Ντιμιτρόφ για Συμφωνία Πρεσπών: Θυσιάζουμε τη μυθολογία για την πραγματικότητα

Ντιμιτρόφ για Συμφωνία Πρεσπών: Θυσιάζουμε τη μυθολογία για την πραγματικότητα Facebook Twitter
EPA
0

Στο παρελθόν θυσιάσαμε την πραγματικότητά μας για τη μυθολογία. Τώρα θυσιάζουμε τη μυθολογία για την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία», τονίζει υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ

Νικόλα Ντιμιτρόφ, στον Guardian. 

Η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί εκτεταμένο ρεπορτάζ ενόψει του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα. 

«Στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στο τέλος του μήνα θα ρωτηθούν οι πολίτες εάν είναι πρόθυμοι να προσθέσουν τη λέξη "Βόρεια"  στο επίσημο όνομα της χώρας, καθιστώντας την έτσι "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας".

Η αλλαγή αυτή αποτελεί το κύριο μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας που υπογράφηκε από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών τον Ιούνιο. Η Ελλάδα είχε επί μακρόν εμποδίσει την ένταξη της χώρας με την ονομασία «Μακεδονία» στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι το όνομα του βόρειου γείτονά της αποτελεί άδικη οικειοποίηση του ονόματος της βόρειας ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας», γράφει ο Guardian. 

«Για πολλούς -γράφει ο Guardian- στο εσωτερικό της «Μακεδονίας», η αλλαγή του ονόματος είναι ένα λεπτό ζήτημα. Ο Nικόλα Ντιμιτρόφ, υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ο οποίος πέρασε μήνες σε διαπραγματεύσεις με τον Έλληνα ομόλογό του, αναφέρει ότι θα ανοίξει ένα νέο δρόμο για το μικρό έθνος των περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, το οποίο αγωνίστηκε από τότε που έγινε ανεξάρτητο μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας. «Έχουμε χάσει μια γενιά. Είμαι 45 ετών, ήμουν 18 ετών όταν η "Μακεδονία" έγινε ανεξάρτητη. Κατά κάποιον τρόπο αυτή είναι η δεύτερη ευκαιρία για τη γενιά μας να το κάνει», ανέφερε σε συνέντευξή του στον Guardian, στο γραφείο του στο κέντρο των Σκοπίων.

Οι κυβερνητικοί επικριτές λένε ότι η διατύπωση του ερωτήματος στο δημοψήφισμα αποτελεί χειραγώγηση, αλλά η υπουργός Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα  δήλωσε ότι είναι σωστή η διατύπωση του ερωτήματος σε δύο μέρη. «Εάν υπήρχε η ευκαιρία να μπουν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ χωρίς τη συμφωνία με την Ελλάδα, όλοι θα ενθουσιάζονταν», σημειώνει. «Η άρνηση της σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και της συμφωνίας είναι παράλογη».

Δυτικοί διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι μια ψήφος υπέρ του ναι, ακόμη και αν η προσέλευση είναι κάτω από το όριο του 50% που απαιτείται για να τεθεί σε ισχύ, θα είναι εντολή αλλαγής.

Ο κυβερνών συνασπισμός θα πρέπει να πείσει περίπου 10 βουλευτές από το VMRO να ψηφίσουν μαζί τους για να επιτύχουν την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για συνταγματική αλλαγή. Οι αξιωματούχοι του VMRO είναι εξαγριωμένοι για το ότι η χώρα θα πρέπει να αλλάξει το όνομά της όχι μόνο στις διεθνείς επικοινωνίες αλλά και εσωτερικά, με τα διαβατήρια, τα ονόματα των υπουργείων και όλες τις άλλες αναφορές στη «Μακεδονία» να αντικαθίστανται από το «Βόρεια Μακεδονία».

«Θα είχαν καλύτερη συμφωνία εάν είχαν αφήσει τους Έλληνες να την γράψουν οι ίδιοι, γιατί πιθανότατα οι Έλληνες θα ήταν λίγο ντροπιασμένοι να πάρουν για τον εαυτό τους τα πάντα», δήλωσε ο Aleksandar Nikoloski, αντιπρόεδρος του VMRO, σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα.  

Με πληροφορίες από AΠΕ, Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Διεθνή / Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Το νέο μέτρο εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα δημοτικά ταμεία έως και κατά 20 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών για τους τουρίστες και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον χώρο
THE LIFO TEAM
Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Διεθνή / Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Η ποινική υπόθεση κατά του Μαδούρο είναι εξαιρετικά περίπλοκη από νομικής άποψης - Ως εκ τούτου, η υπεράσπισή του ενδέχεται να επιχειρήσει διάφορους τρόπους να ανατρέψει την υπόθεση πριν φτάσει σε δίκη
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM