ΟΗΕ: Παγκόσμια απαγόρευση ελλιμενισμού για τέσσερα πλοία της Βόρειας Κορέας

ΟΗΕ: Παγκόσμια απαγόρευση ελλιμενισμού για τέσσερα πλοία της Βόρειας Κορέας Facebook Twitter
0

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απαγόρευσε την Πέμπτη τον ελλιμενισμό οπουδήποτε στον κόσμο τεσσάρων βορειοκορεατικών πλοίων, που υπάρχουν υποψίες ότι μετέφεραν εμπορεύματα, απαγορευμένα βάσει των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Πιονγιάνγκ, από ή προς τη Βόρεια Κορέα. 

Ωστόσο, δεν επέβαλε απαγόρευση σε άλλα έξι πλοία, λόγω της αντίστασης που πρόβαλε το Πεκίνο.

Σε ακόμα τέσσερα πλοία, υπό σημαία Κομόρων, Αγίου Χριστόφορου και Νέβις, Καμπότζης και Βόρειας Κορέας, είχε ήδη απαγορευθεί τον Οκτώβριο ο ελλιμενισμός σε όλο τον κόσμο—μέτρο που δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, υποβλήθηκε ένας κατάλογος με δέκα πλοία, την απαγόρευση του ελλιμενισμού των οποίων ζητούσαν οι ΗΠΑ, όμως η Κίνα συναίνεσε «μόνο για τα τέσσερα», πάντως «η διαδικασία παραμένει ανοικτή» για τα υπόλοιπα έξι, διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διπλωμάτης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Επιβεβαιώνοντας ότι τα τέσσερα πλοία τα οποία στοχοθετούνται πλέουν υπό σημαία Βόρειας Κορέας, αρκετές διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι το Πεκίνο αντιτάχθηκε στην εγγραφή των υπολοίπων έξι πλοίων στη μαύρη λίστα. «Η Κίνα εμπόδισε (την προσθήκη) έξι πλοίων και δεν επέτρεψε (να επιβληθεί) η απαγόρευση παρά μόνο στα τέσσερα, που ανήκουν στους βορειοκορεάτες», είπε ένας διπλωμάτης.

Τα τέσσερα πλοία που στοχοθετήθηκαν την Πέμπτη είναι τα φορτηγά Ul Ji Bong 6, Rung Ra 2, Sam Jong 2 και Rye Song Gang 1, διευκρίνισαν διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Λίγο πριν ληφθεί η απόφαση αυτή του ΟΗΕ, στις 22:00 (ώρα Ελλάδας), ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που μέχρι τώρα μάλλον εγκώμια επεφύλασσε στις κινεζικές προσπάθειες για να ασκηθεί πίεση στη Βόρεια Κορέα, κατήγγειλε με έντονο τρόπο τη συμπεριφορά του Πεκίνου όσον αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Πιονγιάνγκ.

«Συνελήφθη ΕΠ' ΑΥΤΟΦΩΡΩ», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter εκφράζοντας απογοήτευση που βλέπει την Κίνα «να επιτρέπει την μεταφορά πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα» και διαμηνύοντας ότι «δεν θα υπάρξει ποτέ φιλική διευθέτηση στο πρόβλημα με τη Βόρεια Κορέα εάν αυτό συνεχιστεί».

Το Πεκίνο είναι ο βασικός εμπορικός εταίρος της Πιονγιάνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Ο 40χρονος βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία και πραγματοποιεί επισκέψεις στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που εξακολουθεί να στηρίζει από τότε που αποχώρησε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2020
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου έρχεται στον απόηχο της συνόδου κορυφής στην Κίνα, όπου Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ και Ναρέντρα Μόντι εμφανίστηκαν με κοινό μέτωπο απέναντι στη Δύση
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία παραλύει από τις διαδηλώσεις – Χάος σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, οδοφράγματα και συλλήψεις

Διεθνή / Η Γαλλία παραλύει από τις διαδηλώσεις – Χάος σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, οδοφράγματα και συλλήψεις

Από το πρωί της Τετάρτης, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν δρόμους, πλατείες και σιδηροδρομικούς σταθμούς σε πολλές πόλεις, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις και οδηγώντας σε τουλάχιστον 250 συλλήψεις
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη θέση της διοικήτριας της FED ενώ «μάχεται» για την απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη FED ενώ θα «μάχεται» ενάντια στην απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά τον Τραμπ από το να αποπέμψει την Κουκ από τη θέση της διοικήτριας της FED, έπειτα από καταγγελίες για απάτη σε στεγαστικά δάνεια
LIFO NEWSROOM