Φλόριντα: «Είχαμε αυτό το τέρας κάτω από τη στέγη μας και δεν είχαμε ιδέα»

Φλόριντα: «Είχαμε αυτό το τέρας κάτω από τη στέγη μας και δεν είχαμε ιδέα» Facebook Twitter
EPA/SUSAN STOCKER
0

Το ζευγάρι στο σπίτι του οποίου ζούσε από τον Νοέμβριο του 2017 ο Νίκολας Κρουζ, ο δράστης της πολύνεκρης ένοπλης επίθεσης σε ένα λύκειο στη Φλόριντα, τον περιέγραψε σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή ως έναν παράταιρο, μελαγχολικό, αφελή νεαρό, που όμως δεν τους είχε δώσει ποτέ ενδείξεις ότι είχε βίαιες τάσεις.

«Είχαμε αυτό το τέρας κάτω από τη στέγη μας και δεν είχαμε ιδέα», δήλωσε η Κίμπερλι Σνιντ, νοσοκόμα, 49 ετών, στην εφημερίδα Sun Sentinel.

Η οικογένεια του Τζέιμς και της Κίμπερλι Σνιντ φιλοξενούσε τον 19χρονο Κρουζ στο σπίτι της, στην πόλη Πάρκλαντ, στη Φλόριντα, από τα τέλη Νοεμβρίου, λίγο καιρό μετά τον θάνατο της θετής μητέρας του λόγω επιπλοκών μιας πνευμονίας, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ήταν φίλος του γιου τους. «Όλα όσα φαίνεται ότι ήξεραν οι πάντες, εμείς δεν τα ξέραμε», είπε ο Τζέιμς Σνιντ, αναφερόμενος στο ότι ο νεαρός φέρεται να συνδεόταν με μια οργάνωση ακροδεξιών λευκών ρατσιστών. «Είναι τόσο απλό».

Όταν η οικογένεια άρχισε να τον φιλοξενεί, «του είπα πως υπήρχαν κανόνες» στο σπίτι που έπρεπε να τηρεί, «και τήρησε όλους τους κανόνες κατά γράμμα», είπε στην εφημερίδα ο Τζέιμς Σνιντ, 48 ετών, βετεράνος του αμερικανικού στρατού, πρώην αναλυτής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο Νίκολας Κρους δολοφόνησε 17 ανθρώπους την Τετάρτη, στο σχολείο από το οποίο είχε αποβληθεί για «πειθαρχικούς» λόγους, εξαιτίας της κακής διαγωγής του, το λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας της πόλης Πάρκλαντ, βόρεια του Μαϊάμι.

Διέπραξε τη σφαγή με ένα ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου AR-15 που είχε αγοράσει νόμιμα.

Πρόκειται για τη χειρότερη σφαγή μέσα σε σχολικό ίδρυμα στις ΗΠΑ μετά το μακελειό στο Σάντι Χουκ, πριν από έξι χρόνια, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 26 άνθρωποι.

Το FBI είχε ειδοποιηθεί

Το FBI παραδέχθηκε ότι είχε λάβει τον Ιανουάριο μια λεπτομερή προειδοποίηση, στην οποία επισημαινόταν πως ο Νίκολας Κρουζ είχε στην κατοχή του όπλο, επεδείκνυε αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά κι είχε αναρτήσει ανησυχητικά μηνύματα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, που άφηναν να εννοηθεί ότι υπήρχε πιθανότητα να διαπράξει σφαγή σε σχολείο.

Αλλά παρά την προειδοποίηση, το FBI δεν έλαβε κανένα μέτρο.

Οι Σνιντ περιέγραψαν στη Σαν Σέντινελ έναν μελαγχολικό νεαρό, με συχνά παράξενη συμπεριφορά, κοινωνικά αδέξιο, που όμως δεν τους είχε δείξει ποτέ βίαιες τάσεις. «Ήταν πολύ αφελής. Δεν ήταν χαζός, απλά αφελής», είπε ο Τζέιμς Σνιντ.

Ο Νίκολας Κρουζ φαινόταν σαν να ανατράφηκε χωρίς να μάθει ποτέ να κάνει το παραμικρό στο σπίτι: δεν ήξερε να μαγειρέψει, να βάλει πλυντήριο, να μαζέψει τα πράγματά του, δεν ήξερε καν να χρησιμοποιήσει φούρνο μικροκυμάτων, αφηγήθηκε το ζευγάρι.

Ο νεαρός είχε παράξενες διατροφικές συνήθειες, όπως το να βάζει ένα μπισκότο γεμιστό με σοκολάτα μέσα σε ένα σάντουιτς με μοσχαρίσιο κρέας και τυρί, ενώ συχνά πήγαινε για ύπνο από τις οκτώ το βράδυ.

Ήταν πολύ μοναχικός, ήθελε απελπισμένα ένα κορίτσι και είχε κατάθλιψη εξαιτίας του θανάτου της μητέρας του, είπαν οι Σνιντ στη Σαν Σέντινελ.

Ανοιχτός σε θεραπεία

Η Κίμπερλι Σνιντ τον πήγε σε έναν ψυχοθεραπευτή μόλις πέντε μέρες πριν από τη σφαγή, κι ο νεαρός δήλωσε ότι ήταν ανοιχτός στην ιδέα να αρχίσει θεραπεία και πήρε μια κάρτα του.

Ο Κρουζ είχε εξάλλου πει στους Σνιντ ότι θα κληρονομούσε τουλάχιστον 800.000 δολάρια από τους γονείς του κι ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού θα το έπαιρνε στα χέρια του όταν θα έκλεινε τα 22.

Μετά τη σφαγή, το ζευγάρι είδε τον νεαρό, κρατούμενο και κατηγορούμενο για 17 φόνους εκ προμελέτης, στο γραφείο του σερίφη της κομητείας Μπρόουαρντ, όπου υπάγεται η Πάρκλαντ.

Φόραγε ρόμπα ασθενή νοσοκομείου, του είχαν περάσει χειροπέδες κι ήταν περικυκλωμένος από αστυνομικούς. Η Κίμπερλι κόντεψε να του χιμήξει, αλλά ο σύζυγός της τη συγκράτησε.

«Είπε ότι λυπόταν. Ζήτησε συγγνώμη. Έμοιαζε χαμένος, εντελώς χαμένος», είπε ο Τζέιμς Σνιντ. «Κι αυτή ήταν η τελευταία φορά που τον είδαμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / BBC: Ποιος παίρνει τελικά τις αποφάσεις στο Ιράν;

Εν μέσω πολέμου και αυξανόμενης πίεσης, η εξουσία στο Ιράν εμφανίζεται κατακερματισμένη, με την απουσία ισχυρής ηγετικής παρουσίας να εντείνει την αβεβαιότητα για το ποιος λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις
THE LIFO TEAM
ΜΑΙΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Μάικλ Τζάκσον: «Μας έκανε πλύση εγκεφάλου» - Τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση

Νέες σοβαρές καταγγελίες έρχονται στο φως για τον Μάικλ Τζάκσον, καθώς τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση και υποστηρίζουν ότι τους είχε χειραγωγήσει από μικρή ηλικία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Διαπραγματευτές των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ - «Όχι» σε συνάντηση λέει το Ιράν

Σε κλίμα αβεβαιότητας και έντασης κινούνται οι διπλωματικές διεργασίες, καθώς οι ΗΠΑ στέλνουν διαπραγματευτές στο Ισλαμαμπάντ, ενώ το Ιράν απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Θα είμαι πάντα μέλος της βασιλικής οικογένειας»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο πρίγκιπας Χάρι προκάλεσε συζητήσεις με τις δηλώσεις του για τον ρόλο του στη βασιλική οικογένεια αλλά και με τις παρεμβάσεις του για τον πόλεμο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / NYT: Σοβαρά τραυματισμένος ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ - Στα χέρια των Φρουρών της Επανάστασης η εξουσία στο Ιράν

Παραμένει διανοητικά υγιής, όμως φέρει σοβαρά τραύματα, καθώς έχει υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις στο ένα πόδι, με πιθανή τοποθέτηση προσθετικού μέλους, ενώ έχει χειρουργηθεί και στο ένα χέρι
THE LIFO TEAM
Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Ο Τραμπ ζητά επίσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιδιώκει τη θανατική ποινή όπου αυτή προβλέπεται από τον νόμο, όταν κατηγορούμενοι είναι παράτυποι μετανάστες
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΡΕΖΑ ΠΑΧΛΑΒΙ

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο εξόριστος πρίγκιπας καλεί τον Φρίντριχ Μερτς να διακόψει τις συνομιλίες με το καθεστώς στην Τεχεράνη

Η επίσκεψη του εξόριστου πρίγκιπα του ιρανικού θρόνου στο Βερολίνο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί του
THE LIFO TEAM