Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα Facebook Twitter
3

Δύο μέρες μετά τις αιματηρές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη.

Πριν από λίγο, το Reuters μετέδωσε πως το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα που στοίχισαν τη ζωή σε 321 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους περίπου 500,

Τη δήλωση για την ανάληψη ευθύνης μετέδωσε το προσκείμενο στην τρομοκρατική οργάνωση πρακτορείο AMAQ, το οποίο συχνά είναι μέσο προπαγάνδας.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη, αλλά δεν παρέσχε αποδείξεις για τον ισχυρισμό του.

 Δύο αδέλφια σε ρόλο κλειδί

Δύο αδέλφια από την Σρι Λάνκα, μουσουλμάνοι, περιλαμβάνονται στους καμικάζι και έπαιξαν ρόλο-κλειδί στις επιθέσεις, σύμφωνα με πηγές της έρευνας.

Οι δύο αδελφοί, ηλικίας 20 και 30 ετών, ήταν από εύπορη οικογένεια και παιδιά πλούσιου εμπόρου μπαχαρικών. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο τους, που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, λειτουργούσαν έναν οικογενειακό «τρομοκρατικό πυρήνα» και έπαιζαν ρόλο-κλειδί στους κόλπους της ισλαμιστικής οργάνωσης National Thowheeth Jama'ath (NTJ), στην οποία οι αρχές της Σρι Λάνκα έχουν εστιάσει τις έρευνες.

Ωστόσο, η αστυνομία αγνοεί προς το παρόν αν οι επιθέσεις προέρχονται από έναν και μόνο πυρήνα ή από χωριστές, συντονισμένες μεταξύ τους, ομάδες. Κατά συνέπεια, προς το παρόν οι αρχές αγνοούν εάν οι δύο αδελφοί βρίσκονταν σε επαφή με άλλους καμικάζι.

Το Σάββατο, τα δύο αδέλφια νοίκιασαν από ένα δωμάτιο σε πολυτελή ξενοδοχεία στην παραλία του Κολόμπο, στο Cinnamon Grand και στο Shangri-La. Ανατινάχθηκαν ο καθένας στο ξενοδοχείο του το επόμενο πρωί στον μπουφέ του πρωινού, σχεδόν την ίδια στιγμή.

Ενα ακόμη πολυτελές ξενοδοχείο βρισκόταν στην μακάβρια λίστα των στόχων της σφαγής την Κυριακή του Πάσχα. Ο υποψήφιος καμικάζι είχε νοικιάσει εκεί δωμάτιο την παραμονή. Αλλά όταν το επόμενο πρωί κατέβηκε στον μπουφέ του πρωινού, ο παγιδευμένος με εκρηκτικά σάκος του δεν ανατινάχθηκε για άγνωστο λόγο.

«Όταν έγινε η έκρηξη στο Shangri-La, αυτός ο άνθρωπος αναχώρησε εσπευσμένα από το ξενοδοχείο του...τα ίχνη του οδήγησαν σε μοτέλ έξω από το Κολόμπο», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας, που δεν κατονομάσθηκε γιατί δεν είχε άδεια για δημόσιες δηλώσεις για το θέμα.

Περικυκλωμένος από αστυνομικές δυνάμεις το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στο προάστιο της Ντεχιβάλα, ο ύποπτος ανατινάχθηκε, σκοτώνοντας δύο περαστικούς.

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό πως τα πρώτα στοιχεία της έρευνας για τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους, κυρίως μέσα σε εκκλησίες, δείχνουν πως διαπράχθηκαν σε αντίποινα για τις φονικές επιθέσεις σε τζαμιά του Κράισττσερτς, στη Νέα Ζηλανδία. Τα στοιχεία αυτά ανέφερε  ο υφυπουργός Άμυνας της Σρι Λάνκα.

«Οι προκαταρκτικές έρευνες αποκάλυψαν πως αυτό που συνέβη στη Σρι Λάνκα διαπράχθηκε σε αντίποινα για την επίθεση εναντίον των μουσουλμάνων του Κράισττσερτς», δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο υφυπουργός Ρουβάν Βιζεβαρντένε, αναφερόμενος στην επίθεση της 15ης Μαρτίου που στοίχισε τη ζωή σε 50 ανθρώπους σε δύο τζαμιά της μεγάλης πόλης του νότου της Νέας Ζηλανδίας.

Πρόσθεσε πως υπεύθυνες για τις επιθέσεις πιστεύεται πως είναι δύο ντόπιες ισλαμιστικές οργανώσεις. «Έγιναν από την Εθνική Ταουχίντ Ταμα'ούτ και την JMI«, δήλωσε ο υφυπουργός.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκλογές στη Ρουμανία: Στις κάλπες οι πολίτες για τον αμφίρροπο β΄ γύρο

Διεθνή / Εκλογές στη Ρουμανία: Στις κάλπες οι πολίτες για τον αμφίρροπο β΄ γύρο

Δύο υποψήφιοι πρόεδροι της Ρουμανίας: ο 38χρονος Τζόρτζε Σιμιόν, επικεφαλής του εθνικιστικού AUR και θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ, και ο 55χρονος Νικουσόρ Νταν, δήμαρχος Βουκουρεστίου με κεντρώο προφίλ
LIFO NEWSROOM
Ο εφιάλτης του Ζελένσκι: Αν σταματήσει η βοήθεια των ΗΠΑ, η Ουκρανία τελείωσε

Διεθνή / Ο εφιάλτης του Ζελένσκι: Αν σταματήσει η βοήθεια των ΗΠΑ, η Ουκρανία τελείωσε

Η Ουκρανία εξαρτάται από τη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ για να συνεχίσει να αντιστέκεται στη Ρωσία - Ο Τραμπ απειλεί να κόψει αυτή τη βοήθεια, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση της χώρας και του Ζελένσκι
LIFO NEWSROOM
Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήθελε να σταματήσει τη συμφωνίας Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας - Τι αποκαλύπτουν έγγραφα

Διεθνή / Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήθελε να σταματήσει τη συμφωνίας Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας - Τι αποκαλύπτουν έγγραφα

Απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν σε τούνελ της Γάζας αποκαλύπτουν ότι η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου για να εμποδίσει τη συμφωνία Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας - Ο ρόλος του Ιράν και οι επιπτώσεις στην ειρηνευτική διαδικασία
LIFO NEWSROOM
Χώρα τεμπέληδων; - Γιατί ο Μερτς θέλει να δουλεύουν περισσότερο οι Γερμανοί

Διεθνή / Χώρα τεμπέληδων; - Γιατί ο Μερτς θέλει να δουλεύουν περισσότερο οι Γερμανοί

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς καλείται να λύσει το γερμανικό παράδοξο: υψηλή απασχόληση αλλά ιστορικά χαμηλές ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο. Ποιες μεταρρυθμίσεις προωθεί για να στηρίξει την οικονομία;
LIFO NEWSROOM
Έκρυθμη η κατάσταση στη Λιβύη: Η Τουρκία απομακρύνει υπηκόους της – ΟΗΕ ζητά τήρηση εκεχειρίας

Διεθνή / Έκρυθμη η κατάσταση στη Λιβύη: Η Τουρκία απομακρύνει υπηκόους της – ΟΗΕ ζητά τήρηση εκεχειρίας

Η Τουρκία επαναπατρίζει 82 υπηκόους της από την Τρίπολη λόγω σφοδρών συγκρούσεων - Η διεθνής κοινότητα ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός και πολιτική σταθερότητα στη Λιβύη.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Έγραφα στις 15 Μαρτίου για το μακελιό του Christchurch: Ετοιμαστείτε να ακούσετε στο άμεσο μέλλον ειδήσεις για νέες εκατόμβες θυμάτων σε χριστιανικές εκκλησίες ανά την υφήλιο· και μετά βέβαια άλλες τόσες σε τζαμιά· και ούτω καθεξής... Παραλογισμός: δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε τη ζωή ενός αιμοσταγούς ένοχου που αφαιρεί δεκάδες ζωές αθώων, ακόμα και παιδιών, προτρέποντας τους όμοιούς του να τον μιμηθούν, όπως ο "Τουρκοφάγος" που καμάρωνε, λέει, για το ίνδαλμά του, τον Μπρέιβικ. Δικαιοσύνη είναι αυτή; Φτάνει πια με τις εγκληματικές, δήθεν ουμανιστικές, αντιλήψεις που οδηγούν τέτοια κτήνη σε πολυετή (ή και... πολυτελή) διαβίωση σε φυλακές-ξενοδοχεία τα οποία πληρώνουμε όσοι δεν πέσαμε νεκροί απ' τα βόλια τους...
Ποια η διαφορά του Ισλαμικού Κράτους και του Νεοζηλανδού στο Κράισττσερτς;Το ένα είναι κράτος. Έχει υπήκοους.Τι είδους κράτος είναι; Χαλιφάτο. Ποιο ήταν το τελευταίο χαλιφάτο;Η Οθωμανική Αυτοκρατορία.Αυτή που προσπαθούν πολλοί να μας πείσουν ότι ήταν ένας παράδεισος ανεκτικότητας και συνύπαρξης.