Τουρκία: Αποσύρθηκε το ν/σ που επέτρεπε στους βιαστές να παντρεύονται τα ανήλικα θύματα τους

Τουρκία: Αποσύρθηκε το ν/σ που επέτρεπε στους βιαστές να παντρεύονται τα ανήλικα θύματα τους Facebook Twitter
0

Αποσύρθηκε από την τουρκική κυβέρνηση  μετά τις πιέσεις του ΟΗΕ και της Unicef, το νομοσχέδιο που έδινε τη δυνατότητα σε βιαστές ανηλίκων να παντρεύονται τα θύματα τους. Την ανακοίνωση έκανε ο Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της κοινωνίας.

«Θεωρώ άκρως οφέλιμο, η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπ' όψη τις επικρίσεις και προτάσεις που προέρχονται από διάφορα στρώματα της κοινωνίας, να λύσει αυτό το θέμα με ευρεία συναίνεση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», κάνοντας παρέμβαση για σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση και προκάλεσε σάλο στην Τουρκία. 

 

Λίγες ώρες μετά την παρέμβση αυτή ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε πως το νομοσχέδιο αποσύρεται και θα επανέλθει σε επιτροπή για διαβούλευση, ούτως ώστε να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση, όπως ζήτησε ο Πρόεδρος Ερντογάν.

 

Το νομοσχέδιο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, και των οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των ανηλίκων. Την τροποίηση των επίμαχων διατάξεων ζήτησαν και μέλη του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ.

 

Το νομοσχέδιο αυτό που κατατέθηκε από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έδινε τη δυνατότητα σε βιαστές ανήλικων κοριτσιών να παντρεύονται τα θύματα τους για να γλυτώσουν τη φυλάκιση, με τη δικαιολογία ότι μπορεί να μην γνώριζαν την ηλικία των θυμάτων τους. Ο  Γιλντιρίμ δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο επρόκειτο να απελευθερωθούν  άνδρες που φυλακίστηκαν μετά το γάμο τους με ανήλικα κορίτσια, σε θρησκευτικές τελετές που είχαν λάβει τη συγκατάθεση της οικογένειας ενός κοριτσιού. Απέρριψε τη θέση ότι το σχέδιο σκόπευε να δώσει  «αμνηστία σε βιαστές".

Οι αντιδράσεις με την παρουσίαση του επίμαχου νομοσχεδίου ήταν έντονες, όχι μόνο από οργανώσεις αλλά και από Τούρκους πολίτες που πραγματοποίησαν μεγάλη διαδήλωσης την Κωνσταντινούπολη ενώ στο διαδίκτυο 800 χιλιάδες Τούρκοι υπέγραψαν αίτημα για την απόσυρση του.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Διεθνή / Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Αύγουστο στον σταθμό Gravelines, όπου η αιφνίδια εμφάνιση ενός τεράστιου σμήνους μεδουσών είχε προκαλέσει προσωρινή παύση της παραγωγής
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Διεθνή / ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Η ιδέα περιορισμού της οπλοκατοχής θεωρείται ιστορικά «κόκκινη γραμμή» για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς πολλά στελέχη και οργανώσεις υπέρ της οπλοκατοχής αντιτίθενται ακόμη και σε νόμους που αφαιρούν τα όπλα από άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Διεθνή / Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει επίσημα τα σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου 2023 - Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη, ενώ επιζώντες αποκαλύπτουν σοκαριστικές μαρτυρίες βιασμών και βασανιστηρίων
LIFO NEWSROOM
Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Διεθνή / Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Η Τσεχία εγκρίνει την αγορά 44 αρμάτων Leopard 2A8 από τη Γερμανία αξίας 1,4 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τον στρατό της και προετοιμάζοντας την αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού μετά την κρίση στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Διεθνή / Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Ο Φρανσουά Μπαϊρού αναμένεται να χάσει την πρωθυπουργία, αλλά η τελευταία του μάχη για το Ελιζέ και η στρατηγική του κατά του χρέους μπορεί να αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα της Γαλλίας το 2027
LIFO NEWSROOM