Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανέβαλε το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανέβαλε το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή Facebook Twitter
0

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μάικ Πενς αποφάσισε να αναβάλει το αμφιλεγόμενο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, με την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και μια κρίσιμη ψηφοφορία στο Κογκρέσο στο φόντο.

Το ταξίδι του Πενς στο Κάιρο και κατόπιν στην Ιερουσαλήμ (προγραμμάτιζε να αναχωρήσει το βράδυ της Τρίτης) αναβλήθηκε για τα μέσα Ιανουαρίου, ώστε ο αντιπρόεδρος να είναι παρών σε μια ψηφοφορία αποφασιστικής σημασίας στη Γερουσία για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα των ΗΠΑ, εξήγησε αμερικανός αξιωματούχος.

«Η ψηφοφορία για τη φορολογική μεταρρύθμιση φαίνεται ότι θα πάει πολύ καλά, αλλά δεν θέλουμε να πάρουμε το παραμικρό ρίσκο», είπε.

Οι ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία (52 έδρες από τις 100) και, σε περίπτωση ισοψηφίας, 50-50, ο αμερικανός αντιπρόεδρος κρίνει το αποτέλεσμα με την δική του ψήφο.

Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ο οποίος πάσχει από καρκίνο, επέστρεψε στην Αριζόνα για να συνεχίσει τη θεραπεία και για τις γιορτές, κάτι που μειώνει τις ψήφους της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στις 51. Η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει το βράδυ σήμερα Τρίτη ή τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (τοπική ώρα).

Ο Πενς μεταξύ άλλων σχεδίαζε να εκφωνήσει μια ομιλία ενώπιον της Κνέσετ, της Βουλής του Ισραήλ.

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι η αναβολή της επίσκεψης δεν σχετίζεται με τη βία ή με τις διπλωματικές εντάσεις που προκάλεσε η μονομερής, εξαιρετικά αμφιλεγόμενη απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανακηρύξει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η μονομερής αναγνώριση της πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, την 6η Δεκεμβρίου, η οποία ήρθε σε ρήξη με την αμερικανική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών και τη συναίνεση στη διεθνή κοινότητα, συνεχίζει να προκαλεί αναταραχή, διαδηλώσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη και σε πολλές κυρίως αραβικές και μουσουλμανικές χώρες.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε την ακύρωση μιας προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Πενς, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον κανέναν ρόλο να διαδραματίσουν στην ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία. Η Φάταχ καλούσε σε διαδηλώσεις μέσα και γύρω από την Ιερουσαλήμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου.

Ο ιμάμης του Αλ Άζχαρ επίσης αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Μάικ Πενς, όπως και ο πάπας των κοπτών της Αιγύπτου Θεόδωρος Β', ο οποίος έκρινε ότι ο Τραμπ «περιφρόνησε τα αισθήματα εκατομμυρίων Αράβων».

Μολονότι η βία δεν έφθασε στο επίπεδο που φοβούνταν πολλοί, η αμερικανική απόφαση προκάλεσε επεισόδια στα οποία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι, εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί και δεκάδες έχουν συλληφθεί.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα σύγκρουση στη Γάζα: Η Χαμάς στρέφεται κατά των «εσωτερικών αντιπάλων»

Διεθνή / Νέα σύγκρουση στη Γάζα: Η Χαμάς στρέφεται κατά των «εσωτερικών αντιπάλων»

Η Χαμάς, εκμεταλλευόμενη την αμερικανική εκεχειρία με το Ισραήλ, στρέφεται τώρα εναντίον αντίπαλων παλαιστινιακών οικογενειών στη Γάζα - Δημόσιες εκτελέσεις, μάχες και φόβοι για εμφύλιο
LIFO NEWSROOM
Θύελλα αντιδράσεων στην Ιταλία για τη δήλωση υπουργού σχετικά με το Άουσβιτς

Διεθνή / Θύελλα αντιδράσεων στην Ιταλία για τη δήλωση υπουργού σχετικά με το Άουσβιτς

Η τοποθέτησή της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, οργανώσεις της εβραϊκής κοινότητας και επιζώντες του Ολοκαυτώματος, που έκαναν λόγο για «προσβολή της ιστορικής μνήμης»
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Όμηροι: Τι έπεται με την αποκατάσταση μετά από 737 ημέρες αιχμαλωσίας

Διεθνή / Ισραήλ: Τι ακολουθεί για την ιατρική και ψυχολογική αποκατάσταση των ομήρων μετά από 737 ημέρες αιχμαλωσίας

Μετά από 737 ημέρες στη Γάζα, οι τελευταίοι 20 όμηροι επιστρέφουν στο Ισραήλ. Το ταξίδι της αποκατάστασης αρχίζει, με νέα νοσοκομειακά προγράμματα, ψυχολογική υποστήριξη και μια κοινωνία που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της
LIFO NEWSROOM
Πραξικόπημα στη Μαδαγασκάρη μετά από διαδηλώσεις της Gen Z - Πανηγυρίζει ο κόσμος

Διεθνή / Πραξικόπημα στη Μαδαγασκάρη μετά από διαδηλώσεις της Gen Z - Πανηγυρίζει ο κόσμος

Η Μαδαγασκάρη βυθίζεται σε νέα πολιτική κρίση καθώς ο στρατός κατέλαβε την εξουσία, ανατρέποντας τον πρόεδρο Άντρι Ραζοελίνα μετά από διαδηλώσεις της Gen Z κατά της φτώχειας και της διαφθοράς
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η σύγκρουση Τραμπ με τα ΜΜΕ: Αρνούνται να υπογράψουν τους νέους κανόνες του Πενταγώνου

Διεθνή / Κλιμακώνεται η σύγκρουση Τραμπ με τα ΜΜΕ: Αρνούνται να υπογράψουν τους νέους κανόνες του Πενταγώνου

Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να κινούνται ελεύθερα στο Πεντάγωνο χωρίς συνοδεία - Ο υπουργός Άμυνας διατηρεί το δικαίωμα να ανακαλεί διαπιστεύσεις δημοσιογράφων
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Τέσσερις σοροί ομήρων παραδόθηκαν στο Ισραήλ από τη Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Τέσσερις σοροί ομήρων παραδόθηκαν στο Ισραήλ από τη Χαμάς

Μέχρι στιγμής, έχουν παραδοθεί οκτώ σοροί, ενώ το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι η όχι πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Η Δύση φιμώνει και καταστέλλει διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, καταγγέλλει νέα έκθεση

Διεθνή / Η Δύση φιμώνει και καταστέλλει διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, καταγγέλλει νέα έκθεση

Νέα έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποκαλύπτει πως η Δύση περιορίζει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, ποινικοποιώντας τις φιλοπαλαιστινιακές φωνές σε Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Ξεκινά τώρα το δεύτερο στάδιο» της συμφωνίας για τη Γάζα - Τι περιλαμβάνει

Διεθνή / Τραμπ για Γάζα: Ξεκίνησε το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας - «Αν η Χαμάς δεν αφοπλιστεί, θα την αφοπλίσουμε εμείς»

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ προβλέπει τη δημιουργία μιας Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, αραβικών και διεθνών εταίρων
LIFO NEWSROOM