Κυτταρίτιδα, σεξισμός και πρόκληση- Αυτό το βίντεο έχει σαρώσει, αλλά διχάζει όλη τη Βραζιλία

Κυτταρίτιδα, σεξισμός και πρόκληση- Αυτό το βίντεο έχει σαρώσει, αλλά διχάζει όλη τη Βραζιλία Facebook Twitter
1

Το βίντεο για το τελευταίο χιτ της βραζιλιάνας Anitta ανοίγει με ένα κοντινό πλάνο στους γλουτούς της και συνεχζει με τους δρόμους στις φαβέλες του Ρίο και την τραγουδίστρια να περπατά φορώντας ένα μικροσκοπικό σορτσάκι.

Το Vai Malandra (Go Bad Girl) έχει σαρώσει με πάνω από 35 εκατομμύρια vies στο YouTube και έγινε το πρώτο τραγούδι στα πορτογαλικά που πέτυχε να εισέλθει στο Spotify Global 20.


Αλλά το βίντεο έχει επίσης προκαλέσει έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις στη Βραζιλία, εκθέτοντας τις κοινωνικές γραμμές της χώρας, καθώς αντιμετωπίζει ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπως η ανισότητα, ο ρατσισμός, κακοποίηση, ο σεξισμός και η πολιτισμική ιδιοποίηση (cultural appropriation).

Οι μαύροι ακτιβιστές κατηγόρησαν την Anitta για το στιλ της που παραπέμπει στην δική τους κουλτούρα. Άλλοι πάλι την επαίνεσαν για τη μαγνητοσκόπηση του βίντεο στη φαβέλα και για το πώς παρουσιάζει την σεξουαλικότητας μαύρων γυναικών και γυναικών από περιοχές χαμηλού εισοδήματος περιοχές. 

 

Και ενώ η τραγουδίστρια κέρδισε τα «μπράβο» από ορισμένες φεμινίστριες για τις λήψεις που δείχνουν την κυτταρίτιδα της, αντιμετώπισε επιθέσεις για τη συνεργασία με τον Terry Richardson οι οποίος σκηνοθέτησε το βίντεο.

Ο φωτογράφος μόδας βρέθηκε πρόσφατα στη μαύρη λίστα από τη Vogue και άλλα μεγάλα έντυπα μετά από επανειλημμένους ισχυρισμούς για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά και καταγγελίες από τα μοντέλα με τα οποία έχει συνεργαστεί.

Η Juliana Borges, ερευνητής της Σχολής Κοινωνιολογίας και Πολιτικής του Ιδρύματος στο Σάο Πάολο, έγραψε ότι η Anitta δεν θα έπρεπε να έχει προσλάβει τον Richardson σε μια εποχή που «οι γυναίκες αυξάνουν τις φωνές τους κατά της κακοποίησης, της παρενόχλησης και της σεξιστικής βίας στις πολιτιστικές βιομηχανίες».

«Το λιγότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να εγγυηθούμε ότι οι κακοποιοί έχουν απομονωθεί», γράφει η Borges σε γνωστό βραζιλιάνικο περιοδικό για γυναίκες.

"Vai Malandra"

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη anitta ? (@anitta) στις

Η Anitta ωστόσο απάντησε και είπε ότι είχε λάβει νομικές συμβουλές αφού ανακάλυψε τις κατηγορίες εναντίον του Richardson και ισχυρίστηκε πως το βίντεο δεν αποτελεί έργο ενός μόνο ανθρώπου.

Το βίντεο τραβήχτηκε τον Αύγουστο, αλλά ο Richardson αντιμετωπίζει καταγγελίες για κακοποίηση για περισσότερο από μια δεκαετία αν και επανειλημμένα έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

Στη δήλωσή της, η Anitta είπε ότι αποφάσισε να τηρήσει τις υποσχέσεις της στους κατοίκους της φαβέλας Vidigal. «Ως γυναίκα επιμένω να επαναβεβαιώσω ότι αρνούμαι κάθε είδους παρενόχληση και βία εναντίον μας», είπε καθώς υπερασπίστηκε τη δουλειά της.

?? ... "vai malandra" ta chegando

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη anitta ? (@anitta) στις

Πολλοί θεωρούν πως η τραγουδίστρια χρησιμοποιεί το στιλ ως μια γιορτή αυτών των περιθωριοποιημένων, χαμηλού εισοδήματος κοινοτήτων και σημείωσαν ότι η Anitta μεγάλωσε σε μια από τις φτωχότερες γειτονιές της πόλης.

«Η Anitta μαυρίζει όταν της ταιριάζει», έγραψε όμως η Stephanie Ribeiro, αρχιτέκτονας και ακτιβίστρια, σε στήλη για τη Marie Claire και γενικά φαίνεται πως το βίντεο έχει δώσει πολλές αφορμές για διαφορετική κριτική.

Αρκετοί θεωρούν πως με το να δείχνει την κυτταρίτιδά της χωρίς να επιλέγει το φώτοσοπ είναι μια πράξη τόλμης και την ίδια ώρα άλλοι βλέπουν σεξισμό και αντικειμενοποίηση των γυναικών λόγω της προκλητικής εμφάνισης.

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του με Argerich, Κουρεντζή, Nagano και Gheorghiu 

Πολιτισμός / Argerich, Κουρεντζής, Nagano, Gheorghiu: Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του

Ο οργανισμός που άλλαξε τον πολιτιστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται στην πιο εξωστρεφή φάση του και υποδέχεται τη νέα σεζόν με ένα πρόγραμμα γεμάτο σημαντικές διεθνείς συμμετοχές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι τελευταίες συλλογές του Τζόρτζιο Αρμάνι θα παρουσιαστούν κανονικά στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο

Πολιτισμός / Οι τελευταίες συλλογές του Τζόρτζιο Αρμάνι θα παρουσιαστούν κανονικά στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο

Ο οίκος ανακοίνωσε ότι ο σχεδιαστής εργαζόταν «μέχρι το τέλος» πάνω στις νέες γραμμές Emporio Armani και Giorgio Armani, αλλά και σε μια μεγάλη έκθεση για τα 50 χρόνια του οίκου
LIFO NEWSROOM
Τζόρτζιο Αρμάνι: Στη μεγάλη οθόνη η ζωή του «βασιλιά της μόδας»

Πολιτισμός / Τζόρτζιο Αρμάνι: Η ζωή του «βασιλιά της μόδας» μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη

Προς το παρόν, δεν έχει διευκρινιστεί αν η φιλόδοξη παραγωγή θα εστιάσει μόνο στην επαγγελματική πορεία του σχεδιαστή στις πασαρέλες και το κόκκινο χαλί ή αν θα συμπεριλάβει και την προσωπική του ζωή
LIFO NEWSROOM
Τρίερ, Στίβεν Κινγκ και Ανιές Βαρντά από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τρίερ, Στίβεν Κινγκ και Ανιές Βαρντά από αύριο στους κινηματογράφους

Η νέα ταινία του δημιουργού του «Worst Person in the World», ακόμα μια διασκευή Στίβεν Κινγκ, το φεμινιστικό «Vagabond» της γιαγιάς της νουβέλ βαγκ και η επιστροφή του «Toy Story» με αφορμή την 30η επέτειο από την πρεμιέρα του ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανατροπή στον κινηματογράφο: Η OpenAI παράγει ταινία με AI και κόστος κάτω από 30 εκατομμύρια δολάρια

Πολιτισμός / Ανατροπή στον κινηματογράφο; Η OpenAI παράγει ταινία με κόστος κάτω από 30 εκατομμύρια δολάρια

Η OpenAI φέρνει την επανάσταση στον κινηματογράφο με την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που δημιουργείται κυρίως με τεχνητή νοημοσύνη - Το “Critterz” υπόσχεται να αλλάξει το Χόλιγουντ για πάντα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα και φθηνότερο κόστος παραγωγής
LIFO NEWSROOM