Η Deutsche Bank είναι εκτεθειμένη σε τοξικά παράγωγα 55 τρισεκατομμυρίων αλλά η Μέρκελ καθησυχάζει

Η Deutsche Bank είναι εκτεθειμένη σε τοξικά παράγωγα 55 τρισεκατομμυρίων αλλά η Μέρκελ καθησυχάζει Facebook Twitter
4

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι τα προβλήματα στη Deutsche Bank θα μπορέσουν να λυθούν, αφού η τράπεζα ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζεται κρατική βοήθεια αναφορικά με την πιθανή επιβάρυνση των 14 δισεκ. δολαρίων για τη διευθέτηση της έρευνας που διεξάγουν οι ΗΠΑ για τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων.

Ερωτηθείσα σε συνέντευξη Τύπου για το εάν το Βερολίνο ανησυχεί για την Deutsche Bank και εάν εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας στην τράπεζα, η Μέρκελ δήλωσε: «Θέλω μόνο να πω ότι η Deutsche Bank είναι μέρος του γερμανικού τραπεζικού και χρηματοοικονομικού τομέα. Και φυσικά ελπίζω ότι όλες οι εταιρίες, εάν επίσης αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα, θα μπορέσουν να αναπτυχθούν προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Δεν θέλω να σχολιάσω πέρα από αυτό», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Η Deutsche Bank ανακοίνωσε χθες ότι δεν χρειάζεται τη βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Νο1 συστημικός κίνδυνος παγκοσμίως 

 

Ωστόσο, παρά τους χαμηλούς τόνους της καγκελαρίας, η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Γερμανίας φαίνεται να είναι παγιδευμένη στη δίνη των σκανδάλων που δημιούργησε και πλέον. σύμφωνα με το ΔΝΤ, αποτελεί τον μεγαλύτερο παγκόσμιο συστημικό κίνδυνο.

Η Deutsche Bank είναι εκτεθειμένη σε τοξικά παράγωγα ύψους 55 τρισεκ. ευρώ, ποσό που είναι εξαπλάσιο από το ΑΕΠ της ευρωζώνης ενώ βρίσκεται και υπό την πίεση των αμερικανικών αρχών, καθώς της έχουν επιβάλλει πρόστιμο 14 δισεκ. δολαρίων για το ρόλο της στην κρίση των τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων (mortgage subprimes), που έπαιξαν βασικό ρόλο στην κρίση του 2008.

Ακόμη εμπλέκεται και σε άλλα σκάνδαλα, όπως στη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου, καθώς και πολύτιμων μετάλλων, σε παράνομες μεταβιβάσεις δισεκ. δολαρίων από τη Ρωσία και σε άλλες «αμαρτωλές» οικονομικές ιστορίες.

Η μετοχή της χθες «γκρεμίστηκε» κατά 7% στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, κλυδωνίζοντας και τις ισπανικές και ιταλικές τράπεζες. Αφορμή για την πτώση αυτή στάθηκε η πληροφορία του περιοδικούFocus, ότι η Μέρκελ σε συνάντηση που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας, του ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει «αιμοδοσία» από το γερμανικό δημόσιο. Η αρνητική στάση της καγκελαρίου αυξάνει έτσι στον κίνδυνο ενός bail in, του κουρέματος δηλαδή των καταθέσεων.

Η σημερινή δήλωση της Μέρκελ έρχεται να προστεθεί σε άλλες χθεσινές, όπως αυτή του εκπροσώπου της τράπεζας, που όταν κλήθηκε να σχολιάσει της πληροφορίες του περιοδικού για αυτή τη συνάντηση, απάντησε ότι θέμα της συζήτησης ήταν το Brexit και ότι η τράπεζα δεν ζήτησε βοήθεια ή πολιτική παρέμβαση της καγκελαρίου στην αμερικανική κυβέρνηση. Ανάλογη και γενικόλογη ήταν η δήλωση και του εκπροσώπου της Μέρκελ που είπε ότι «η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε αυτή τη συζήτηση».

Προς το παρόν πάντως η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, οι ΗΠΑ επιμένουν να καταβληθούν τα 14 δισεκ. του προστίμου-την ώρα που η τράπεζα έχει προβλέψει μόνο 7 δισεκ. για νομικά έξοδα και διευθετήσεις-και κάποιοι μιλάνε για την επόμενη Lehman Brothers.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM