Μπαρνιέ: Πιο πιθανό από ποτέ το Brexit χωρίς συμφωνία

Μπαρνιέ: Πιο πιθανό από ποτέ το Brexit χωρίς συμφωνία Facebook Twitter
EPA
0

Ο Μισελ Μπαρνιέ, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, δήλωσε πως η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαική Ένωση είναι πλέον το βασικό σενάριο, καθώς δεν διαφαίνεται εναλλακτική λύση.

Μιλώντας σε εργαζόμενους στις Βρυξέλλες ο Μπαρνιέ τόνισε ότι είναι σημαντικότερο από ποτέ να προετοιμαστούν οι χώρες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, «αν και ελπίζω ακόμη ότι μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το σενάριο».

«Σήμερα, υπάρχουν δύο πιθανοί τρόποι αποχώρησης από την ΕΕ: ο πρώτος, μια ομαλή αποχώρηση βασισμένη στη συμφωνία που οικοδομήσαμε βήμα προς βήμα με το Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους 18 μήνες. Και ο δεύτερος, μια άτακτη αποχώρηση, χωρίς συμφωνία, είναι το σενάριο απουσία εναλλακτικής λύσης, και φαίνεται ότι υπάρχει μια πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων που αντιτίθεται στη μη συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Μπαρνιέ έκανε τις δηλώσεις αυτές στα αγγλικά και όχι στη μητρική του γλώσσα, στα γαλλικά. Συνήθως χρησιμοποιεί τα αγγλικά ότι θέλει να προσέξουν ιδιαίτερα τις παρατηρήσεις του οι Βρετανοί πολιτικοί ηγέτες.

«Όμως το να αντιτίθεται κανείς στην αποχώρηση χωρίς συμφωνία δεν θα την εμποδίσει να συμβεί στα τέλη Μαρτίου. Για να σταματήσει η μη συμφωνία, πρέπει να αναδυθεί μια νέα πλειοψηφία. Αυτός είναι ο στόχος των πολιτικών διαβουλεύσεων που έχει ξεκινήσει η (πρωθυπουργός της Βρετανίας) Τερέζα Μέι και ελπίζουμε, ειλικρινά, ελπίζουμε ότι αυτή η διαδικασία θα αποδειχθεί επιτυχής», συνέχισε.

Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών είπε επίσης ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη νέα σχέση τους με το Λονδίνο τη στιγμή που θα επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης. Υπογράμμισε ότι η μη συμφωνία δεν είναι το σενάριο που προτιμά η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβεί.

«Παραμένουμε ψύχραιμοι, αποφασισμένοι, ανοιχτοί, σεβόμενοι την κοινοβουλευτική διαδικασία στο Ηνωμένο Βασίλειο", είπε.

Ο Μπαρνιέ σημείωσε επίσης ότι το Λονδίνο δεν έχει ζητήσει να δοθεί παράταση στην αποχώρηση, δηλαδή να οριστεί για κάποια στιγμή αργότερα από τις 29 Μαρτίου. Επισήμανε όμως ότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να γνωρίζουν ποιος θα ήταν ο στόχος και πόσο χρόνο θα ζητούσε η Βρετανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / WSJ: Τα κράτη του Κόλπου άρουν τους περιορισμούς για την επιχείρηση «Project Freedom» στα Στενά του Ορμούζ

Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την επανέναρξη της αμερικανικής επιχείρησης καθοδήγησης και επίβλεψης πλοίων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η μετανάστευση έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε «εκκολαπτήριο» τρομοκρατίας

«Ως γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού και των αξιών του, η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα και να σταματήσει τη σκόπιμη παρακμή της», σημειώνεται σε σχετικό κείμενο
THE LIFO TEAM
ΜΠΟΝΙ ΤΑΙΛΕΡ ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΩΜΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Διεθνή / Νοσηλεύεται σε τεχνητό κώμα η Μπόνι Τάιλερ μετά από επέμβαση στο έντερο

Την Τετάρτη είχε γίνει γνωστό ότι η τραγουδίστρια υποβλήθηκε σε επείγουσα επέμβαση στο έντερο, με την αρχική ανακοίνωση να αναφέρει ότι η επέμβαση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ότι η ίδια αναρρώνει
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Διεθνή / Χανταϊός: Οι βρετανικές αρχές ζητούν καραντίνα 45 ημερών για επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου

Δύο Βρετανοί βρίσκονται ήδη σε απομόνωση στα σπίτια τους, έπειτα από πιθανή έκθεση στον ιό, ενώ ένας 56χρονος Βρετανός νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στην Ολλανδία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Το Ιράν εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ ενώ ο Τραμπ απειλεί: «Αν δεν συμφωνήσουν, οι βομβαρδισμοί θα αρχίσουν»

Η Τεχεράνη μελετά το αμερικανικό σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ, ενώ η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις στρατιωτικές πιέσεις και τις απειλές για νέα χτυπήματα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΪΟΣ

Διεθνή / Χανταϊός: Επιβεβαιώθηκαν τα 5 από τα 8 φερόμενα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα, δεδομένου της περιόδου επώασης της νόσου που μπορεί να φτάσει έως και τις έξι εβδομάδες
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM