Η Νάταλι Πόρτμαν αρνείται το βραβείο του Ισραήλ και προκαλεί πρόβλημα στην διοργάνωση

Η Νάταλι Πόρτμαν αρνείται το βραβείο του Ισραήλ και προκαλεί πρόβλημα στην διοργάνωση Facebook Twitter
Getty Images/ Ideal Image
2

Η ηθοποιός Νάταλι Πόρτμαν ακύρωσε ταξίδι στη γενέτειρά της, το Ισραήλ, καθώς αρνήθηκε να παραστεί σε τελετή τον Ιούνιο για να λάβει βραβείο που συνοδεύεται από έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Η ηθοποιός πήρε την απόφαση λόγω των «πρόσφατων γεγονότων» στη χώρα, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές μαζί με την ακύρωση της τελετής απονομής.

Το Ισραήλ δέχεται διεθνείς επικρίσεις τις τελευταίες εβδομάδες για τα θανατηφόρα πλήγματά του στις συγκρούσεις με τους Παλαιστίνιους κατά μήκος της μεθορίου με τη Γάζα. Τριάντα πέντε Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες τραυματιστεί από τις 30 Μαρτίου, όταν άρχισε η κινητοποίηση των Παλαιστινίων "Πορεία της Επιστροφής". Το Ισραήλ δηλώνει ότι κάνει αυτό που πρέπει για την υπεράσπιση των συνόρων του.

Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, το Genesis Prize Foundation αναφέρει ότι «δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ακυρώσει την τελετή που είχε προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου» με στόχο να απονείμει στην ηθοποιό το βραβείο που ενίοτε αποκαλείται «εβραϊκό βραβείο Νόμπελ».

Το ίδρυμα αναφέρει ότι ειδοποιήθηκε από εκπρόσωπο της Πόρτμαν που είπε ότι: "Τα πρόσφατα γεγονότα στο Ισραήλ την θλίβουν ιδιαίτερα και δεν αισθάνεται άνετα με ιδέα της συμμετοχής της σε οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση στο Ισραήλ".

Δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τους λόγους άρνησης της 36χρονης ηθοποιού.

Το ίδρυμα ανακοίνωσε ότι «θαυμάζει την υπέροχη υπόσταση της ηθοποιού και σέβεται το δικαίωμά της να διαφωνεί δημόσια με την πολιτική της κυβέρνησης του Ισραήλ. Ωστόσο μας θλίβει που η ίδια αποφάσισε να μην παραστεί στην τελετή απονομής του βραβείου Genesis στην Ιερουσαλήμ για πολιτικούς λόγους. Φοβόμαστε ότι εξαιτίας της απόφασής της, πολιτικοποιείται η φιλανθρωπική μας πρωτοβουλία».

Το βραβείο δίδεται από το 2014 σε πρόσωπα ως ένδειξη αναγνώρισης του έργου τους και της επαγγελματικής τους αριστείας, τα οποία εμπνέουν άλλους μέσα από την αφοσίωσή τους στην εβραϊκή κοινότητα και στις αξίες της.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο γλύπτης Ανίς Καπούρ, ο βιολονίστας Ιτζάκ Πέρλμαν, ο κινηματογραφικός σταρ Μάικλ Ντάγκλας ήταν μερικοί από τους νικητές του βραβείου τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίοι έδωσαν το χρηματικό τους έπαθλο σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η Πόρτμαν γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ. Το 1984, όταν ήταν τριών ετών, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Πολιτισμός
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελβετία προτείνει επίσημα τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Πολιτισμός / Η Ελβετία προτείνει τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Η Ελβετία έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες — γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρομανσικά — αλλά, όπως λέει η καθηγήτρια Nadja Räss, θα έπρεπε να αναγνωριστεί και μια πέμπτη: ο λαρυγγισμός
LIFO NEWSROOM
«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Πολιτισμός / «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Με την έμμετρη, αιχμηρή κωμωδία του Μολιέρου «Ο Μισάνθρωπος» θ’ αναμετρηθεί τη χειμερινή σεζόν η ομάδα Aether, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Μπουραζάνα. Τη μετάφραση υπογράφει η Θεοδώρα Τσάμη, η οποία κρατά και τον ρόλο της Αρσινόης.
LIFO NEWSROOM
Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Πολιτισμός / Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Η «Bugonia», καθώς και η νοτιοκορεατική ταινία στην οποία βασίστηκε, το νέο πρωταγωνιστικό όχημα της Σίντνεϊ Σουίνι και το σοκαριστικό «Put your Soul on your Hand and walk», που οδήγησε στη δολοφονία της φωτορεπόρτερ Φάτμα Χασόνα από τον ισραηλινό στρατό, ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

Πολιτισμός / Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν στη γενέτειρά τους», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησαν τα λαμπρά εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου - Live η τελετή δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Ξεκίνησαν τα λαμπρά εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου - Live η τελετή δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πάνω από 100.000 εκθέματα, ανάμεσά τους ο θησαυρός του Τουταγχαμών, φιλοξενούνται στο μεγαλύτερο μουσείο παγκοσμίως αφιερωμένο αποκλειστικά σε έναν πολιτισμό
LIFO NEWSROOM