Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κατηγορείται πως αντέγραψε στη διδακτορική του διατριβή

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κατηγορείται πως αντέγραψε στη διδακτορική του διατριβή Facebook Twitter
0

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας απάντησε σε όσους τον κατηγόρησαν πως αντέγραψε στη διδακτορική του διατριβή δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα τεστ που δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, την ώρα που ένα σκάνδαλο για αμφιλεγόμενα πτυχία συγκλονίζει την πολιτική τάξη της χώρας.

Ο Πέδρο Σάντσεθ επωφελήθηκε από ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς για να εκδιώξει από την εξουσία τον προκάτοχό του στην πρωθυπουργία καταθέτοντας πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο τον Ιούνιο, απείλησε να κινηθεί νομικά εναντίον αυτών που τον κατηγόρησαν.

Η ισπανική εφημερίδα ABC, που πρόσκειται στους συντηρητικούς, τον κατηγόρησε ότι αντέγραψε τμήματα της διδακτορικής του διατριβής στην οικονομία, την οποία υποστήριξε το 2012 στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Camilo José Cela, το οποίο βρίσκεται κοντά στη Μαδρίτη, με τίτλο «Καινοτομίες της ισπανικής οικονομικής διπλωματίας: ανάλυση του δημόσιου τομέα (2000-2012)».

Ο τότε άγνωστος στο μεγάλο κοινό Σάντσεθ είχε συμπεριλάβει στη διδακτορική του διατριβή, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, άρθρα άλλων οικονομολόγων, κυβερνητικές εκθέσεις, ακόμη και την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ισπανίας, χωρίς να επικαλείται τις πηγές του.

«Οι πληροφορίες που εμφανίστηκαν σε ορισμένα μέσα και υποστηρίζουν την ύπαρξη αντιγραφής στη σύνταξη της διδακτορικής μου διατριβής είναι απολύτως ΨΕΥΔΕΙΣ», αντέδρασε χθες με μήνυμά του στο Twitter ο Ισπανός πρωθυπουργός. «Θα κινηθώ δικαστικά για να υπερασπιστώ την τιμή μου και την αξιοπρέπειά μου αν αυτό που δημοσιεύτηκε δεν διορθωθεί», πρόσθεσε.

Το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα Ciudadanos ένωσε τις δυνάμεις του με τους συντηρητικούς του Λαϊκού Κόμματος (PP) ζητώντας από τον Σάντσεθ να παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο για να απαντήσει στις κατηγορίες.

Σήμερα το γραφείο του σοσιαλιστή πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι τα τεστ που έγιναν έδειξαν ότι η διατριβή του Σάντσεθ τηρεί τους κοινά αποδεκτούς από την ακαδημαϊκή κοινότητα κανόνες περί λογοκλοπής και τα πρωτόκολλα επαλήθευσης.

Η κυβέρνηση του Σάντσεθ κατέχει μόνον 84 από τις 350 έδρες του κοινοβουλίου και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του μόλις και μετά βίας θα μπορούσε να αντέξει μια απώλεια μεταξύ αυτών που την υποστηρίζουν την ώρα που προσπαθεί να συγκεντρώσει ψήφους για να περάσει τον προϋπολογισμό για το 2019.

Μόλις πριν από τρεις ημέρες η Κάρμεν Μοντόν παραιτήθηκε από υπουργός Υγείας μετά τις πληροφορίες για παρατυπίες στον τρόπο με τον οποίο πήρε το μάστερ της. Η Μοντόν διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, αλλά πρόσθεσε ότι παραιτείται για να αποφύγει το ενδεχόμενο να προκαλέσει ζημιά στην κυβέρνηση.

Πριν από εκείνη, η συντηρητική πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης Κριστίνα Θιφουέντες είχε επίσης παραιτηθεί για παρόμοιες κατηγορίες γύρω από το μεταπτυχιακό της.

Αυτή ήταν η δεύτερη υπουργός που αποχωρεί σε περίοδο λίγο μεγαλύτερη των τριών μηνών, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε για φορολογικό πρόστιμο πριν από 10 χρόνια το οποίο οδήγησε τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Μαξίμ Ουέρτα να παραιτηθεί.

Επίσης, και πάλι όσον αφορά τα πτυχία, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο δέχεται τώρα έντονες πιέσεις να δημοσιεύσει πληροφορίες όσον αφορά το δικό του, το οποίο το Ανώτερο Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε τον περασμένο μήνα ότι πήρε υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέτει την αστυνομία της Ουάσινγκτον υπό ομοσπονδιακό έλεγχο και κινητοποιεί την Εθνοφρουρά

Διεθνή / Ο Τραμπ θέτει την αστυνομία της Ουάσινγκτον υπό ομοσπονδιακό έλεγχο και κινητοποιεί την Εθνοφρουρά

Η απόφαση προβλέπει την κινητοποίηση περίπου 800 ανδρών και γυναικών της Εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον, σε μία σειρά μέτρων για την «απελευθέρωση» της πρωτεύουσας 
LIFO NEWSROOM
«Κοκτέιλ μολότοφ» κλιματικών συνθηκών τροφοδοτεί καταστροφικές πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη

Περιβάλλον / «Κοκτέιλ μολότοφ» καύσωνα και ξηρασίας τροφοδοτεί καταστροφικές πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη

Γαλλία και Ισπανία στο επίκεντρο του καύσωνα, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η «ακραία και παρατεταμένη ζέστη» έχει ξηράνει τη βλάστηση, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση των πυρκαγιών 
LIFO NEWSROOM
«Ξέρουμε πού καταλήγει...παγκόσμιος πόλεμος»: Οι U2 παίρνουν θέση για την κατάσταση στη Γάζα

Διεθνή / «Ξέρουμε πού καταλήγει...παγκόσμιος πόλεμος»: Οι U2 παίρνουν θέση για την κατάσταση στη Γάζα

Τα μέλη του συγκροτήματος εξέδωσαν προσωπικές δηλώσεις καταδικάζοντας τις «διαβολικές» ενέργειες της Χαμάς, καθώς και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος, όπως είπαν, αξίζει «την κατηγορηματική και απερίφραστη καταδίκη μας»
LIFO NEWSROOM
Το «deal» Τραμπ - Nvidia για τις πωλήσεις μικροτσιπ στην Κίνα: Το κράτος θα παίρνει το 15% των εσόδων

Διεθνή / Το «deal» Τραμπ - Nvidia για τις πωλήσεις μικροτσιπ στην Κίνα: Το κράτος θα παίρνει το 15% των εσόδων

Ο Αμερικανός πρόεδρος παζάρεψε την άδεια πώλησης της τεχνολογίας στην Κίνα, με τις τεχνολογικές εταιρείες Nvidia και AMD να συμφωνούν να αποδίδουν το 15% των πωλήσεών τους στο κράτος
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ θέλουν να «προγραμματίσουν» μια συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι-Πούτιν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ θέλουν να «προγραμματίσουν» μια συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι-Πούτιν

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς εξήγησε ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια ήταν η άρνηση του Πούτιν να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ζελένσκι, αλλά ο Τραμπ κατάφερε να αλλάξει αυτή τη στάση
LIFO NEWSROOM