίνδσορ τον Νοέμβριο του 2018, οι εφημερίδες έκαναν λόγο για βαθύ «βασιλικό ρήγμα», χαρακτηρίζοντας την Μέγκαν «απαιτητική» και «ντίβα», ενώ τον περασμένο Απρίλιο έγινε πρωτοσέλιδο το κόστος ανακαίνισης της νέας τους κατοικίας που σύμφωνα με τον τύπο έφτασε τα 2,5 εκατομμύρια λίρες «από τα λεφτά των φορολογουμένων».

Στις 20 του περασμένου Ιουνίου, ανακοινώθηκε ότι ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ αποχωρούν από το Βασιλικό Ίδρυμα (Royal Foundation) που είχε συσταθεί από τον Χάρι και τον αδελφό του το 2009, για να ιδρύσουν το δικό τους.

Τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια επίσημης περιοδείας στην Αφρική, ο Πρίγκηπας Χάρι μίλησε δημόσια για τη σχέση του με τον αδελφό του σε ντοκιμαντέρ του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITV, δηλώνοντας και τα εξής:

«Είναι αναπόφευκτο να συμβαίνουν κάποιες τριβές, αλλά είμαστε αδέλφια, θα είμαστε για πάντα αδέλφια. Βαδίζουμε σε διαφορετικά μονοπάτια αυτόν τον καιρό, αλλά θα είμαι πάντα στο πλευρό του αν με χρειαστεί και ξέρω ότι ισχύει το ίδιο και για εκείνον».

Μεγαλύτερη αίσθηση όμως στο κοινό έκανε η συνέντευξη της Μέγκαν στο ίδιο ντοκιμαντέρ, η οποία δήλωνε με διακριτικό παράπονο σχετικά με την μεταχείριση της από τα βρετανικά media: «Ελάχιστοι άνθρωποι με έχουν ρωτήσει αν είμαι καλά».

 

Τον περασμένο Νοέμβριο, ανακοινώθηκε ότι το ζεύγος μαζί με τον γιο τους, δεν θα περνούσαν τα Χριστούγεννα με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια στο Σάντρινχαμ, την εξοχική έπαυλη της βασίλισσας στην ανατολική Αγγλία, αλλά στον Κανάδα μαζί με την μητέρα της Μέγκαν, Ντόρια Ράγκλαντ.

Στο ετήσιο τηλεοπτικό χριστουγεννιάτικο μήνυμα της Ελισάβετ, τα πρόσωπα του Χάρι, της Μέγκαν και του μικρού Άρτσι έλαμπαν διά της απουσίας τους από τις οικογενειακές φωτογραφίες που πλαισίωναν το γραφείο της.

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Διεθνή / Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Περίπου 200 νεοφασίστες, ντυμένοι στα μαύρα, ταξίδεψαν στη Λίμνη Κόμο για να γιορτάσουν την επέτειο των 79 χρόνων από την εκτέλεση του Μουσολίνι - Διαδηλωτές απάντησαν με το αντιφασιστικό «Bella Ciao» στους φασιστικούς ύμνους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Επέτειος γάμου για πρίγκιπα Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η γνωριμία, ο αρραβώνας, ο γάμος και η μάχη με τον καρκίνο

Διεθνή / Επέτειος γάμου για πρίγκιπα Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η γνωριμία, ο αρραβώνας, ο γάμος και η μάχη με τον καρκίνο

Ιδιωτικά αναμένεται να γιορτάσουν τα 13 χρόνια του γάμου τους ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Το ζευγάρι ένωσε τις ζωές του στις 29 Απριλίου του 2011 στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ