Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ύπατη Αρμοστεία για τις ανθρωπιστικές ανάγκες στη Συρία

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ύπατη Αρμοστεία για τις ανθρωπιστικές ανάγκες στη Συρία Facebook Twitter
0

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ύπατη Αρμοστεία για τις αυξημένες ανθρωπιστικές ανάγκες στη Συρία.

Καθώς μαίνεται η βία σε αρκετές περιοχές της Συρίας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τους θανάτους των αμάχων και την κατακόρυφη αύξηση του περαιτέρω εκτοπισμού που προκαλεί.

Αυτό έρχεται να επιβαρύνει μια ήδη απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση. Οι άμαχοι της Συρίας έχουν υποφέρει υπερβολικά πολλά δεινά ως τώρα.

Η κατάσταση στη Ντούμα στην Ανατολική Γούτα προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία, όπου δεκάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, εκτιμάμε ότι περισσότεροι από 133.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από την Ανατολική Γούτα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Ο αριθμός αυτός είναι τριπλάσιος από αυτόν που καταγράψαμε στις 20 Μαρτίου και περιλαμβάνει περίπου 45.000 ανθρώπους που διαμένουν σήμερα σε οκτώ καταφύγια στο κυβερνείο της αγροτικής Δαμασκού.

Σε 44.000 περίπου ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, έχει επιτραπεί η αποχώρηση από τα καταφύγια αυτά μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου ασφαλείας τους. Οι ομάδες της Υ.Α. συνεργάζονται με άλλους οργανισμούς του ΟΗΕ και ΜΚΟ για να βελτιωθούν οι συνθήκες στους χώρους αυτούς, που εξακολουθούν να είναι υπερσυνωστισμένοι.

Συνεχίζουμε να απευθύνουμε έκκληση σε όλα τα εμπλεκόμενα στη σύρραξη μέρη για σεβασμό στην αναγκαία προστασία των αμάχων, όπως και της ελεύθερης μετακίνησής τους και της ελεύθερης επιλογής για το πού θα μείνουν. Η οικογενειακή ενότητα πρέπει επίσης να γίνεται σεβαστή.

Από τότε που άρχισε αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο της ευρύτερης ανταπόκρισης των Ηνωμένων Εθνών, η Υ.Α. καταβάλλει προσπάθειες να ανταποκριθεί στις ανάγκες όσων έχουν εκτοπιστεί. Το προσωπικό της Υ.Α. επισκέπτεται καθημερινά όλα τα καταφύγια, όπου στεγάζονται οι εκτοπισμένοι από την Ανατολική Γούτα, για να αξιολογήσεις τις ανάγκες που υπάρχουν και να βοηθήσει στην αντιμετώπισή τους.

Τα κέντρα αυτά είναι υπερπλήρη και οι συνθήκες υγιεινής ανεπαρκείς, θέτοντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Κάποια από τα συνήθη προβλήματα που ακούμε είναι η έλλειψη εγγράφων προσωπικής κατάστασης, οι περιορισμοί στην ελευθερία μετακίνησης, ο διαχωρισμός των μελών των οικογενειών και οι κίνδυνοι σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

Η ανταπόκριση της Υ.Α. στην επείγουσα κατάσταση της Ανατολικής Γούτα περιλαμβάνει προσφορά βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, βοήθεια για τη στέγαση και μέτρα προστασίας. Σχεδόν 250.000 άνθρωποι έχουν επειγόντως ανάγκη από βοήθεια, ενώ μέχρι στιγμής έχουμε πρόσβαση σε πάνω από 60.000 ανθρώπους.

Η Υ.Α. αγοράζει ρούχα σε τοπικό επίπεδο καθώς πολλοί άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή μόνο με τα ρούχα που φορούσαν. Εκτός από την τεράστια προσπάθειας παροχής στέγασης, οι εταίροι της Υ.Α. στον τομέα της προστασίας έχουν παράσχει νομική συμβουλευτική σε 22.000 ανθρώπους.

Στο μεταξύ, αντιμετωπίζουμε παρόμοιες προκλήσεις στο να ανταποκριθούμε στις ανθρωπιστικές ανάγκες για πάνω από 137.000 Σύρους που έχουν εκτοπιστεί από την περιοχή Αφρίν. Οι περισσότεροι έχουν διασκορπιστεί στις περιοχές Tal Rifaat, Nubol, Zahraa και στα γύρω χωριά στο βορειοδυτικό Χαλέπι, και ζουν σε αυτοσχέδια καταλύματα, σε κατεστραμμένα ή ημιτελή κτίρια, σε τεμένη, σε αποθήκες και ανοιχτούς χώρους.

Περίπου 3.500 άνθρωποι διαμένουν σε έναν καταυλισμό με σκηνές στην Fafin, βόρεια από το Χαλέπι. Έχουμε διανείμει πάνω από 1.400 πακέτα για την ενίσχυση των καταλυμάτων και έχουμε κάνει ξανά διαθέσιμες 1.000 οικογενειακές σκηνές της Υ.Α. για να χρησιμοποιηθούν όπου χρειάζονται.

Ο εκτοπισμός από την περιοχή Αφρίν έχει υποχωρήσει και έχουν αρχίσει κάποιες επιστροφές στην πόλη. Το δύσκολο ταξίδι της επιστροφής για τους εκτοπισμένους μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τέσσερις μέρες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η μετακίνηση των εκτοπισμένων πολιτών προς το Χαλέπι και άλλες περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές αρχές συνεχίζει να είναι περιορισμένη.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Διεθνή / Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Περισσότεροι από 500.000 θεατές στην πιο πολυσυζητημένη συναυλία στην ιστορία της Κροατίας – Καταγγελίες για φασιστικά σύμβολα, συνθήματα και προκλητική ανοχή από τις αρχές
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Με τις ΗΠΑ να απειλούν με δασμούς έως 50%, Ε.Ε. και ΗΠΑ διαπραγματεύονται μία προσωρινή εμπορική συμφωνία πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου. Δείτε τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
LIFO NEWSROOM
Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Διεθνή / Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον υπερτουρισμό και πώς εξηγείται το φαινόμενο; Πώς (και αν) επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και πώς οι τοπικές κοινωνίες;
LIFO NEWSROOM
Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Διεθνή / Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Η 29χρονη φέρεται να προσπάθησε να πραγματοποιήσει προσπέραση ενώ κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, πριν καταλήξει σε έναν γκρεμό ύψους περίπου 107 μέτρων
LIFO NEWSROOM
Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Διεθνή / Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Πρόθεση των ελληνικών αρχών είναι να επανεξετάσει το χορηγηθέν καθεστώς «πρόσφυγα» σε Σύρους πολίτες και να ανακαλεί για όσα από αυτά έχουν εκλείψει οι λόγοι χορήγησής τους
LIFO NEWSROOM
Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Διεθνή / Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι «τα γράμματα και οι συμφωνίες» ξεκινούν σήμερα, ενόψει της λήξης του αρχικού 90ήμερου διαστήματος – Αναστάτωση στις αγορές της Ασίας
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Διεθνή / Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Ένα φιλόδοξο σχέδιο που παρουσιάστηκε σε ΗΠΑ και διεθνείς εταίρους προτείνει την ανασυγκρότηση της Γάζας με οικονομικές ζώνες, τεχνολογικές επενδύσεις και μετακίνηση μέρους του πληθυσμού, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Διεθνή / Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Κατάρ δεν απέδωσε αποτελέσματα, καθώς η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν είχε εξουσιοδότηση για την επίτευξη τελικής συμφωνίας
LIFO NEWSROOM