Σρι Λάνκα: Ο φερόμενος «εγκέφαλος» και οι βομβιστές αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους

Σρι Λάνκα: Ο φερόμενος «εγκέφαλος» και οι βομβιστές αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους Facebook Twitter
0

Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα ονόματα και φωτογραφίες βομβιστών αυτοκτονίας που, όπως υποστηρίζει, ήταν εκείνοι που εξαπέλυσαν τις παράλληλες επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία της Σρι Λάνκα, ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα για τους Καθολικούς.

Οι νεκροί από τις επιθέσεις ανέρχονται πλέον στους 321 ενώ περισσότεροι από 500 έχουν τραυματιστεί. 

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις με μία ανακοίνωση που μετέδωσε το προπαγανδιστικό πρακτορείο των τζιχαντιστών Amaq: «Εκείνοι που (...) στοχοθέτησαν τους υπηκόους χωρών του συνασπισμού (σ.σ. που πολέμησε το ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ) και τους χριστιανούς στη Σρι Λάνκα είναι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους».

Σρι Λάνκα: Ο φερόμενος «εγκέφαλος» και οι βομβιστές αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους Facebook Twitter

Οι επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία και σε τρεις εκκλησίες, την ώρα της λειτουργίας.

Στην αμφισβητούμενη ανακοίνωση, η οργάνωση κατονομάζει τους επτά «μαχητές που διέπραξαν την ευλογημένη επίθεση» εναντίον των χριστιανών, κατά τη διάρκεια της «γιορτής των αποστατών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι τζιχαντιστές. 

Οι αρχές της Σρι Λάνκα ωστόσο αποδίδουν τις επιθέσεις στην τοπική ισλαμιστική οργάνωση National Thowheeth Jama'ath (NTJ), η οποία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, και διερευνούν αν υπήρξε συνεργασία και με τρομοκράτες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με το ΙΚ, τρία μέλη του, με τα ψευδώνυμα Άμπου Ουμπέιντα, Άμπου Μπαράα και Άμπου Μουχτάρ, διέπραξαν τις επιθέσεις στα ξενοδοχεία Cinnamon Grand, Shangri-La και Kingsbury.

Άλλοι τρεις τζιχαντιστές, οι Άμπου Χάμζα, Άμπου Χαλίλ και Άμπου Μοχάμεντ, ευθύνονται για τις επιθέσεις στις εκκλησίες του Κολόμπο, του Νεγκόμπο και του Μπατικαλόα. Ο έβδομος, με το ψευδώνυμο Άμπου Αμπντάλα, φέρεται να σκότωσε τρεις αστυνομικούς σε προάστιο του Κολόμπο.

Στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε μαζί με την ανακοίνωση - η αυθεντικότητα της οποίας δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή - εικονίζονται οκτώ άνδρες, εκ των οποίων οι επτά έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Σρι Λάνκα: Ο φερόμενος «εγκέφαλος» και οι βομβιστές αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους Facebook Twitter

Οι άνδρες φαίνονται να ποζάρουν με την μαύρη σημαία του ΙΚ στο φόντο. Τρεις από τους μασκοφόρους κρατούν μαχαίρια ενώ ο μοναδικός τζιχαντιστής με ακάλυπτο το πρόσωπο κρατάει ένα πολυβόλο όπλο.

Το «χαλιφάτο» του ΙΚ κατέρρευσε τον Μάρτιο, αλλά η τζιχαντιστική οργάνωση συνεχίζει να αναλαμβάνει την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις σε όλον τον κόσμο. Την Κυριακή, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση του Σαββάτου στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, με δέκα νεκρούς.

Εμπνευστής και οργανωτής του πολύνεκρου χτυπήματος, φέρεται να είναι ο φανατικός ισλαμιστής ιεροκύρηκας Zahran Hashim. Αν και οι αρχές της Σρι Λάνκα επιβεβαίωσαν ότι υποπτεύονται δύο ημεδαπούς εξτρεμιστές κληρικούς, δεν έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους. 

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν προχωρήσει στη σύλληψη περίπου 40 ύποπτων στο πλαίσιο των ερευνών. 

Στο βίντεο που ακολουθεί, ένας από τους φερόμενους βομβιστές έχει καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας να μπαίνει μέσα σε εκκλησία φορώντας ένα μεγάλο, γεμάτο σακίδιο.

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM