Σρι Λάνκα: Τουλάχιστον 122 νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις

Σρι Λάνκα: Τουλάχιστον 122 νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις Facebook Twitter
0

Περισσότεροι από 122 άνθρωποι έχουν χάσι τη ζωή τους από τις καταστροφικές κατολισθήσεις και τις πλημμύρες που έπληξαν τη Σρι Λάνκα, όπως ανακοίνωσαν χθες, Σάββατο, οι αρχές, ενώ δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν στους δρόμους της χώρας για να προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες.

Οι πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις της Παρασκευής προκάλεσαν τις χειρότερες πλημμύρες και κατολισθήσεις που έχουν πλήξει το νότιο και το δυτικό τμήμα της νήσου τα τελευταία 14 χρόνια. Το κέντρο αντιμετώπισης καταστροφών γνωστοποίησε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους αυξήθηκε χθες Σάββατο το βράδυ στους 122. Άλλοι 97 άνθρωποι αγνοούνται.

«Στην πλειονότητά τους τα θύματα απεβίωσαν εξαιτίας κατολισθήσεων. Πολλοί λίγοι πνίγηκαν», δήλωσε ο Ρατζίθα Σεναράτνε, κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Υγείας. Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και οι περισσότεροι από αυτούς φιλοξενούνται σε προσωρινά καταλύματα.

Ο στρατός διεξήγαγε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιοχές που επλήγησαν από κατολισθήσεις. Η πολεμική αεροπορία ανέπτυξε πέντε αεροσκάφη για επιχειρήσεις διάσωσης και άλλα πέντε για τη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης για τους αποκλεισμένους χωρικούς, αφού δεν θα μπορούσαν να φθάσουν σ' αυτούς οδικώς.

Στο χωριό Μπουλαθσινχάλα, κάτοικοι φόρτωσαν τα φέρετρα δέκα θυμάτων σε οχήματα μεταφοράς προσωπικού του στρατού για να μεταφερθούν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο και να ταφούν.

Ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα μετέβη στην Καλουτάρα, μια από τις περιοχές στη νότια Σρι Λάνκα που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες, για να επιβλέψει τις επιχειρήσεις διάσωσης.

«Η κυβέρνηση θα προσφέρει νέα σπίτια σε όλους όσοι έχασαν τα δικά τους», υποσχέθηκε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Οι αρχές διένειμαν αεροπορικώς χιλιάδες σωσίβια σε αποκλεισμένους από τις πλημμύρες.

Ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας κατέπλευσε χθες στο Κολόμπο, με είδη ανθρωπιστικής βοήθειας για τη γειτονική χώρα. Μετέφερε μια ομάδα γιατρών, φουσκωτές βάρκες και άλλα είδη. Ένα δεύτερο πλοίο αναμένεται να φθάσει στη Σρι Λάνκα αύριο Δευτέρα.

Σύμφωνα με μετεωρολόγους, η βροχόπτωση θα μειωθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά ένας μουσώνας χαμηλής έντασης θα συνεχιστεί.

Ο μουσώνας αυτός τερμάτισε την παρατεταμένη ξηρασία που απειλούσε τις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και την υδροηλεκτρική παραγωγή ενέργειας της χώρας.

Οι φετινές βροχές είναι οι πιο καταστροφικές για τη Σρι Λάνκα από τον Μάιο του 2003. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 250 άνθρωποι και 10.000 σπίτια καταστράφηκαν, έπειτα από έναν μουσώνα παρόμοιας έντασης, σύμφωνα με τις αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Διεθνή / Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Ο Ντόναλντ Τραμπ στρέφεται νομικά κατά του Ρούπερτ Μέρντοχ και της Wall Street Journal, καταγγέλλοντας δημοσίευμα για επιστολή του στον Τζέφρι Έπσταϊν — «Ο Μέρντοχ εξετάζει αν ο Τραμπ χάνει το ακροατήριό του», λένε πρώην συνεργάτες του μεγιστάνα
LIFO NEWSROOM
Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Διεθνή / Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Με τη συγκέντρωση περισσότερων από 500.000 υπογραφών, ο νόμος ενεργοποιεί τη διαδικασία για κοινοβουλευτική συζήτηση, υπό την προϋπόθεση να το ζητήσουν οι επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων ή επιτροπών
LIFO NEWSROOM
Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Διεθνή / Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Τα έσοδα από τις «έξυπνες» βόμβες GBU-39, τις οποίες χρησιμοποιεί το Ισραήλ, ρέουν μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου – Παρά την αναστολή εξαγωγών όπλων από το Λονδίνο, ο όμιλος συνεχίζει τις αποστολές από τις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νέα συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Διεθνή / Συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει πως ενθαρρύνει τον γενικό Γραμματέα να κινηθεί «προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο μία δίκαιη και διαρκή ρύθμιση του Κυπριακού»
LIFO NEWSROOM