Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας ελέγχει πλέον και το Διαδίκτυο

Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας ελέγχει πλέον και το Διαδίκτυο Facebook Twitter
0

Το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο της Τουρκίας έχει πλέον τη δικαιοδοσία να μπλοκάρει περιεχόμενο που αναρτάται στο διαδίκτυο.

Η ραδιοτηλεοπτική αρχή στην Τουρκία είναι αυτόνομη, όμως τα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου διορίζονται από το κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το σχετικό νόμο προκαλώντας την έντονη ανησυχία της αντιπολίτευσης η οποία μιλά για κίνδυνο λογοκρισίας.


Ο νόμος εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης με ψήφους 205 υπέρ έναντι 18 κατά και επεκτείνει τις αρμοδιότητες του RTÜK και στο οπτικοακουστικό υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο.


Στο εξής, τοπικοί αλλά και διεθνείς οργανισμοί που επιθυμούν να μεταδώσουν οπτικοακουστικό υλικό στο διαδίκτυο θα πρέπει να λάβουν άδεια από το RTÜK, που θα έχει τη δυνατότητα να τους μπλοκάρει ή να τους απαγορεύσει.


Η διάταξη αυτή αφορά κυρίως στα μέσα ενημέρωσης που έκλεισαν από τις αρχές στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, τα οποία είχαν ξεκινήσει τη μετάδοση μέσω του διαδικτύου για να παρακάμψουν την απαγόρευση.


Η αντιπολίτευση και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν λόγο για ενίσχυση του ελέγχου της κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης ενόψει των κρίσιμων τοπικών, βουλευτικών και προεδρικών εκλογών του 2019.

«Καθώς πλησιάζουν (οι εκλογές) η εξουσία σφίγγει τα λουριά. Μπλοκάρει όλα τα μέσα που έχει η αντιπολίτευση για να αναπνέει και να εκφράζεται» σχολίασε στο Twitter ο Μπαρίς Γιαρκαντάς, βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) καταγγέλοντας την "πιο αισχρή λογοκρισία".


Αυτός ο νόμος «μπορεί να καταντήσει την Τουρκία μια χώρα πλήρως κλειστή προς το εξωτερικό, όπως η Βόρεια Κορέα», είπε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκάρο Παϊλάν, βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Όπως είπε, το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ακόμη και στο Netflix ή στο YouTube, εφόσον προσφύγει κάποιος καταγγέλοντας το περιεχόμενό τους.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Διεθνή / Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Η έρευνα, που βασίστηκε σε πάνω από 300.000 πηγές δεδομένων, καταγράφει ανησυχητικές τάσεις: οι θάνατοι νέων αυξάνονται, ενώ οι χρόνιες παθήσεις και τα ψυχικά νοσήματα επιδεινώνονται
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα σχετικά με την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα μετά την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στον λάθος δρόμο, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου
LIFO NEWSROOM
Ιαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Διεθνή / Ίαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Ο 48χρονος, ο οποίος εξέτιε πολυετή ποινή σε βρετανική φυλακή για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών, εντοπίστηκε με σοβαρά τραύματα και υπέκυψε επί τόπου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

Διεθνή / ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

«Πολλοί τραυματίες και αυτόπτες μάρτυρες έτρεξαν προς κοντινές επιχειρήσεις και ιδιοκτησίες για να βρουν καταφύγιο από τους πυροβολισμούς», ανέφερε το Γραφείο του Σερίφη
LIFO NEWSROOM
Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Διεθνή / Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρει νομιμότητα, αφήγημα και συνοχή στη νέα ευρωπαϊκή δεξιά, ενώ γύρω του έχει ήδη στηθεί ένα δίκτυο χρηματοδοτών και δεξαμενών σκέψης που συνθέτουν μια «Maga internationale»
LIFO NEWSROOM
Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Διεθνή / Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Οι ΗΠΑ και η Φινλανδία ανακοίνωσαν κοινό σχέδιο για την κατασκευή 11 παγοθραυστικών, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και των συμφερόντων στην Αρκτική, σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης
LIFO NEWSROOM