Γυναίκες καθαρίζουν γαρίδες χωρίς να μιλούν - Η ιστορία της φωτογραφίας από ένα εργοστάσιο στη Ταγγέρη

Γυναίκες καθαρίζουν γαρίδες χωρίς να μιλούν - Η ιστορία της φωτογραφίας από ένα εργοστάσιο στη Ταγγέρη Facebook Twitter
Pace Gallery
6

«Οι γυναίκες καθαρίζουν γαρίδες όλη την ημέρα ενώ ένας μεγάλος σωλήνας αντλεί κρύο αέρα, κάνοντας εκκωφαντικό θόρυβο. Κάνουν ελάχιστα διαλείμματα ενώ ένας προϊστάμενος πηγαινοέρχεται λέγοντάς τους να επιστρέψουν στη δουλειά»

Ήταν ένα ολλανδικό εργοστάσιο στο Μαρόκο, ένα πρώιμο παράδειγμα παγκοσμιοποίησης. Οι γαρίδες αλιεύονταν από τη Βόρεια Θάλασσα και μεταφέρονταν στην Ταγγέρη για να καθαριστούν.

Οι γυναίκες προτιμούνταν ως υπάλληλοι επειδή είχαν λιγότερη εκπροσώπηση στα συνδικάτα.

Η φωτογράφος Yto Barrada, το 1998 σπούδαζε ανθρωπολογία στο Παρίσι και είχε επισκεφθεί την Ταγγέρη για το καλοκαίρι. Έχοντας μία εργασία με θέμα το φαγητό, μία φίλη της ανέφερε ότι εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας γαρίδας.

Έτσι αποφάσισε να το επισκεφθεί και να τραβήξει μερικές φωτογραφίες.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε από τα αποδυτήρια στον πάνω όροφο, πίσω από ένα γυάλινο παράθυρο.

Οι γυναίκες φορούσαν μπλε σκουφάκια και είχαν νούμερα στις στολές εργασίας τους.

Υπήρχε ένα μπλε φως στην οροφή για να σκοτώνει τα κουνούπια και ένας μεγάλος σωλήνας που περνούσε από το κέντρο της αίθουσας, αντλώντας κρύο αέρα και κάνοντας εκκωφαντικό θόρυβο.

Παντού υπήρχαν κομμάτια από γαρίδες. Οι γυναίκες ξεφλούδιζαν γαρίδες όλη την ημέρα. Ξεφλούδιζαν και ξεφλούδιζαν ασταμάτητα, έπειτα έτρεχαν να ζυγίσουν τα καλάθια τους και επέστρεφαν γρήγορα στις θέσεις τους.

Εφόσον πληρώνονταν με το βάρος, δούλευαν πολύ γρήγορα, όμως ήταν τόσο εξειδικευμένες που το έκαναν με άνεση και μπορούσαν να ανταλλάξουν μία κουβέντα που και που.

Μία προϊσταμένη, που στη φωτογραφία φαίνεται αριστερά, πηγαινοερχόταν πάνω κάτω ανάμεσα στις εργαζόμενες, λέγοντάς τους να κάνουν ησυχία και να επιστρέψουν στη δουλειά.

Η φωτογράφος αναφέρει ότι είχε μείνει έκπληκτη από τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας.

Ήταν ένα εργοστάσιο που δεν σταματούσε ποτέ. Οι γυναίκες έρχονταν με λεωφορείο και δούλευαν όλη την ημέρα «κλειδωμένες» σε εκείνο τον χώρο, ενώ τους επιτρέπονταν μόνο ελάχιστα πολύ μικρά διαλείμματα.

Δεν υπήρχαν κοινόχρηστοι χώροι για διάλειμμα, κανένα μέρος για να καθίσουν και να φάνε όλες μαζί.

Η Barrada αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μόνο και μόνο που βρισκόταν εκεί της δημιουργούσε ένταση.

«Περίπου 10 χρόνια μετά, απ'όταν τράβηξα αυτή τη φωτογραφία», αναφέρει η Barrada, «μία φίλη μου έκανε μία ταινία με τίτλο "Sur la Planche", που αφορά περίπου αυτού του είδους εργοστάσιο παραγωγής. Οι σκηνές που τραβήχτηκαν μέσα στο εργοστάσιο ήταν ακριβώς όπως οι φωτογραφίες μου. Οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει πολύ».

Το εργοστάσιο γαρίδας ήταν στην πρώτη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στην Ταγγέρη. Σήμερα υπάρχουν πολύ περισσότερα και οι συνθήκες δεν έχουν βελτιωθεί. Ωστόσο, οι βιομηχανίες έχουν αλλάξει. Ολόκληρες περιοχές έχουν χτιστεί για να στεγάσουν το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Προσφατα διαβασα ενα αρθρο για παραγωγους στην βορεια Ελλαδα που ψαχνουν εργατες να μαζευουν το κροκο και ζητουν απο την πολιτεια να απλοποιησει τισ διαδικασιες προσληψεις εποχιακου προσωπικου απο την Βουλγαρία.Κριμα να μην εχουμε οικονομικους μεταναστες στην Ελλαδα και αναγκαζόμαστε να φερνουμε εποχικους απο την Βουλγαρία.
Όταν ανοίγουμε το ένα πανεπιστήμιο μετά το άλλο, για να διώχνουμε τους νέους στο εξωτερικό που να βρούμε εργατικό δυναμικό να μαζέψει τον κρόκο για ψίχουλα;Αν και δυσκολεύομαι λίγο να το πιστέψω, με τόσους μόνιμους φιλοξενούμενους που έχουμε.