Ισπανία: Νικητής των εκλογών το Σοσιαλιστικό Κόμμα - Στη βουλή και οι ακροδεξιοί

Ισπανία: Νικητής των εκλογών το Σοσιαλιστικό Κόμμα - Στη βουλή και οι ακροδεξιοί Facebook Twitter
EPA
0

Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα είναι ο νικητής των εκλογών στην Ισπανία.


Με καταμετρημένο το 79,91% των ψήφων, οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ εξασφαλίζουν 123 έδρες, χωρίς να συγκεντρώνουν αυτοδυναμία, ακολουθεί το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) με 65 έδρες, οι Ciudadanos με 57 έδρες, οι Podemos με 42 έδρες, το ακροδεξιό Vox με 24 έδρες.

Στις εκλογές του 2016, το PSOE είχε συγκεντρώσει 85 έδρες.

Όπως σημειώνει ο Guardian, οι σημερινές γενικές εκλογές στην Ισπανία ενδέχεται να είναι οι χειρότερες στην εκλογική ιστορία για το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP). Το 2016, το PP, υπό την ηγεσία του Μαριάνο Ραχόι, κέρδισε 137 έδρες, την ώρα που στις εκλογές της 28ης Απριλίου εξασφαλίζει αυτή τη στιγμή 65 έδρες.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει 65 έδρες, (ποσοστό 16,7%) το ακροδεξιό Vox 24 έδρες (με ποσοστό 10.1%), οι κεντροδεξιοί Ciudadanos 57 έδρες (με ποσοστό 15,%) .Οι Podemos εξασφαλίζουν 42 έδρες (14,2%) επιτυγχάνοντας ποσοστό


Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών, καμία πολιτική συμμαχία δεν εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα χρειαστεί να συμμαχήσει με μικρότερα περιφερειακά κόμματα για να αποφευχθεί ένα κοινοβουλευτικό αδιέξοδο.


Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές ανερχόταν στις 19.00 ώρα Ελλάδας στο 60,76%, 9,5% μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις εκλογές του 2016 και το μεγαλύτερο από το 1993 και εντεύθεν.


Η συμμετοχή στην Καταλονία την ίδια ώρα ανερχόταν σε 64,20%, σχεδόν 18 μονάδες μεγαλύτερη σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.


Πρόκειται για την τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα 4 ετών.

Σύμφωνα με τη συντηρητική εφημερίδα ABC, το Λαϊκό Κόμμα καταγράφει το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1990, σε γενικές εκλογές, με 67 βουλευτές. Η κατάρρευση είναι θεαματική. Η ομάδα του Casado δεν περίμενε κάτι τέτοιο. Η κατάρρευση πραγματοποιείται επίσης λιγότερο από ένα μήνα πριν τις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές στις 26 Μαΐου, προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, οι «Πολίτες» προηγούνται του Λαϊκού Κόμματος και αναδεικνύονται σε δεύτερη δύναμη σε τουλάχιστον τρεις περιοχές: Ανδαλουσία, Μαδρίτη και Αραγονία, σύμφωνα με το 63% των ψήφων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /Reuters/  AFP / El Pais / Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με κανονιοβολισμούς σε ολόκληρη τη Βρετανία η επέτειος ενός χρόνου από τη στέψη του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Με κανονιοβολισμούς σε ολόκληρη τη Βρετανία η επέτειος ενός χρόνου από τη στέψη του βασιλιά Κάρολου

Με κανονιοβολισμούς στο Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Γιορκ γιορτάστηκε η επέτειος ενός χρόνου από την στέψη του Βρετανού μονάρχη στις 6 Μαΐου του 2023
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Στο Παρίσι ο Σι Τζινπίνγκ: Συναντήσεις με Μακρόν και φον ντερ Λάινεν για εμπόριο και Ουκρανία

Διεθνή / Στο Παρίσι ο Σι Τζινπίνγκ: Συναντήσεις με Μακρόν και φον ντερ Λάινεν για εμπόριο και Ουκρανία

Η Κίνα επιδοτεί μαζικά την κατασκευή προϊόντων, με αποτέλεσμα την υπερπροσφορά κινεζικών προϊόντων κι αυτό δεν θα το ανεχτούμε, καταγγέλει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
NEWSROOM
Ράφα: Απομακρύνει αμάχους ο ισραηλινός στρατός - Φόβοι πως η επίθεση πλησιάζει

Διεθνή / Ράφα: Απομακρύνει αμάχους ο ισραηλινός στρατός - Φόβοι πως η επίθεση πλησιάζει

Το Ισραήλ φαίνεται πως προετοιμάζει την «ευρείας κλίμακας επίθεση» για την οποία απειλεί εδώ και καιρό - «Προσωρινή και περιορισμένης κλίμακας η επιχείρηση», διαβεβαιώνει ο στρατός
NEWSROOM