No.1

Ν. Κορέα: Η Πρόεδρος καθαιρέθηκε και ζητά συγγνώμη που προκάλεσε «εθνικό χάος»

Ν. Κορέα: Η Πρόεδρος καθαιρέθηκε και ζητά συγγνώμη που προκάλεσε «εθνικό χάος» Facebook Twitter
0

Οι βουλευτές της Νότιας Κορέας υιοθέτησαν απόφαση για την καθαίρεση της προέδρου της χώρας Παρκ Γκιουν-Χιέ, στερώντας της τις εκτελεστικές της εξουσίες εξαιτίας ενός τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς.

 

Μετά την έγκριση της καθαίρεσης της Παρκ από το κοινοβούλιο, με 234 ψήφους υπέρ και 56 κατά, τις εξουσίες του προέδρου αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός της χώρας Χουανγκ Κιο-Αν.

 

Η Παρκ διατηρεί τον τίτλο της προέδρου μέχρι το Συνταγματικό Δικαστήριο να επικυρώσει την πράξη καθαίρεσής της, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έξι μήνες, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει αβεβαιότητα και πολιτική παράλυση στη χώρα την ώρα που είναι αντιμέτωπη με αύξηση της ανεργίας, μείωση της οικονομικής της ανάπτυξης και συνεχείς απειλές από τη γειτονική της Βόρεια Κορέα.

 

«Αποδέχομαι με σεβασμό την απόφαση του κοινοβουλίου και του λαού και ελπίζω ειλικρινά να επιλυθεί εντελώς αυτή η σύγχυση», δήλωσε η Παρκ απευθυνόμενη στο υπουργικό της συμβούλιο.

 

Σε τηλεοπτικό της διάγγελμα η πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας τόνισε: «Ζητώ συγγνώμη από όλους τους Νοτιοκορεάτες που προκάλεσα ένα τέτοιο εθνικό χάος από αμέλεια».

 

«Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε ούτε ένα λεπτό με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης εδώ και στο εξωτερικό, από οικονομική άποψη και από άποψη εθνικής άμυνας», πρόσθεσε η Παρκ ζητώντας από την κυβέρνηση να ενωθεί για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της καθαίρεσής της.

 

Λίγους μήνες προτού ολοκληρώσει τη θητεία της η Παρκ κινδυνεύει να γίνει η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη πρόεδρος της Νότιας Κορέας που αποπέμπεται.

 

Στα χαρτιά, το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο έχει εννέα δικαστές που έχουν διοριστεί από την Παρκ ή το κόμμα της, είναι υπέρ της. Παρόλα αυτά αναμένεται να δεχθεί μεγάλες πιέσεις από την κοινή γνώμη ώστε να επικυρώσει την αποπομπή της.

 

Εκατομμύρια Νοτιοκορεάτες είχαν διαδηλώσει το προηγούμενο Σάββατο κατά της πρώην προέδρου, ζητώντας την αποπομπή της.

 

Εξάλλου η δημοτικότητα της Παρκ έχει καταβαραθρωθεί στο 5% μετά τις αποκαλύψεις και την έρευνα που έχει ξεκινήσει η δικαιοσύνη για την πρώην έμπιστή της φίλη επί 40 χρόνια, την Τσόι Σουν-Σιλ, η οποία κατηγορείται ότι επωφελήθηκε από την επιρροή που ασκούσε στην πρόεδρο για να εκβιάζει βιομήχανους.

 

Η Τσόι φέρεται να εκβίασε μεταξύ άλλων μεγάλες βιομηχανίες, όπως η Samsung, ώστε να καταβάλουν περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια σε μυστηριώδη ιδρύματα και ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για προσωπικούς σκοπούς.

Η Παρκ έχει παραδεχθεί ότι επέδειξε «αμέλεια» και δεν ήταν όσο προσεκτική θα έπρεπε. Έχει όμως διαψεύσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, υπό την επιρροή της «Ρασπούτινας» –όπως αποκαλούν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τσόι– συμμετείχε σε μια αίρεση σαμανιστικής έμπνευσης.

 

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του κοινοβουλίου, ενθουσιασμένοι Νοτιοκορεάτες γιόρτασαν τα νέα. Ένα μεγάλο πλήθος διαδηλωτών είχε συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο εν αναμονή της ψηφοφορίας και ξέσπασε σε πανηγυρισμούς μόλις έγιναν γνωστά τα νέα.

0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Το όνομα του καθηγητή αναφέρεται περισσότερες από 250 φορές στα εκατομμύρια emails και έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για τον Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΕΠΣΤΑΙΝ ΤΡΑΜΠ ΕΓΓΡΑΦΑ

Διεθνή / «Θα τα εξετάσουμε ξανά»: Τι περιείχαν τα αρχεία Έπσταϊν για τον Τραμπ που φέρεται να έκρυψαν

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε στις 30 Ιανουαρίου «περισσότερες από τρία εκατομμύρια σελίδες», από τα αρχεία Έπσταϊν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ εκπλήρωσε έτσι τη νομική υποχρέωσή της
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM