Ο διαστημικός σταθμός Tiangong-1 θα μετατραπεί σε πύρινη σφαίρα πριν πέσει στη Γη

Ο διαστημικός σταθμός Tiangong-1 θα μετατραπεί σε πύρινη σφαίρα πριν πέσει στη Γη Facebook Twitter
0

Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Tiangong-1 θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης σε λιγότερο από δέκα ώρες με ταχύτητα που θα ξεπερνά τις 26.000 χιλιόμετρα την ώρα, για να διαλυθεί σε μία πύρινη σφαίρα.

«Η υπηρεσία διαστημικών συντριμμιών της ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) έδωσε την τελική εκτίμηση για την επιστροφή, προβλέποντας ένα διάστημα τεσσάρων περίπου ωρών από την 01.07 GMT (04.07 ώρα Ελλάδος) της 2ας Απριλίου», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η υπηρεσία.

Ο εγκαταλελειμμένος διαστημικός σταθμός ζυγίζει περί τους οκτώ τόννους, αλλά πέφτοντας δεν αναμένεται να προκαλέσει ζημίες. Η Κίνα αντίθετα προβλέπει ένα «έξοχο» θέαμα που θα μοιάζει με βροχή μετεωριτών.

Αβεβαιότητα επικρατεί και για το σημείο της πτώσης των συντριμμιών του Tiangong-1. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ESA, θα πέσουν σε οποιοδήποτε σημείο ανάμεσα σε γεωγραφικό πλάτος 43 μοιρών Βόρεια και 43 μοιρών Νότια, δηλαδή ανάμεσα στη Νέα Ζηλανδία και τις Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο διαστημκός σταθμός ετέθη σε τροχιά στον Σεπτέμβριο 2011. Επρόκειτο να κάνει μία ελεγχόμενη επιστροφή στην γήινη ατμόσφαιρα, αλλά σταμάτησε να λειτουργεί τον Μάρτιο 2016, προκαλώντας ανησυχίες για την πτώση του.

Ωστόσο, η πιθανότητα για ένα ανθρώπινο ον να πληγεί από συντρίμμι του διαστημικού σταθμού βάρους άνω των 200 γραμμαρίων είναι μία στα 700 εκατομμύρια, σύμφωνα με την κινεζική υπηρεσία σχεδιασμού επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων (CMSEO).

«Οι άνθρωποι δεν έχουν κανέναν λόγο ανησυχίας», βεβαιώνει η υπηρεσία.

Αυτός ο τύπος διαστημικού σταθμού «δεν συντρίβεται στη Γη βίαια όπως στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά διαλύεται σε μία θαυμαστή βροχή μετεωριτών σε έναν ωραίο έναστρο ουρανό...θα είναι κάπως σαν πλήθος μετεωριτών που εμφανίζονται στην ίδια περιοχή το ίδιο λεπτό. Τα διάπυρα συντρίμμια θα είναι ορατά σε ακτίνα άνω των 100 χιλιομέτρων, σύμφων με τον αστρονόμο Φλοράν Ντελεφλί, του Αστεροσκοπίου του Παρισιού.

Σε 60 χρόνια διαστημικών πτήσεων, υπήρξαν 6.000 μη ελεγχόμενες επιστροφές μεγάλων αντικειμένων κατασκευασμένων από τον άνθρωπο και μόνο ένα συντρίμμι έπληξε έναν άνθρωπο χωρίς να τον τραυματίσει, σύμφωνα με τον Στιν Λέμενς, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Τα περισσότερα κομμάτια θα διαλυθούν στον αέρα και ένας μικρός αριθμός θα φθάσει αργά μέχρι την επιφάνεια της Γης και θα πέσει πιθανότατα στη θάλασσα, καθώς οι ωκεανοί καλύπτουν το 70% της επιφάνειας του πλανήτη.

Ο σταθμός Tiangong-1 είναι το 50ό μεγαλύτερο αντικείμενο που κάνει μη ελεγχόμενη επιστροφή από το 1957, σύμφωνα με τον Τζόναθαν ΜακΝτάουλε, αστρονόμο του Κέντρου Αστροφυσικής του Harvard-Smithsonian των ΗΠΑ.

Η Κίνα έχει επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στην κατάκτηση του διαστήματος στην προσπάθειά της να φθάσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα συντονίζεται από τον στρατό και θεωρείται σύμβολο της νέας ισχύος της χώρας.

Το Πεκίνο φιλοδοξεί να στείλει διαστημικό σκάφος στον Αρη περί το 2020, πριν αναπτύξει στην επιφάνειά του τηλεχειριζόμενο όχημα.

Φιλοδοξεί επίσης να αναπτύξει μέχρι το 2022 επανδρωμένο διαστημικό σταθμό, όταν ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα έχει σταματήσει τη λειτουργία του. Ονειρεύεται επίσης να στείλει άνθρωπο στη Σελήνη.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM