Πομπέο: Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας στην Τουρκία για τους S-400

Πομπέο: Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας στην Τουρκία για τους S-400 Facebook Twitter
EPA
0

«Έχουμε υπάρξει πολύ ξεκάθαροι με τη Τουρκία όσον αφορά τους κινδύνους που σχετίζονται με την απόκτηση των S-400», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, όταν ρωτήθηκε το θέμα της παράδοσης των αμερικανικών μαχητικών F-35 στη Τουρκία, κατά τη διάρκεια κατάθεσης του στην Επιτροπή Διάθεσης Κονδυλίων της Γερουσίας.

Ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν κάλεσε τον υπουργό να διαβεβαιώσει δημόσια ότι δεν θα ολοκληρωθεί η παράδοση μέχρι η Άγκυρα να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να προβεί στην απόκτηση του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.

«Έχουμε υπάρξει πολύ ξεκάθαροι με τη Τουρκία όσον αφορά τους κινδύνους που σχετίζονται με την απόκτηση των S-400», ήταν η απάντηση του Μάικ Πομπέο, με τον γερουσιαστή να παρεμβαίνει με μια μακροσκελή τοποθέτηση και να ζητά να σταλεί το συντομότερο δυνατόν ένα πιο ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα για τη στάση που πρόκειται να κρατήσει η αμερικανική πλευρά.

«Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείτε με τη λέξη "κίνδυνοι". Νομίζω ότι θα καταλάβουν μόνο ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Εμείς (το Κογκρέσο) τους στείλαμε ένα και νομίζω ότι είναι σημαντικό να είναι και η αμερικανική κυβέρνηση στην ίδια σελίδα. Άρα σας ζητώ να κάνετε μια καθαρή τοποθέτηση, αν όχι τώρα, που πιστεύω ότι θα βοηθούσε πολύ, το συντομότερο δυνατόν», επέμεινε ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του, ο γερουσιαστής κάλεσε την Τουρκία να επιλέξει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προκειμένου να μην χαθεί το νομοθετικό μομέντουμ που έχει οικοδομηθεί στο Κογκρέσο για το συγκεκριμένο θέμα.

«Όπως γνωρίζετε, υπήρξε μια τελετή στο Τέξας την ίδια ημέρα που αυτή η επιτροπή ανέλαβε δράση. Και νομίζω ότι όσο περισσότερο η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να προχωρήσει σε αυτή τη κατεύθυνση χωρίς μια πολύ σθεναρή δήλωση από τις ΗΠΑ, τόσο περισσότερο θα χάνεται το μομέντουμ. Πρέπει να το τερματίσουμε και να τους καταστήσουμε σαφές ότι θα πρέπει να επιλέξουν τον σύμμαχο τους στο ΝΑΤΟ. Δεν πρέπει να προβαίνουν σε ενέργειας που θα έθεταν σε κίνδυνο τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ».

Όσον αφορά τη συνολική πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Πομπέο αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν και τα ζητήματα που παραμένουν ακόμα ανοιχτά. Σημείωσε, ωστόσο, πως έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος το τελευταίο διάστημα και υπάρχει μια βασική συνεννόηση για το πως οι τουρκικές και οι αμερικανικές δυνάμεις μπορούν να συνεργαστούν για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στο Μανμπίτζ της Συρίας.

«Η σχέση με τους Τούρκους έχει υπάρξει δύσκολη κατά τη διάρκεια της θητείας μου σε αυτή τη κυβέρνηση... Η απόφαση μας να συνεργαστούμε με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ήταν κάτι που δεν τους ευχαρίστησε. Έχουμε σημειώσει πρόοδο τώρα, πριν από τρεις εβδομάδες, μέσα και γύρω από το Μανμπίτζ (της Συρίας). Καταφέρουμε να συνεννοηθούμε για το πως οι δυνάμεις θα συνεργαστούν για να λύσουν ένα πολύ περίπλοκο πρόβλημα ανάμεσα στους Κούρδους και τους Άραβες. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτή τη συμφωνία».

Ο Πομπέο διαβεβαίωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τους Κούρδους της Συρίας, με τους οποίους συνεργάζονται στο πόλεμο για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του γερουσιαστή Βαν Χόλεν, ο Αμερικανός υπουργός συμφώνησε πως οι Κούρδοι της Συρίας αποτελούν «έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο».

Όταν ρωτήθηκε στη συνέχεια για τις ενδεχόμενες πιέσεις που θα ασκήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να ρίξουν οι ΗΠΑ τους Κούρδους «κάτω από το λεωφορείο», ο κ. Πομπέο απάντησε χαριτολογώντας πως «δεν υπάρχει καμία πρόθεση από τη κυβέρνηση να πετάξει απολύτως κανέναν κάτω από κάποιο κίτρινο αντικείμενο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / BBC: Ποιος παίρνει τελικά τις αποφάσεις στο Ιράν;

Εν μέσω πολέμου και αυξανόμενης πίεσης, η εξουσία στο Ιράν εμφανίζεται κατακερματισμένη, με την απουσία ισχυρής ηγετικής παρουσίας να εντείνει την αβεβαιότητα για το ποιος λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις
THE LIFO TEAM
ΜΑΙΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Μάικλ Τζάκσον: «Μας έκανε πλύση εγκεφάλου» - Τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση

Νέες σοβαρές καταγγελίες έρχονται στο φως για τον Μάικλ Τζάκσον, καθώς τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση και υποστηρίζουν ότι τους είχε χειραγωγήσει από μικρή ηλικία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Διαπραγματευτές των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ - «Όχι» σε συνάντηση λέει το Ιράν

Σε κλίμα αβεβαιότητας και έντασης κινούνται οι διπλωματικές διεργασίες, καθώς οι ΗΠΑ στέλνουν διαπραγματευτές στο Ισλαμαμπάντ, ενώ το Ιράν απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Θα είμαι πάντα μέλος της βασιλικής οικογένειας»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο πρίγκιπας Χάρι προκάλεσε συζητήσεις με τις δηλώσεις του για τον ρόλο του στη βασιλική οικογένεια αλλά και με τις παρεμβάσεις του για τον πόλεμο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / NYT: Σοβαρά τραυματισμένος ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ - Στα χέρια των Φρουρών της Επανάστασης η εξουσία στο Ιράν

Παραμένει διανοητικά υγιής, όμως φέρει σοβαρά τραύματα, καθώς έχει υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις στο ένα πόδι, με πιθανή τοποθέτηση προσθετικού μέλους, ενώ έχει χειρουργηθεί και στο ένα χέρι
THE LIFO TEAM
Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Ο Τραμπ ζητά επίσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιδιώκει τη θανατική ποινή όπου αυτή προβλέπεται από τον νόμο, όταν κατηγορούμενοι είναι παράτυποι μετανάστες
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΡΕΖΑ ΠΑΧΛΑΒΙ

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο εξόριστος πρίγκιπας καλεί τον Φρίντριχ Μερτς να διακόψει τις συνομιλίες με το καθεστώς στην Τεχεράνη

Η επίσκεψη του εξόριστου πρίγκιπα του ιρανικού θρόνου στο Βερολίνο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί του
THE LIFO TEAM