Σρι Λάνκα: Ο φερόμενος «εγκέφαλος» και οι βομβιστές αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους

Σρι Λάνκα: Ο φερόμενος «εγκέφαλος» και οι βομβιστές αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους Facebook Twitter
0

Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα ονόματα και φωτογραφίες βομβιστών αυτοκτονίας που, όπως υποστηρίζει, ήταν εκείνοι που εξαπέλυσαν τις παράλληλες επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία της Σρι Λάνκα, ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα για τους Καθολικούς.

Οι νεκροί από τις επιθέσεις ανέρχονται πλέον στους 321 ενώ περισσότεροι από 500 έχουν τραυματιστεί. 

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις με μία ανακοίνωση που μετέδωσε το προπαγανδιστικό πρακτορείο των τζιχαντιστών Amaq: «Εκείνοι που (...) στοχοθέτησαν τους υπηκόους χωρών του συνασπισμού (σ.σ. που πολέμησε το ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ) και τους χριστιανούς στη Σρι Λάνκα είναι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους».

Σρι Λάνκα: Ο φερόμενος «εγκέφαλος» και οι βομβιστές αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους Facebook Twitter

Οι επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία και σε τρεις εκκλησίες, την ώρα της λειτουργίας.

Στην αμφισβητούμενη ανακοίνωση, η οργάνωση κατονομάζει τους επτά «μαχητές που διέπραξαν την ευλογημένη επίθεση» εναντίον των χριστιανών, κατά τη διάρκεια της «γιορτής των αποστατών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι τζιχαντιστές. 

Οι αρχές της Σρι Λάνκα ωστόσο αποδίδουν τις επιθέσεις στην τοπική ισλαμιστική οργάνωση National Thowheeth Jama'ath (NTJ), η οποία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, και διερευνούν αν υπήρξε συνεργασία και με τρομοκράτες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με το ΙΚ, τρία μέλη του, με τα ψευδώνυμα Άμπου Ουμπέιντα, Άμπου Μπαράα και Άμπου Μουχτάρ, διέπραξαν τις επιθέσεις στα ξενοδοχεία Cinnamon Grand, Shangri-La και Kingsbury.

Άλλοι τρεις τζιχαντιστές, οι Άμπου Χάμζα, Άμπου Χαλίλ και Άμπου Μοχάμεντ, ευθύνονται για τις επιθέσεις στις εκκλησίες του Κολόμπο, του Νεγκόμπο και του Μπατικαλόα. Ο έβδομος, με το ψευδώνυμο Άμπου Αμπντάλα, φέρεται να σκότωσε τρεις αστυνομικούς σε προάστιο του Κολόμπο.

Στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε μαζί με την ανακοίνωση - η αυθεντικότητα της οποίας δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή - εικονίζονται οκτώ άνδρες, εκ των οποίων οι επτά έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Σρι Λάνκα: Ο φερόμενος «εγκέφαλος» και οι βομβιστές αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους Facebook Twitter

Οι άνδρες φαίνονται να ποζάρουν με την μαύρη σημαία του ΙΚ στο φόντο. Τρεις από τους μασκοφόρους κρατούν μαχαίρια ενώ ο μοναδικός τζιχαντιστής με ακάλυπτο το πρόσωπο κρατάει ένα πολυβόλο όπλο.

Το «χαλιφάτο» του ΙΚ κατέρρευσε τον Μάρτιο, αλλά η τζιχαντιστική οργάνωση συνεχίζει να αναλαμβάνει την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις σε όλον τον κόσμο. Την Κυριακή, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση του Σαββάτου στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, με δέκα νεκρούς.

Εμπνευστής και οργανωτής του πολύνεκρου χτυπήματος, φέρεται να είναι ο φανατικός ισλαμιστής ιεροκύρηκας Zahran Hashim. Αν και οι αρχές της Σρι Λάνκα επιβεβαίωσαν ότι υποπτεύονται δύο ημεδαπούς εξτρεμιστές κληρικούς, δεν έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους. 

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν προχωρήσει στη σύλληψη περίπου 40 ύποπτων στο πλαίσιο των ερευνών. 

Στο βίντεο που ακολουθεί, ένας από τους φερόμενους βομβιστές έχει καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας να μπαίνει μέσα σε εκκλησία φορώντας ένα μεγάλο, γεμάτο σακίδιο.

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Wondermum vs Wonder Woman: Η «μάχη» μιας μητέρας με την αυτοκρατορία υπερηρώων DC

Διεθνή / Wondermum vs Wonder Woman: Η «μάχη» μιας μητέρας με την αυτοκρατορία υπερηρώων DC

Η Γαλλίδα Λιζ Σομπέρον δίνει μάχη με τη DC Comics, που την κατηγορεί για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων λόγω του ονόματος της εφαρμογής της “Wondermum” - Μια αληθινή ιστορία «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ» που συγκινεί τη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Έλον Μασκ: Ξεκινά η τελική μάχη για το πακέτο των 56 δισ. δολαρίων της Tesla

Διεθνή / Έλον Μασκ: Ξεκινά η τελική μάχη για το πακέτο των 56 δισ. δολαρίων της Tesla

Ο Έλον Μασκ δίνει τη μεγαλύτερη νομική μάχη της καριέρας του, διεκδικώντας την αποζημίωση των 56 δισ. δολαρίων από την Tesla - Οι συνέπειες για το Ντέλαγουερ και τον κόσμο των επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Από τις ισραηλινές φυλακές στη νέα γενιά της Χαμάς - Οι απελευθερωμένοι διαμορφώνουν το μέλλον της Παλαιστίνης

Διεθνή / Από τις ισραηλινές φυλακές στη νέα γενιά της Χαμάς - Οι απελευθερωμένοι διαμορφώνουν το μέλλον της Παλαιστίνης

Η απελευθέρωση 4.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ, σε αντάλλαγμα για ομήρους της Χαμάς, αναζωπυρώνει τη σύγκρουση στη Γάζα και αναδεικνύει πώς οι ισραηλινές φυλακές έχουν εξελιχθεί σε «σχολείο» νέων ηγετών της παλαιστινιακής αντίστασης
LIFO NEWSROOM
Μαρουάν Μπαργκούτι: Ο «Μαντέλα των Παλαιστινίων» ξυλοκοπήθηκε από Ισραηλινούς φρουρούς – Φόβοι για τη ζωή του

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Ο «Μαντέλα των Παλαιστινίων» ξυλοκοπήθηκε από Ισραηλινούς φρουρούς – Φόβοι για τη ζωή του

Ο Μαρουάν Μπαργκούτι, πιο δημοφιλής Παλαιστίνιος ηγέτης, ξυλοκοπήθηκε στη φυλακή από Ισραηλινούς φρουρούς - Η οικογένειά του φοβάται για τη ζωή του, ενώ η διεθνής κοινότητα ζητά εξηγήσεις
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η κρίση στη Βενεζουέλα: Ο Τραμπ δίνει «λευκή επιταγή» στη CIA και μιλά για πιθανά «χερσαία πλήγματα»

Διεθνή / Κλιμακώνεται η κρίση στη Βενεζουέλα: Ο Τραμπ δίνει «λευκή επιταγή» στη CIA και μιλά για πιθανά «χερσαία πλήγματα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ εγκρίνει μυστικές επιχειρήσεις της CIA στη Βενεζουέλα, προκαλώντας οργή του Νικολάς Μαδούρο και φόβους για νέα κρίση στη Λατινική Αμερική
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Κατασχέσεις με πολιτικό υπόβαθρο προκαλούν ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο

Διεθνή / Τουρκία: Κατασχέσεις με πολιτικό υπόβαθρο προκαλούν ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο

Η Τουρκία βλέπει κρατικές κατασχέσεις επιχειρήσεων, με το TMSF να ελέγχει πλέον πάνω από 1.000 εταιρείες, ενώ αναλυτές προειδοποιούν για πολιτικά κίνητρα και επιπτώσεις στην οικονομία εν όψει των εκλογών του 2028
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν: «Εντοπίσαμε το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο»

Διεθνή / Ερντογάν: «Εντοπίσαμε το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο»

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι το πεδίο περιέχει δέκα από τα δεκαεπτά γνωστά στοιχεία σπάνιων γαιών, υλικά ζωτικής σημασίας για την αμυντική βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  και τη διαστημική τεχνολογία
LIFO NEWSROOM
Το Λονδίνο έγινε παγκόσμιο κέντρο κλοπής κινητών τηλεφώνων - Τώρα ξέρουμε γιατί

Διεθνή / Το Λονδίνο έγινε παγκόσμιο κέντρο κλοπής κινητών τηλεφώνων - Τώρα ξέρουμε γιατί

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου κλιμακώνει τις επιχειρήσεις κατά της κλοπής κινητών, αποκαλύπτοντας παγκόσμια εγκληματικά δίκτυα που χρησιμοποιούν e-bikes και καταστήματα μεταχειρισμένων τηλεφώνων για να εξάγουν χιλιάδες κλεμμένα iPhone στο εξωτερικό
LIFO NEWSROOM