Ισπανία: Μπροστά οι Σοσιαλιστές, αλλά δεν συγκεντρώνουν πλειοψηφία και οι ακροδεξιοί μπαίνουν στο κοινοβούλιο

Ισπανία: Μπροστά οι Σοσιαλιστές, αλλά δεν συγκεντρώνουν πλειοψηφία και οι ακροδεξιοί μπαίνουν στο κοινοβούλιο Facebook Twitter
0

Προηγούνται οι Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στην Ισπανία, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρνουν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του GAD3, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Η ακροδεξιά καταφέρνει κι εισέρχεται στην ισπανική Βουλή, για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια, από το 1982, αφού το κόμμα Vox εμφανίζεται, βάσει της δημοσκόπησης του GAD3, να εκλέγει βουλευτές.

Η δημοσκόπηση του κρατικού RTVE, που βασίζεται στην πρόθεση ψήφου ψηφοφόρων το διάστημα 22ας και 27ης Απριλίου, κατέδειξε ότι κανένα κόμμα δεν καταφέρνει από μόνο του να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Όπως γράφει η El Pais, βάσει της δημοσκόπησης του GAD3 για το TVE, το PSOE κερδίζει 116-121 έδρες, οι Podemos 42-45 και το σύνολο των εδρών τους θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 158-166. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία (176) και θα χρειάζονταν τη βοήθεια κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας για να κυβερνήσουν. Στη δεξιά συμμαχία, το Λαϊκό Κόμμα PP συγκεντρώνει 69-73 έδρες, οι Ciudadanos 48-49 έδρες και το Vox 36-38 έδρες. Όλοι μαζί θα συγκέντρωναν στο μάξιμουμ 160 έδρες και 153 το λιγότερο.

Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές ανερχόταν στις 19.00 ώρα Ελλάδας στο 60,76%, 9,5% μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις εκλογές του 2016.

Η συμμετοχή στην Καταλονία την ίδια ώρα ανερχόταν σε 64,20%, σχεδόν 18 μονάδες μεγαλύτερη σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Πρόκειται για την τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα 4 ετών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM