Ρωσία: Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ο «πρακτικά αόρατος» πύραυλος Avangard

Ρωσία: Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ο «πρακτικά αόρατος» πύραυλος Avangard Facebook Twitter
0

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι θέτει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τους πρώτους υπερηχητικούς πυραύλους της Avangard, ένα από τα νέα όπλα που ανέπτυξε η Μόσχα και σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «πρακτικά αόρατα».

Το σύστημα αυτό αποτελεί μέρος μιας νέας γενιάς πυραύλων ικανών, σύμφωνα με τη Μόσχα, να πλήξουν έναν στόχο σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και να διαπεράσουν οποιαδήποτε υπάρχουσα αντιπυραυλική ασπίδα, όπως το σύστημα που έχει αναπτυχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη. «Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ενημέρωσε τον πρόεδρο Πούτιν ότι στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδας) τέθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το πρώτο σύνταγμα που είναι εφοδιασμένο με τα νέα στρατηγικά υπερηχητικά συστήματα Avangard», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Ο Σόιγκου «συνεχάρη» τους Ρώσους στρατιωτικούς, εκτιμώντας πως η ανάπτυξη των πυραύλων είναι «ένα φανταστικό γεγονός για τη χώρα και για τις ένοπλες δυνάμεις».

Τον Δεκέμβριο του 2018, ο ρωσικός στρατός είχε δηλώσει πως το πρώτο σύνταγμα πυραύλων Avangard θα αναπτυσσόταν στην περιοχή Όρενμπουργκ, στα Ουράλια. Το Avangard μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα, 27 Mach (μαχ 27), δηλ. 27 φορές μεγαλύτερη της ταχύτητας του ήχου, δηλαδή 33.000 χλμ. την ώρα. Μπορεί να αλλάξει πορεία και ύψος, καθιστώντας το «πρακτικά αόρατο», σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συγκρίνει τους πυραύλους Avangard, που δοκιμάστηκαν με επιτυχία τον Δεκέμβριο του 2018 με βεληνεκές 4.000 χλμ. «με τη δημιουργία του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης», μια αναφορά στον Sputnik που εκτοξεύθηκε το 1957 και συμβόλισε την τεχνολογική πρωτοπορία της Σοβιετικής Ένωσης έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου.

«Είναι ένα σύστημα διηπειρωτικού μη βαλλιστικού πυραύλου. Είναι το απόλυτο όπλο», είχε πει με προφανή ικανοποίηση τον Ιούνιο του 2018 ο Ρώσος πρόεδρος. «Δεν νομίζω ότι μόνο μια χώρα θα διαθέτει ένα τέτοιο όπλο στα χρόνια που θα έρθουν. Το έχουμε ήδη», είχε προσθέσει, καθώς οι σχέσεις με τους Δυτικούς βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους. Ένα άλλο όπλο που έχει επίσης χαρακτηριστεί «αόρατο» από τον Πούτιν, ο βαλλιστικός διηπειρωτικός πύραυλος πέμπτης γενιάς Sarmat, αναμένεται να παραδοθεί στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις το 2020. Ο Sarmat δεν έχει «πρακτικά όρια σε ό,τι αφορά το βεληνεκές» και θα είναι «ικανός να στοχεύσει στόχους διασχίζοντας τον Βόρειο όπως και τον Νότιο Πόλο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/TASS/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό σε πανεπιστήμιο της Γιούτα

Διεθνή / Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας: «Ο σπουδαίος, και θρυλικός, Τσάρλι Κερκ, είναι νεκρός» - Aνακοίνωσε ότι όλες οι σημαίες στις ΗΠΑ θα κυματίζουν μεσίστιες έως την Κυριακή, προς τιμήν του.
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Διεθνή / Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, πέντε άτομα πέθαναν από ασιτία το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας στους 404 τον συνολικό αριθμό όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από την πείνα μέσα στους 23 μήνες πολέμου
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Διεθνή / Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Αποκαλυπτικά έγγραφα δείχνουν ότι ο εκδότης της Washington Post, Γουίλ Λιούις, παρείχε μυστικές πολιτικές συμβουλές στον Μπόρις Τζόνσον κατά την πρωθυπουργία του, εγείροντας ερωτήματα για την ανεξαρτησία του και την εμπλοκή των μέσων ενημέρωσης στην πολιτική
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Διεθνή / Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα»

Η Ρόζι Ο’Ντόνελ αποκαλύπτει γιατί δεν ταξίδεψε στις ΗΠΑ για την αποφοίτηση της κόρης της, τις απειλές του Τραμπ να της αφαιρέσει την ιθαγένεια και τις δηλώσεις του για «απειλή της ανθρωπότητας»
LIFO NEWSROOM
Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Διεθνή / Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Η αθλήτρια βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε, όταν βγήκε στο μπαλκόνι και είδε να σπάνε αυτοκίνητα με φτυάρια και να πετάνε γκαζάκια
LIFO NEWSROOM