ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

DW: Τζόνσον στο Βερολίνο για Brexit, «Τίποτα εκτός από έξοδα μετακίνησης»

DW: Τζόνσον στο Βερολίνο για Brexit, «Τίποτα εκτός από έξοδα μετακίνησης» Facebook Twitter
EPA
0

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός συναντά το βράδυ την καγκελάριο Μέρκελ προκειμένου να συζητήσουν για το Brexit.

Η γερμανική κυβέρνηση ωστόσο δεν πρόκειται να συμφωνήσει με μια επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Η ρήση «εκτός από έξοδα μετακίνησης δεν προέκυψε τίποτα» (Außer Spesen nichts gewesen) χρησιμοποιείται στα γερμανικά για μια αποτυχημένη προσπάθεια. Ακριβώς αυτό εικάζεται για τη σημερινή πρώτη επίσημη επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο Βερολίνο.

Το θέμα που θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ το βράδυ είναι η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ και συγκεκριμένα το backstop.

Ο κανονισμός αυτός, που είναι μέρος της Συμφωνίας Αποχώρησης ανάμεσα στη Μ. Βρετανία και την ΕΕ, προβλέπει ότι μέχρι να βρεθεί μια λύση που θα καθιστά και μετά το Brexit περιττούς τους ελέγχους ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη βρετανική Βόρεια Ιρλανδία, η Μεγάλη Βρετανία θα διατηρεί με την ΕΕ Τελωνειακή Ένωση.

Ο Μπόρις Τζόνσον απορρίπτει αυτόν τον κανονισμό και επιδιώκει να πετύχει την επαναδιαπραγμάτευση του backstop. Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί με την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς ρύθμιση.

Η γερμανική στάση

 

Μόλις χθες η Γερμανίδα καγκελάριος έστειλε κατά την επίσκεψη της στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας ξεκάθαρο μήνυμα προς το Λονδίνο για τη στάση που θα τηρήσει σήμερα.

Ενώ κατέστησε σαφές ότι η Συμφωνία Αποχώρησης της Μ. Βρετανίας δεν πρόκειται να ξανανοίξει, πρότεινε διαπραγματεύσεις για την αναζήτηση «πρακτικών λύσεων» αναφορικά με την εφαρμογή της. Παράλληλα η κ. Μέρκελ τόνισε ότι τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα παραμείνουν ενωμένα σε αυτό το θέμα. Σε ανάλογες δηλώσεις είχε προβεί χθες και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ήδη τον Απρίλιο η καγκελάριος έχει προσωπικά δεσμευτεί κατά την επίσκεψη της στο Δουβλίνο ότι θα παλέψει για τη διατήρηση ανοιχτών συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Άλλωστε αυτή ήταν η προϋπόθεση για να δώσει και το Δουβλίνο πράσινο φως στη συμφωνία για το Brexit. Η Ιρλανδία διακατέχεται από τον φόβο ότι τα κλειστά σύνορα θα προκαλούσαν, όπως στο παρελθόν, νέα ένταση στη Βόρεια Ιρλανδία και κατά προέκταση ανάμεσα στο Δουβλίνο και το Λονδίνο.

Βερολίνο: Ασαφείς παραμένουν οι προτάσεις Τζόνσον

Το ζητούμενο για το Βερολίνο είναι κατά πόσο οι προτάσεις που έχει ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσει σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον θα διασφαλίζουν το καθεστώς ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία. Κατά την άποψη της καγκελαρίας και του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, απ' όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, οι προτάσεις Τζόνσον είναι εξίσου ασαφείς όπως εκείνες της προκατόχου του Τερέζα Μέι. Στη γερμανική πρωτεύουσα επικρατεί η άποψη ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα αξιοποιήσει την αναμενόμενη άρνηση που θα εισπράξει σήμερα από την Άγκελα Μέρκελ και σχεδόν σίγουρα αύριο από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι για να αποδώσει στην «αδιάλλακτη» ΕΕ την ευθύνη για ένα Brexit χωρίς ρύθμιση.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Διεθνή / «Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Από τη Λιζ Τρας και τη Μαγκνταλένα Άντερσον μέχρι τον Πρίγκιπα Χιγκασικούνι και τον Αντ. Ροντρίγκες Σαά — Οι πιο σύντομες πρωθυπουργικές θητείες στην ιστορία, που έληξαν πριν καν συμπληρωθούν 91 ημέρες
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ιατρικής 2025: Οι τρεις νικητές και οι ανακαλύψεις που αλλάζουν τη θεραπεία του καρκίνου

Διεθνή / Νόμπελ Ιατρικής 2025: Οι τρεις νικητές και οι ανακαλύψεις που αλλάζουν τη θεραπεία του καρκίνου

Οι επιστήμονες Mary Brunkow, Fred Ramsdell και Shimon Sakaguchi κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής 2025 για την ανακάλυψη του μηχανισμού ανοσολογικής ανοχής, ανοίγοντας τον δρόμο για θεραπείες κατά του καρκίνου και των αυτοάνοσων νοσημάτων
LIFO NEWSROOM
Συρία: Οι πρώτες εκλογές μετά τον Άσαντ – Δημοκρατική μετάβαση ή νέα μορφή ελέγχου;

Διεθνή / «Σχεδόν εκλογές» στη Συρία του Αλ-Σαράα: Περιορισμένη συμμετοχή - Άνδρες και σουνίτες στην πλειοψηφία

Η Συρία διεξήγαγε έμμεσες εκλογές για το πρώτο κοινοβούλιο μετά τον Άσαντ, με περιορισμένη συμμετοχή, ανισορροπία μεταξύ φύλων και θρησκευτικών ομάδων και έλεγχο από τον πρόεδρο Σαράα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Διεθνή / Γάζα: 21 Ισπανοί ακτιβιστές επιστρέφουν - Καταγγέλλουν «κακομεταχείριση» από το Ισραήλ

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής πως η Μαδρίτη και το Τελ Αβίβ κατέληξαν σε συμφωνία, επιτρέποντας την επιστροφή της πρώτης ομάδας των Ισπανών κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Διεθνή / Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρακλί Κομπαχίντζε, εξαπολύει σκληρή καταστολή μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στην Τιφλίδα, κατηγορώντας την ΕΕ για ανάμειξη και απειλώντας την αντιπολίτευση
LIFO NEWSROOM
Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Διεθνή / Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αναμένεται να απελαθεί τη Δευτέρα από το Ισραήλ με πτήση που θα καταλήξει στην Αθήνα, ενώ πάνω από 70 ακτιβιστές μεταφέρονται εκτός του ισραηλινού εδάφους - Οι κατηγορίες για κακομεταχείριση και η κατάσταση κρατουμένων στη φυλακή Κετζιότ προκαλούν διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Bad Bunny: «Όλοι είναι χαρούμενοι που θα εμφανιστώ στο Super Bowl, ακόμη και το Fox News»

Διεθνή / Bad Bunny: «Όλοι είναι χαρούμενοι που θα εμφανιστώ στο Super Bowl, ακόμη και το Fox News»

Η χιουμοριστική απάντηση του δημοφιλούς τραγουδιστή στην Κρίστι Νόεμ και στην απειλή ότι οι μετανάστες πρέπει να μείνουν μακριά από το Super Bowl, στην πρεμιέρα της νέας σεζόν του SNL
LIFO NEWSROOM