Συμφωνία στη Γερμανία για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού

Συμφωνία στη Γερμανία για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού Facebook Twitter
0

Οι συντηρητικοί τής Άνγκελα Μέρκελ (CDU/CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς (SPD) συμφώνησαν στη συγκρότηση μείζονος κυβερνητικού συνασπισμού.

Την είδηση μετέδωσε πρώτο το περιοδικό Spiegel, ενώ την επιβεβαίωσε και η βουλευτής του CDU Σεράπ Γκιουλέρ μέσω ανάρτησής της στο Twitter.

 

Σύμφωνα με τo Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), οι Σοσιαλδημοκράτες διεκδικούσαν και πάλι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων, κάτι το οποίο προσέκρουε στην επιθυμία του Χορστ Ζέεχοφερ, του προέδρου των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), να το αναλάβει το δικό του κόμμα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες θα αναλάβουν, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το DPA, το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου Ολαφ Σολτς. Το SPD τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών εις βάρος της λιτότητας και η τοποθέτησή του σημαίνει την απομάκρυνση από την σφικτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζει το Reuters.

Ο Μάρτιν Σουλτς αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως οι Χριστιανοκοινωνιστές θα αναλάβουν το νέο, αναβαθμισμένο, υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα, όπως μεταδίδει η Bild, αναμένεται να το αναλάβει ο ίδιος ο αρχηγός του CSU και απερχόμενος πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα κρατήσει, μεταξύ άλλων τα υπουργεία Άμυνας και Υγείας, ενώ θα αναλάβει τα υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Οικονομίας.

Η καγκελάριος Μέρκελ έχει στο μεταξύ αποχωρήσει από τα κεντρικά γραφεία του CDU, όπου διεξάγονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι ο διευρυμένος κύκλος των 91 εκπροσώπων των κομμάτων θα συναντηθεί εκ νέου στις 14:00 (τοπική ώρα) προκειμένου να οριστικοποιήσει την συμφωνία, η οποία είναι ακόμη αντικείμενο επεξεργασίας.

Στις 17:00 (τοπική ώρα) αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) προκειμένου να ενημερωθεί και να αξιολογήσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Επίσης, υπέρ της συμφωνίας θα πρέπει να ψηφίσουν στη συνέχεια και τα 450.000 μέλη του SPD, με μια εσωκομματική διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 3 εβδομάδες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα τελευταία εμπόδια στις διαπραγματεύσεις αφορούσαν κυρίως θέματα υγείας και αγοράς εργασίας, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και κατά τη συζήτηση για την κατανομή των χαρτοφυλακίων μεταξύ των κομμάτων.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός από ουκρανικό πλήγμα ο υπαρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού – Επιβεβαιώνει η Μόσχα

Διεθνή / Νεκρός από ουκρανικό πλήγμα ο υπαρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού – Επιβεβαιώνει η Μόσχα

Σύμφωνα με ρωσικά και ουκρανικά κανάλια στο Telegram, ο Γκούντκοφ σκοτώθηκε μαζί με ακόμη δέκα στρατιωτικούς, κατά την ουκρανική επίθεση σε ρωσικό σημείο διοίκησης
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ετοιμάζεται να ρίξει δισεκατομμύρια μύγες από αεροπλάνα για να καταπολεμήσει παράσιτο

Διεθνή / Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ρίξουν δισεκατομμύρια μύγες από αεροπλάνα για να καταπολεμήσουν σαρκοφάγο σκουλήκι

Πρόκειται για σχέδιο καταπολέμησης ενός παρασίτου που θα μπορούσε να καταστρέψει τη βιομηχανία βοδινού κρέατος, να αφανίσει την άγρια ζωή και ακόμη και να σκοτώσει κατοικίδια ζώα
LIFO NEWSROOM
«Kush»: Το φθηνό, συνθετικό ναρκωτικό που μετατρέπει τους νέους της Δυτικής Αφρικής σε «ζωντανούς-νεκρούς»

Διεθνή / «Kush»: Το φθηνό, συνθετικό ναρκωτικό που μετατρέπει τους νέους της Δυτικής Αφρικής σε «ζωντανούς-νεκρούς»

Οι νιταζίνες, συνθετικά οπιοειδή που αναπτύχθηκαν αρχικά ως φαρμακευτικά παυσίπονα, είναι έως και 25 φορές ισχυρότερες από τη φαιντανύλη, ήδη ένα από τα πιο θανατηφόρα ναρκωτικά στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM
Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Διεθνή / Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Αμερικανικές εταιρείες όπως η Microsoft, η Alphabet Inc., η IBM και η Amazon, αλλά και Caterpillar, Rada, HD Hyundai, Volvo, Airbnb, Booking.com, Drummond,Barclays, BP είναι μεταξύ των εταιρειών που αναφέρει στην έκθεσή της η ειδική εισηγήτρια για τη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Diddy: Στη φυλακή μέχρι την επιβολή ποινής - Δεν έχει δικαίωμα αποφυλάκισης με εγγύηση

Διεθνή / Diddy: Στη φυλακή μέχρι την επιβολή ποινής - Δεν έχει δικαίωμα αποφυλάκισης με εγγύηση

Οι 12 ένορκοι τον απάλλαξαν για τρεις από τις πέντε σοβαρότερες κατηγορίες - Ο Κομπς γονάτισε, έκρυψε το πρόσωπό του και προσευχήθηκε, τρέμοντας, με το άκουσμα της ετυμηγορίας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Διεθνή / Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Ειδικοί στο διεθνές δίκαιο εκτιμούν ότι η χρήση τέτοιου πυρομαχικού, παρά την επιβεβαιωμένη παρουσία αμάχων – μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι – είναι σχεδόν βέβαιο ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ενδέχεται να συνιστά έγκλημα πολέμου
LIFO NEWSROOM