Οι Γάλλοι μαθητές παίζουν στο διάλειμμα «κίτρινα γιλέκα και αστυνόμους»

Οι Γάλλοι μαθητές παίζουν στο διάλειμμα «κίτρινα γιλέκα και αστυνόμους» Facebook Twitter
Φωτό Αρχείου - EPA
0

Μαζί με το ποδόσφαιρο, μια νέα μόδα ξεκινά στο διάλειμμα του σχολείου με τους Γάλλους μαθητές να παίζουν κίτρινα γιλέκα εναντίον αστυνομικών.

Από τις 17 Νοεμβρίου το κίνημα των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία μονοπωλεί την επικαιρότητα και δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τους μικρούς μαθητές, οι οποίοι στο διάλειμμα στο σχολείο παίζουν «κίτρινα γιλέκα και αστυνόμους», σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο BFMTV.

«Σήμερα οι συμμαθητές μου φώναζαν 'Μακρόν παραιτήσου'. Αλλά όχι εγώ, δεν συμφωνούσα, και έτσι δεν φώναζα», αναφέρει ο 6χρονος Αντάμ. Από την έναρξη της κινητοποίησης των διαδηλωτών με τα κίτρινα γιλέκα, το κοινωνικό κίνημα εμπνέει τους μικρούς, οι οποίοι μετέχουν και αυτοί στη συζήτηση.

«Τα κίτρινα γιλέκα είναι οι κακοί. Σπάνε τις βιτρίνες. Τότε γίνεται καυγάς μεταξύ των κακών και των αστυνομικών. Εγώ προτιμώ να είμαι κίτρινο γιλέκο παρά αστυνομικός, μου αρέσει να τρέχω», συνέχισε ο Αντάμ που πηγαίνει στην πρώτη τάξη του Δημοτικού στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού, μια γειτονιά που έχει πληγεί από φθορές που έχουν σημειωθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

«Ακούμε συνθήματα όπως 'Μακρόν παραιτήσου' όλη την ημέρα στο προαύλιο, ακόμη και στην τάξη», τονίζει η 'Εμα, δασκάλα στην δευτέρα και την τρίτη τάξη Δημοτικού στο Ντρε της βόρειας Γαλλίας.

«Μακρόν παραιτήσου» είναι το σλόγκαν της μόδας που ακούγεται στις αυλές των σχολείων, ενώ το βιντεοκλίπ ενός τραγουδιού με τίτλο «Κίτρινο γιλέκο» που ερμηνεύει ο Κοπ Τζόνσον έχει ήδη 17 εκατομμύρια προβολές στο YouTube.

 

 «Αναγκαστήκαμε να απαγορεύσουμε αυτά τα τραγούδια, εξηγώντας στα παιδιά ότι δεν πρέπει να τα λένε, ότι ακόμη δεν ήταν ψηφοφόροι», συνεχίζει η δασκάλα.

«Πολλά παιδιά μου λένε: 'αν βγω γρήγορα από το σχολείο, η μαμά μου υποσχέθηκε να πάμε να δούμε τα κίτρινα γιλέκα'. Θέλουν να βγάλουν μια σέλφι μαζί τους, να δουν από κοντά τα φορτηγά που κορνάρουν. Είναι η ατραξιόν της γειτονιάς», αναφέρει η δασκάλα, το σχολείο της οποίας απέχει λίγες εκατοντάδες μέτρα από το σημείο που συγκεντρώνονται τα κίτρινα γιλέκα.

Σύμφωνα με την παιδοψυχίατρο Μαρί-Ροζ Μορό, δεν υπάρχει τίποτα το ανησυχητικό σε αυτή τη συμπεριφορά και για να αμβλυνθούν οι ανησυχίες των παιδιών πρέπει οι γονείς να μιλούν με κάθε ειλικρίνεια.

«Αυτό που ανησυχεί την κοινωνία μεταφέρεται στην αυλή του σχολείου. Όσο η πραγματικότητα είναι βίαιη και ανησυχητική, τόσο τα παιδιά προσπαθούν να τη τιθασεύουν με τα δικά τους μάτια και τις συζητήσεις τους».

Σε άλλο δημοτικό σχολείο στο 10ο διαμέρισμα της πρωτεύουσας, τα κίτρινα γιλέκα ενέπνευσαν για τη συγγραφή ενός θεατρικού έργου στο οποίο οι μαθητές πρέπει να εφεύρουν νόμους που «θα εξέγειραν τα παιδιά, όπως η κατάργηση του διαλείμματος», εξηγεί η 9χρονη Λουίζ.

«Αυτό γίνεται για να καταλάβουμε ότι υπάρχουν καλοί λόγοι για να διαδηλώνουμε και κακοί λόγοι» αλλά και ότι «έχουμε κάπως βαρεθεί με τις διαδηλώσεις», προσθέτει η συμμαθήτρια της Ινέ.

Η 5χρονη Σαφά θεωρεί ότι τα «κίτρινα γιλέκα δεν είναι πολύ καλά» από τότε που το φορτηγό το οποίο εφοδίαζε την καντίνα του σχολείου της μπλοκαρίστηκε λόγω των κινητοποιήσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, πολλοί ενώ αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια - Οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός σταμάτησαν, ενώ η πείνα θερίζει αμάχους και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Διεθνή / Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καταργήσει μαζικά ομοσπονδιακούς κανονισμούς, με στόχο τη μείωση στο μισό των ρυθμιστικών εντολών ως το 2026
LIFO NEWSROOM
Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης, με περισσότερους από 30 νεκρούς και καταγγελίες για παραβίαση θαλάσσιου χώρου - Σε συναγερμό ΟΗΕ και ASEAN.
LIFO NEWSROOM
Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Η επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Διεθνή / Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Οι επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Το δερματόδετο άλμπουμ γενεθλίων του Τζέφρι Επστάιν από το 2003 περιείχε επιστολές από πολιτικούς και ισχυρά πρόσωπα όπως οι Μπιλ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Διεθνή / Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Κατά τη Stage 7 του Tour de France, ο έλεγχος αποκάλυψε υπόνοιες για κρυμμένους κινητήρες - Η UCI εντείνει τους ελέγχους για να διατηρήσει την αξιοπιστία του σπορ
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Διεθνή / Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από την Ευρώπη να καλύψει τους μισθούς στρατιωτών για να ενισχύσει την άμυνα της Ουκρανίας - Έλλειψη εθελοντών και εκτόξευση ελλείμματος εντείνουν την ανάγκη για βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Διεθνή / Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Μετά τον θάνατο του Χαλκ Χόγκαν, οπαδοί και αναλυτές χωρίζονται ανάμεσα στη λατρεία του ως παντοδύναμου ήρωα και την κατακραυγή για ρατσιστικές δηλώσεις. Μια σύγκρουση πολιτιστικής κληρονομιάς στη WWE
LIFO NEWSROOM