Χωρίς αποφάσεις για το προσφυγικό ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

Χωρίς αποφάσεις για το προσφυγικό ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής Facebook Twitter
EPA
0

Χωρίς αποφάσεις για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των «28» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Για ακόμη μία φορά, οι «28» κατέληξαν σε γενικόλογα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό ζήτημα, καλώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ να εξετάσουν, «ως θέμα προτεραιότητας», τις πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με την οδηγία για τις επιστροφές μεταναστών, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου και την Ευρωπαϊκή Συνοριακή και Ακτοφυλακή.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει ότι, «ενώ ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα της ΕΕ μειώθηκε κατά 95% από τον Οκτώβριο του 2015, κάποιες εσωτερικές και πρόσφατα εξωτερικές ροές χρήζουν προσοχής».

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη σημασία της περαιτέρω πρόληψης της παράτυπης μετανάστευσης και της ενίσχυσης της συνεργασίας με χώρες καταγωγής και διέλευσης, ιδίως στη Βόρεια Αφρική, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εταιρικής σχέσης.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι πρέπει να ενισχυθεί η καταπολέμηση των δικτύων εμπορίας ανθρώπων. Αυτό θα επιτευχθεί με την ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, με τη σύσταση μιας κοινής ομάδας δράσης στο ευρωπαϊκό κέντρο κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών της Europol και με την καλύτερη παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών των δικτύων διακινητών. Το Συμβούλιο, με την υποστήριξη της Επιτροπής, καλείται να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύνολο μέτρων για το σκοπό αυτό έως τον Δεκέμβριο.

Τέλος, οι «28» τονίζουν ότι πρέπει «να γίνουν περισσότερα για να διευκολυνθούν οι αποτελεσματικές επιστροφές» και ότι «οι υφιστάμενες συμφωνίες επανεισδοχής πρέπει να εφαρμοστούν καλύτερα, χωρίς διακρίσεις σε όλα τα κράτη μέλη».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενθάρρυνε την Αυστριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να συνεχίσει το έργο της, με στόχο την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου το συντομότερο δυνατό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM
Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Διεθνή / Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους ήταν «επικίνδυνα για κατανάλωση» και χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να τα προωθήσουν
LIFO NEWSROOM
New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Διεθνή / New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι όροι διαπιστεύσεων που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να ζητούν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την πολιτική ηγεσία
LIFO NEWSROOM