Αυστηρή προειδοποίηση από την Κομισιόν για τις «χρυσές βίζες»

Αυστηρή προειδοποίηση από την Κομισιόν για τις «χρυσές βίζες» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Αυστηρή προειδοποιήσει απηύθυνε η Κομισιόν στα κράτη μέλη κατά την πρώτη της έκθεση για τη βιομηχανία «επενδυτικής μετανάστευσης». 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα ότι τα προγράμματα σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που αφορούν την «πώληση» διαβατηρίων και βίζας σε πλούσιους αλλοδαπούς μπορεί να βοηθήσει ομάδες οργανωμένου εγκλήματος να διεισδύσουν στην Ένωση αυξάνοντας τον κίνδυνο για ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και φοροδιαφυγή.

Η προειδοποίηση περιλαμβάνεται στην πρώτη έκθεση που εξέδωσε η Κομισιόν για τη λεγόμενη βιομηχανία «επενδυτικής μετανάστευσης», ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που επιτρέπει σε πλούσιους ιδιώτες να αγοράζουν υπηκοότητα ή διαμονή στις χώρες που εφαρμόζουν τέτοιου είδους προγράμματα.

Παρόλο που είναι νόμιμα, αυτά τα προγράμματα κάποιες φορές λειτουργούν με αδιαφανείς τρόπους και χωρίς ικανοποιητικούς ελέγχους σε αυτούς που αποκτούν διαβατήρια και βίζα, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους που τίθενται για ολόκληρη την Ένωση καθώς τα διαβατήρια και οι άδειες διαμονής που εκδόθηκαν από μία χώρα της 28μελούς Ένωσης προσφέρουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα περισσότερα άλλα κράτη-μέλη.

Αυτό προκαλεί «πιθανούς κινδύνους ασφαλείας όπως ξέπλυμα χρήματος, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, διαφθορά και διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος», ανέφερε η Κομισιόν στην έκθεσή της.

Στην ΕΕ, η Μάλτα, η Κύπρος και η Βουλγαρία είναι οι μόνες χώρες που πουλούν «χρυσά διαβατήρια» με αντάλλαγμα επενδύσεις που κυμαίνονται από 1 εκατομμύριο έως 2 εκατομμύρια ευρώ.

Είκοσι κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων, πωλούν άδειες διαμονής, ή «χρυσές βίζες», σε αλλοδαπούς που είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στις χώρες που τους υποδέχονται, από 15.000 ευρώ στην Κροατία έως και πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ, στο Λουξεμβούργο και τη Σλοβακία.

Η Κομισιόν δεν έδωσε εκτιμήσεις για τα έσοδα που αντλούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ που εφαρμόζουν αυτά τα προγράμματα.

Ωστόσο μια έκθεση των οργανώσεων Global Witness και Διεθνής Διαφάνεια ανέφερε τον Οκτώβριο ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ξένες άμεσες επενδύσεις σε μία δεκαετία από τη διάθεση με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον 6.000 διαβατηρίων και σχεδόν 100.000 αδειών διαμονής.

Η έκθεση της Κομισιόν ανέφερε ότι και τα δύο προγράμματα ενέχουν κινδύνους και υπογράμμισε τις αστοχίες στα προγράμματα της Μάλτας, της Κύπρου και της Βουλγαρίας, που δεν ελέγχουν επαρκώς την προέλευση του πλούτου των ιδιωτών που αγοράζουν την υπηκοότητά τους και δεν επιτρέπουν την εύκολη ταυτοποίησή τους.

Επίσης παρακάμπτουν τους κανόνες της ΕΕ που απαιτούν «ουσιαστική» διαμονή σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ πριν από τη χορήγηση υπηκοότητας, σύμφωνα με την έκθεση.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει αδύναμος κρίκος στην ΕΕ, όπου ο κόσμος μπορεί να αγοράζει το πιο ελαστικό πρόγραμμα», δήλωσε η Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βέρα Γιούροβα.

Για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που θέτουν αυτά τα προγράμματα, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι θα συστήσουν μια ομάδα ειδικών που θα προτείνει έως το τέλος του έτους ένα ενιαίο πλαίσιο ελέγχων ασφαλείας για τα προγράμματα τέτοιου είδους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τους τρανς
THE LIFO TEAM
Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM