Πέθανε ο Στέργιος Δελιαλής, κορυφαίος Έλληνας designer

Πέθανε ο Στέργιος Δελιαλής, κορυφαίος Έλληνας designer Facebook Twitter
Φωτο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΑΝΑΚΗΣ / LIFO.gr
0

Πέθανε ο σπουδαίος Έλληνας designer Στέργιος Δελιαλής, σε ηλικία 75 ετών. 

Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους του κλάδου του, διαγράφοντας σημαντική διαδρομή τα τελευταία 57 χρόνια, σχεδιάζοντας ασταμάτητα, χώρους και κατασκευές. 

Πρωτοπόρος γραφίστας και σχεδιαστής εσωτερικών χώρων, ο Δελιαλής ήταν γνωστός και για την τεράστια προσωπική συλλογή του από αντικείμενα βιομηχανικού σχεδιασμού. Μεταξύ άλλων είχε σχεδιάσει και το artwork για το Περιβόλι του Τρελλού του Διονύση Σαββόπουλου.

Όνειρο του ήταν να δημιουργηθεί το Μουσείο Design στη Θεσσαλονίκη και η προσπάθειά του αυτή είχε καταγραφεί στο ντοκιμαντέρ «Πώς να κλέψετε μία καρέκλα» του Κώστα Καμπούρογλου.

Στα πέντε χρόνια που λειτούργησε το μουσείο (από το 1993 έως το 1998), σε χώρο ενός εμπορικού καταστήματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. ο Δελιαλής έθεσε τις βάσεις για εκθέσεις διεθνούς εμβέλειας και κύρους. 


Μάλιστα το υπουργείο Πολιτισμού ενέταξε το Μουσείο Design στο σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης και υπογράφηκε σύμβαση στέγασης. Ο χώρος χτίστηκε αλλά η σύμβαση δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα το μουσείο να μείνει χωρίς στέγη.


Η κηδεία του Στέργιου Δελιαλή θα γίνει το Σάββατο, στις 5μ.μ στον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου.

Όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος, στην αρχή δεν είχε κανένα πλάνο για το επαγγελματικό του μέλλον - απλώς διάβαζε και σκίτσαρε. Ήταν καλός στο να κάνει χάρτες, και έτσι, ως μαθητής, έβγαζε το πρώτο του χαρτζιλίκι.

Ένας γνωστός του πατέρα του ήταν τυπογράφος και ο Δελιαλής τον επισκεπτόταν για να μάθει τη δουλειά, ενώ μετά άρχισε να ζωγραφίζει τα φόντα για γιγαντοαφίσες ταινιών. Σύντομα ξεκίνησε να μαθαίνει γραμμικό σχέδιο κοντά σε έναν άλλο οικογενειακό φίλο. Ήταν 15 ετών όταν έφυγε απ' το σπίτι και παράτησε το σχολείο.

«Δεν ήταν μόνο ότι κέρδιζα κάποια χρήματα. Ήμουν λιτός και ένιωθα ότι η υπόλοιπη ζωή -εκτός σχολείου- ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Διάβαζα μετά μανίας, από εγκυκλοπαίδειες μέχρι κόμικς και από κλασική λογοτεχνία μέχρι ρομάντζα, και αισθανόμουν ότι λάμβανα τις γενικές γνώσεις που χρειαζόμουν. Εντάξει, επίσης βαριόμουν πολύ το σχολείο. Οπότε το παράτησα. Φεύγοντας απ' το σπίτι, έφηβος ακόμα, βρήκα ένα μικρό χώρο κοντά στους δικούς μου και τον έκανα υπνοδωμάτιό και στούντιο για να διαβάζω και να σχεδιάζω».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Πολιτισμός / Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Ο 80χρονος ηθοποιός και παραγωγός δηλώνει ότι είναι ευτυχισμένος μακριά από το κινηματογραφικό πλατό, μετά από σχεδόν 60 χρόνια αδιάκοπης δουλειάς – «Μου αρκεί να βλέπω τη σύζυγό μου να παίζει»
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Πολιτισμός / Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Αρχαιολόγοι εντόπισαν την αρχαία πόλη Peñico στη βόρεια επαρχία Barranca του Περού - Η ανακάλυψη αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για τον πολιτισμό Caral, τον αρχαιότερο της Αμερικής, και τη σύνδεσή του με τις πρώιμες κοινωνίες των Άνδεων και του Αμαζονίου
LIFO NEWSROOM
Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Η συναυλία «Back To The Beginning» χαρακτηρίστηκε ως η "τελευταία υπόκλιση" για τον άνθρωπο που θεωρείται ο «πατέρας» του heavy metal έπειτα από αρκετά χρόνια προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον
LIFO NEWSROOM
Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Πολιτισμός / Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Το συγκρότημα επανενώθηκε επί σκηνής έπειτα από 16 χρόνια - Ένα σετ γεμάτο ύμνους της βρετανικής μουσικής, πάθος, χιούμορ και η αγκαλιά που περίμεναν όλοι
LIFO NEWSROOM
Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Πολιτισμός / Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατόρθωσαν να αποκωδικοποιήσουν το πλήρες DNA ενός ανθρώπου που έζησε στις απαρχές της αιγυπτιακής πολιτισμικής ιστορίας, φέρνοντας στο φως εκπλήξεις για τις γενετικές καταβολές των πρώτων κατοίκων της κοιλάδας του Νείλου
LIFO NEWSROOM