10 καλά ελληνικά λευκά κρασιά που κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ

10 καλά ελληνικά λευκά κρασιά που κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ Facebook Twitter
Ο ελληνικός αμπελώνας διαθέτει αρκετές περιπτώσεις όπου τα χρήματα μας «πιάνουν τόπο».
0

Μέσα από το σύνθετο γαστριμαργικό τοπίο το κρασί αναδεικνύεται ως ο καλύτερος σύντροφος του φαγητού ενώ το γοητευτικό παιχνίδι του «παντρέματός» του μεγιστοποιεί την απόλαυση. Η εικόνα άνθησης του κρασιού οφείλεται στους Έλληνες παραγωγούς και στα ποιοτικά προϊόντα τους. Αν δώσουμε έμφαση στη σχέση ποιότητας-τιμής, κάθε γουλιά που πίνουμε θα αξίζει τα λεφτά της. Ο ελληνικός αμπελώνας διαθέτει αρκετές περιπτώσεις όπου τα χρήματα μας «πιάνουν τόπο».


Ας δούμε δέκα λευκά κρασιά με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής που μπορούν να ακτινοβολούν στο καθημερινό τραπέζι.

Στροφιλιά Λευκός 2018

Τιμή 6,10 €

Οι ποικιλίες Sauvignon Blanc και Ροδίτης δίνουν ένα ζωηρό, αρωματικό κρασί με πρασινοκίτρινο χρώμα. Στη μύτη σε κερδίζουν αρώματα εσπεριδοειδών και στο στόμα διακριτική οξύτητα. Ευχάριστο κρασί με επίγευση βοτάνων που διαρκεί. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για το καθημερινό τραπέζι και συνοδεύει ευχάριστα θαλασσινά, ψάρια ψητά, πράσινες σαλάτες και ζυμαρικά με λευκές σάλτσες. Δεν αρνείται τη συντροφιά του στα μαγειρευτά πιάτα που μιλούν άπταιστα ελληνικά.

Dio Fili Gewurztraminer 2018

Τιμή 8,90 €

Με την πρώτη γουλιά θα σε κατακτήσει ο ευχάριστος και αρωματικός χαρακτήρας του. Δροσιστικό κρασί από τους ορεινούς αμπελώνες στη Σιάτιστα και το οινοποιείο «Δύο Φίλοι». Μυρίζει αρώματα βασιλικού, τριαντάφυλλου και εξωτικών φρούτων. Πλούσιο στο στόμα, λιπαρό με έντονη οξύτητα που διαρκεί. Ένα κρασί ισορροπημένο, που με τη φρεσκάδα του θα ακομπανιάρει όστρακα, μύδια αχνιστά, λαδερά φαγητά μαγειρεμένα με μυρωδικά, πιάτα με εξωτικό χαρακτήρα, αλλά πίνεται ωραιότατα και μόνο του, ως απεριτίφ.

Γένεσις λευκό Κεχρής 2018

Τιμή 6,50 €

Ποιο κρασί θα κάνει καλή παρέα στο τραπέζι με τα ντολμαδάκια, τα γεμιστά κολοκυθάκια με αυγολέμονο, τα μικρά τηγανητά ψαράκια, το λεμονάτο κρέας αλλά και τις βραστές ή φρέσκες σαλάτες; Ένα λευκό κρασί από το απολαυστικό χαρμάνι των ποικιλιών Sauvignon Blanc και Ροδίτη που οινοποιείται με τέχνη στο οινοποιείο Κεχρής. Στο ποτήρι αποκαλύπτει το λεμονοπράσινο χρώμα του και στη μύτη γοητεύουν τα αρώματα λουλουδιών, λευκόσαρκων φρούτων και οι νύξεις πεπονιού. Ζωηρό, δροσερό στο στόμα, με ευχάριστη επίγευση που διαρκεί.

Ψηλές κορφές Μοσχάτο Άσπρο 2018

Τιμή 7,80 €

Ο Σαμιώτικος αμπελώνας είναι φημισμένος για τα αρωματικά κρασιά του. Από την ποικιλία Μοσχάτο Σάμου, η ΕΟΣ Σάμου δημιουργεί το κρασί με την ανοιχτόχρωμη κίτρινη λαμπερή φορεσιά. Φινετσάτα αρώματα λουλουδιών όπως τριαντάφυλλου και λευκόσαρκων φρούτων όπως ροδάκινου κυριαρχούν στην παλέτα της μύτης και στο στόμα. Η δροσιστική οξύτητα επιβεβαιώνει τη φρεσκάδα του συνόλου. Ένα κρασί που μπορείς να το απολαύσεις σκέτο, αλλά ταιριάζει δίπλα σε ένα πλατό τυριών και σε έθνικ πιάτα.

Μάτσα - Μαλαγουζιά 2018

Τιμή 9,18 €

Μια εισπνοή και αμέσως πορτοκάλια, βερίκοκα, πεπόνι, λουλούδια και εξωτικές νότες ανανά και γκρέιπφρουτ σε πλημμυρίζουν. Μια τυπική Μαλαγουζιά από τα χέρια της ξεχωριστής Ρωξάνης Μάτσα που δουλεύει άοκνα στο όμορφο κτήμα της στην Κάντζα Αττικής, συνεχίζοντας την ιστορική κληρονομιά της οικογένειας Καμπά. Ευχάριστο κρασί, με δροσιστική οξύτητα και επίγευση μεγάλης διάρκειας. Θα ταιριάξει στο τραπέζι με αρνάκι φρικασέ, με μια αρωματική πρασόπιτα και θα αποδειχθεί ιδανικός συνοδός σε μια πληθωρική αστακομακαρονάδα.

Δουλουφάκης - Dafnios Λευκός 2018

Τιμή 7,80 €

Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες και ανερχόμενες ποικιλίες του κρητικού αμπελώνα είναι το Βιδιανό. Θαυμάστε το απαλό χρυσαφί χρώμα, απολαύστε το πυκνό άρωμα κίτρινων φρούτων, περγαμόντου και τα διαδοχικά κύματα από αρώματα χαμομηλιού, άνθη γιασεμιού και μπαχαρικών. Πλούσια γεύση με ισορροπημένη οξύτητα, επίγευση που διαρκεί και ευφραίνει την ψυχή μας. Θα ανταποκριθεί έξοχα δίπλα σε κολιούς ψημένους στη σχάρα, σε χοιρινό μαγειρεμένο με πράσα αλλά και σε μια αργοψημένη ρεβιθάδα.

Κυδωνίτσα λευκός Οινοποιητική Μονεμβασιάς

Τιμή 9,50 €

Η ονομασία της ποικιλίας Κυδωνίτσα δηλώνει και το άρωμα που κυριαρχεί και παραπέμπει στο κυδώνι. Στο ποτήρι αποκαλύπτει χρυσοκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες ενώ στη μύτη απολαμβάνεις φρουτώδες άρωμα και το επίμονο φινετσάτο άρωμα του κυδωνιού. Πλούσιο σώμα με ευπρόσδεκτη φρεσκάδα που τονίζεται από την ευχάριστη οξύτητα. Ιδανικός σύντροφος θαλασσινών, ζυμαρικών με λευκές σάλτσες αλλά και πλατό ήπιων τυριών.

Τέχνη Αλυπίας λευκό 2018

Τιμή 9,90 €

Το Κτήμα Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι Δράμας μας προτείνουν τον συνδυασμό του Sauvignon Blanc με το Ασύρτικο. Φρέσκο, δροσερό με λαμπερό υποκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Η μύτη εντυπωσιάζει με το άρωμα των εσπεριδοειδών που υπογραμμίζεται από εξωτικές νότες μάνγκο. Στο στόμα έχει φρεσκάδα λόγω τονισμένης οξύτητας και επίγευση που διαρκεί. Δίπλα σε ψητά ψάρια και θαλασσινά θα σταθεί όμορφα και θα ταιριάξει με λευκά κρέατα με φινετσάτες λευκές σάλτσες.

Veranda, οινοποιείο Ασλάνης

Τιμή 8 €

Πρόκειται για ένα blend από Sauvignon Blanc και Μαλαγουζιά από το οικογενειακό οινοποιείο Ασλάνης στη Νέα Μηχανιώνα. Η καλλιέργεια είναι βιολογική. Το κρασί συνδυάζει την εξωτική πλευρά του Sauvignon Blanc με τα πυρηνόκαρπα φρούτα που βγάζουν σε αφθονία οι Μαλαγουζιές της Βορείου Ελλάδας. Λόγω της μικρής στρεμματικής απόδοσης, το κρασί με το λαμπερό κίτρινο χρώμα, εμφανίζεται και στη γεύση με καλή οξύτητα και πλούσιο εκχύλισμα, οδηγώντας σε μια πολύ καλή ισορροπία με ευχάριστες εντάσεις. Ταιριάζει με πράσινες σαλάτες, κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες αλλά και με πλατό λευκών τυριών.

Κτήμα Αβαντίς - Λευκός 2018

Τιμή 7,10 €

Σύγχρονο κρασί από τις ποικιλίες Viognier και Ασύρτικο που οινοποιεί ο Απόστολος Μούντριχας και σε κερδίζει με τον φρουτώδη χαρακτήρα του. Ένα κρασί με τη μύτη να σε ταξιδεύει ανάμεσα στα πράσινα φρούτα και τα ώριμα όπως πεπόνι και αχλάδι. Ισορροπημένο, κομψό στο στόμα, ελαφρύ με ευπρόσδεκτη τονισμένη οξύτητα και απολαυστική φρουτώδη επίγευση που δύσκολα θα ξεχάσετε. Χαρείτε το στο καθημερινό φιλικό τραπέζι με δροσερές σαλάτες ενισχυμένες με φρούτα, τραγανές πίτες με λαχανικά, μεζέδες με πρωταγωνιστή το ψάρι αλλά και με λευκά τυριά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 27.10.2019

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ