Στο χείλος του λιμού η πολιορκημένη Φαλούτζα- Καμπανάκι ΟΗΕ για τους αμάχους

Στο χείλος του λιμού η πολιορκημένη Φαλούτζα- Καμπανάκι ΟΗΕ για τους αμάχους Facebook Twitter
0

Η επισιτιστική κατάσταση για 60.000 άμαχους που έχουν παγιδευτεί στην πολιορκημένη πόλη Φαλούτζα του Ιράκ είναι πολύ ανησυχητική και είναι πιθανό να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο εάν δεν διανεμηθεί βοήθεια, προειδοποίησε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών.


Μονάδες του ιρακινού στρατού, της αστυνομίας και σιιτικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν επιβάλει σχεδόν ολοκληρωτική πολιορκία στη Φαλούτζα, με την υποστήριξη αεροσκαφών του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η πόλη, 50 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, που βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, παραμένει υπό πολιορκία από τα τέλη του 2015.


«Καθώς η πολιορκία συνεχιζόταν στη Φαλούτζα για τρίτο συνεχόμενο μήνα, δεν καταγράφηκε καμιά ένδειξη βελτίωσης τον Μάρτιο· οι τιμές των τροφίμων παρέμεναν πολύ υψηλές, τα αποθέματα στα καταστήματα και στα νοικοκυριά εξαντλούνταν. Τον Μάρτιο, η τιμή του σιτάλευρου ήταν εξαπλάσια σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο», τονίζεται σε έκθεση του ΠΕΠ.


«Για τρίτο συνεχόμενο μήνα, άνθρωποι στη συνοικία Χέι Αλ Ουάχντα ανέφεραν πως στα καταστήματα και στις αγορές είχαν εξαντληθεί όλες οι προμήθειες σε τρόφιμα», αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο.


Η έκθεση βασίστηκε σε έρευνα που έγινε κυρίως με τη χρήση κινητών τηλεφώνων τον Μάρτιο. Ωστόσο, το ΠΕΠ σημειώνει ότι σταδιακά η επικοινωνία με πολίτες στη Φαλούτζα γίνεται όλο και πιο δύσκολη και ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι ελάχιστες, καθώς έχουν καταστραφεί πολλές κεραίες του δικτύου κινητής τηλεφωνίας από ένοπλες οργανώσεις με στόχο να εμποδίζεται η επικοινωνία μέσω κινητών.


Στη Φαλούτζα «δεν έχει φθάσει βοήθεια αφότου η κυβέρνηση ανακατέλαβε την κοντινή πόλη Ραμάντι τον Δεκέμβριο του 2015, καθώς οι οδοί ανεφοδιασμού έχουν αποκοπεί από τις ιρακινές δυνάμεις και ένοπλες οργανώσεις που εμποδίζουν τους άμαχους να φύγουν», προσθέτει το ΠΕΠ.


Υπάρχουν πληροφορίες για ανθρώπους που θέλουν να εγκαταλείψουν την πόλη για να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο αλλά αδυνατούν να το πράξουν, κατά την έκθεση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM